tamamını okuyan herkese teşekkür ederim.



öncelikle başlığı bu şekilde açmanın bile beni çok sinirlendirdiğini söylemekle başlayayım. kadının namusunu bacak arasına erkeğin de sadece ve sadece karısına ve kızına bağlayanlara bu sinirim. bu kadar dolmuşluğun sebebi tahmin edersiniz ki kadın olup namus cinayetine kurban olan kadınları , kız çocuklarını okumam , bende olabilirdim düşüncesiyle bu kadar kıymetli olan canlarımızın ne kadar ucuzlaştırıldığını görmem .

adam karısını karnındakiyke beraber öldürüyor savunma : " namus" . böyle diyince bizim insanımızda akan sular duruyor zaten . hak etmiş o*uspu diyoruz hemen. işin aslını astarını bilmeden sayıp sövmeye başlıyoruz. peki gerçekten bu mu bizim insanlığımız , övündüğümüz duyarlılığımız?

"aldatmak"
bana göre dünyada bir insana yapılabilecek en büyük kötülüklerden. çalıp aldatmak, yalan söyleyip aldatmak , sadık kalmayarak aldatmak ... evet bu bir suç ama cezası ölüm mü gerçekten ?

ülkemizde kocası tarafından aldatılıp baba evine dönen ve ailesi tarafından gözlü yaşlı şekilde mecbur bırakılıp koca evine gönderilen bir sürü kadın var . o şekilde yaşayan nice insan . peki bu kadınlar susup oturmak zorunda bırakılırken aynı durumda olan bir erkek neden karısını öldürme hakkını kendinde bulabiliyor ? aynı durumu geçtim şüphesi bile yetiyor öldürmek için "canım istedi , öldürdüm " der gibi şüphelendim , temizledim deniyor . peki bu hangi temizlik ki bir taraf sözde temizlenirken bir taraf ( insanlığımız ) sonsuza kadar kirli kalmaya mahkum ediliyor. ( yanlış anlaşılmasın aldatmayı savunmuyorum . iki taraf içinde kendi adıma affedilemez bir suç . fakat cezalandırılma biçimimizin yanlış olduğu konusunda hemfikir olduğumuza inanıyorum . )

böyle konuşunca bizde namussuz ilan ediliyoruz. feminist ilan ediliyoruz . haksız görülüyoruz . ahahahah , gülüyorum evet çünkü komik bu , acınası bir komiklik. diyecek hiçbir şey bulamıyorum böyle söylemelere karşı . bir insan öldü diye üzülünce ötekileştiriliyoruz . ben; bir kadın , bir erkek , bir çocuk ve yahut bir hayvan öldürülünce üzülüyorum . "haksız yere bir yaşama hakkı gasp edilince üzülüyorum . " bu kadar insani bir duygu nasıl oluyor da "insanlar " tarafından dışlanmama sebep olabiliyor ? ben dostlar , buna açıklama bulamıyorum .


bu konuda yazılmış , söylenmiş o kadar çok şey var ki ne desem hep aynı kapıya çıkacak ama biz hep tas aynı hamam devam edeceğiz . üzücü ama umudumuz hep var. zaten biz kadınlar umutla yaşıyoruz , ayakta kalıyoruz aslında ve bize karşı olanlara hep umudumuzla savunma ve taarruz yapmaya devam edeceğiz taki korkmadan, her normal insan gibi yaşamaya başlayabileceğimiz güne kadar . bu yolda birbirini destekleyen tüm hemcinslerime ve bize karşı "gerçekten" duyarlı olan tüm karşı cins arkadaşlara teşekkür ederim .
hepimiz adına , birbirimize
teşekkürler ...
devamını gör...
namus cinsiyeti olan bir kavram değildir. kadın için neyse erkek için de o olmalıdır. din ile töreyi karıştıran türk toplumu içinse üzülerek söylüyorum ki ;namus kadına özgü ve erkekler tarafından korunması gereken bir kavram olarak karşımıza çıkıyor.
erkek evlatları yapınca tebrik eden ailelerin, oğullarının birlikte olduğu kızın da kendi kızlarının olduğu gibi namusu (!) olduğunu unuttukları iki yüzlü ve yozlaşmış, ahlaksızlaşmış bir olgu.
devamını gör...
her kelimesine katıldığım bir başlık. şöyle bir söz okumuştum. "günah kadın için neyse erkek için de odur. o erkektir yapar diye bir ayet inmedi."
devamını gör...
yazıyı okumadım çünkü artık bu tür başlıklar beni çok sinirlendiriyo.kadin için namus neyse ,erkek için de o olmalıdır ayrım yapılmadan .
dilimizde tüy bitti artık kadınları bir kalıba sokmaktan vazgeçin.
devamını gör...
her kelimesi doğru yanlış yok. maalesef insanlar özellikle eski kafada kalanlar çok zalimce düşünüyorlar.
devamını gör...
bir başkasını ahlaksızlık ya da namussuzlukla suçlamak gerçekten ağır bir suçlamadır. ve %100 eminim ki bu suçlamayı psikolojik açıdan sağlıklı biri yapamaz. ahlak bekçilerinin kişiliklerinde, gelişim aşamalarında muhakkak bir takılıp kalma ya da aksama vardır.

gelelim cinsiyet eşitsizliği ve ataerki düşünce yapısıyla dolu olan ülkemize. yani yargılayıcılık ve ahlaksallaştırmada master yapmış toplumumuza. aile içine veya romantik ilişkilere bakacak olursak, birinin bir diğerini aldatması ''namussuzluk'' olarak adlandırılıyor, peki, bunu tek bir cinsiyete yükleyeceğinizi kim söyledi? kadın namussuz oluyor da erkek neden görmezden geliniyor? namusun cinsiyeti mi var? ya da bizi ne ilgilendiriyor?

size bir sır vereyim, hani o kadın öldürülünce namussuzmuş zaten diyen tipler var ya, ya da sırf kıyafetinden dolayı yargılayanlar, hah işte onlar kendilerini ahlak konusunda yüksek bir yere koyup vicdan rahatlatmak için, kendi aşağılık komplekslerinin altını doldurmak için bu triplere giriyor. kendisi yoldan geçen çocuklara pislik düşünceleriyle bakarken namussuz olmuyor, ama başkasına namussuz deme hakkını kendinde görebiliyor. ba ba ba.

dönelim romantik ilişki ve aile içine, kadın da olsa erkek de olsa, ortada bir sadakatsizlik suçu varsa (ya da olmasa bile karşı tarafı aşağılayacak hakkı kendinizde buluyorsanız) çiftlerin yapması gereken tek şey yollarını ayırmaktır. sonsuza kadar birlikte olmak için dünyaya gelmediniz, birbirinize sahip değilsiniz. şu yol ayrımını öğrenin artık. freud, seçimimiz olmadığını çünkü kişiliğimizin geçmiş tecrübelerimizle (yetiştirilme biçimi, aile içi konum) şekillendiğini söylerken adler, şu anki kim olduğumuzdan sorumlu olduğumuzu söyler. eğer düşünme yetisine ve iradeye sahipsek şu anki benliğimizden ve davranışlarımızdan sorumluyuz. öyle davranın.
devamını gör...
herkesin namusu kendine, erkek olsun kadın olsun kimsenin namusunun bekçiliğini yapamayız. bizi alakadar etmeyen özel sahalar buralar.
iki kişi rızaları dahilinde, belli başlı kurallara bağlı kalmak koşuluyla istedikleri şekilde hayatlarını sürdürebilir.

herkes kendi namusundan mesuldür. gerisi tırı vırı.
devamını gör...
namus bile cinsi.

bi bitmediniz abc.
devamını gör...
namus sözcüğü arapça yasa, kanun, töre anlamına geliyor. arabın nesi doğru ki yasası, kanunu, töresi düzgün olsun. insanlara, özellikle kadınlara, yaşamı zehir etmek üzere kurgulanmış her şeyleri. arabın tüm adetlerini, tüm yasalarını, tüm törelerini, dinini bu topraklardan uzaklaştırmadan da kadınlara yönelik bu zulüm durmayacak
devamını gör...
namus kelimesinin kelime anlamını arattığımızda şunlar çıkar:

1- toplum içinde onur ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlılık
2- doğruluk,dürüstlük,erdemlilik, ahlaklılık.

buraya kadar tamam. burada ‘kadın’ kelimesi geçmiyor. demek ki bu kavramlar iki cinsiyet için de geçerli. ama ataerkil zihniyetin hüküm sürdüğü topluluklarda kadın=namus olarak anlamlandırılmakta, yasa koyucuların da çoğunluğunun erkek olmasından dolayı, bu kavram normalleştirilmeye çalışılmaktadır. tecavüz edilen kadının, tecavüzcüsüyle evlenmedi halinde ceza almaması da bu konuya örnektir.

bu saçma kurallar ve ailenin de bu şekilde aşılaması sonucu kendine her şeyi hak gören erkek nesli etrafta namus elçisi olarak gezinmeye başlamıştır. nietzsche’nin de dediği gibi ‘kim ahlak ve namus şövalyeliği yapıyorsa,bilin ki en namussuzu odur’. bu öyle hastalıklı bir noktaya gelmiştir ki tanımadığı kişilere oturdukları yerden ‘o etek giydi namussuz’, ‘o erkeklerle geziyor, kesin yollu’ gibi söylemleri de kendilerine hak görür olmuşlardır. işin kötü tarafı kimi kadınlar bu kavramı öyle özümsemişlerdir ki onlar da hemcinslerini aynı şekilde değerlendirebilmektedir.

yukarki tanımda olduğu gibi ‘namusun iki bacak arasında’ olmadığını anladığımız zaman ‘muasır medeniyetler seviyesi’ne yükselebileceğiz.
devamını gör...
çocuğu erkek doğursaydı durumun tersine döneceği başlık.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kadının namusu vs erkeğin namusu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim