kendi yaşamının kahramanı olmak. kendi yaşamının yazarı olmak. kendi yaşamının yönetmeni olmak. yani kendi hayatını bir sanat eserine çevirmek. mümkünse..
bunun mümkün olduğunu söylediler. hepimizi çok etkilediler. oscar wilde'dır bu kendi yaşamını sanat eserine çevirmek gerekir diyen. antik yunan felsefesinde vardır; hayatını gözden geçirmek, kendini bilmek, kendini anlamak, kendini tanımak, kendini gerçekleştirmek, kendi geleceğini yaratmak. biz bununla ilgili ne okusak titriyorduk mutluluktan ve görev duygusuyla. bununla ilgili bir film seyrettiğimizde de özdeşleştiriyorduk. bu mesajla birlikte evimize bir şeylerle dolu dönüyorduk. bu bize adeta hayatımızın anlamını inşa ederken yardımcı olacak bir kamçılama biçimiydi.
gerçekten kendi üzerinde derin bir düşünce biçimi yaratmak. üstelik bunu bir defa değil, günün belli zamanlarında bunu uygunken kimisi için uyurken hani kalkarsın ışıkları yakarsın bi cümle yazarsın bi kağıda. ama ilk bulduğum şey şuydu ben hep çocukluktan getiriyorum bir sürü şeyi. bizim evde eksik olan şey neydi ? ben hayatıma başladığımda bizim evde olmayan kelimeler nelerdi?
bizim eve girmemiş anlamlar nelerdi ? bizim evdeki kütüphanede olmayan kitaplar nelerdi ?
olmayan plaklar nelerdi? bi yoksunluk muhasebesi sanki yani ya ben nelerden mahrumdum ? ya da annemin babamın korkuları benim ufkumu nasıl daraltıyordu? seni neyle sansüre uğratıyordu? ve sen birden neyle savaşmaya başlıyordun? nasıl bir aklın gölgesinde büyüdük biz? ne yapmamız söylendi? nelere boyun eğmen gerekiyor ?
yani çünkü gencecik bir insanın ben boyun eğmeyeceğini varsayarak ondan sonraysa seni etkileyen tabii ki çevre, arkadaşlar; onlarla yaşadığın hikayenin bir kahramanı olarak sen kendi maceranın ne kadar dışına düşmüş olabilirsin? hangi arkadaşlarla artık gerçekten son kullanma tarihi bitmiştir ve yollar ayrılabilir?
kim seni aşağı çekiyordu ? ya da çok eğitimsiz bir aile gibi gelebilir bu söylediklerim kulağınıza eğitimli ailelerden kurtulmak daha zordur. doktorlar, mühendisler, hesabı çabuk kesenler, çok duygusal olmayan tamamen sayısalcı bir evden geliyorsanız; çok pratik, tamamen soncua bakan, bırak bunları geç bunları duygusallıkları falan filan, hatırlıyorum ben biz film seyrederdik filmin sonunda duygusal bir şey olacak diyelim annemle ağlayacağız babam güler televizyonu kapatırdı. bağlamıyoruz bilakis özdeşleşmiyoruz, aklımızı başımızdan kaybetmiyoruz, saçmalamıyoruz şimdi bana kızım diyor en çok kullandığım cümle : saçmalamayın, saçmalıyorlar, saçma sapan konuşuyorlar gibi şeylermiş meğerse..



bunu dinledikten sonra hemen söylenilenleri durdura durdura yazdım. yazım yanlışlarım olabilir bunu düzenlerim.
fakat sormak istedim, öğrenmek için.
birbirimizle paylaşalım diye.

öylesine mi yaşıyorsunuz? yaptığınız eylemleri düşünüyor musunuz? gerçekten en iyi halinize bürünmek için savaşıyor musunuz?
çünkü geçen senelerden günümüze aynı kalamayan benlikler var. nelerden geçtiniz, nelerden feragat ettiniz, sonuçları neler oldu ?
zorlanan ve kafası karışmış kim varsa buraya içini döksün, deneyimler paylaşılsın istiyorum.

ve belki olur belki de olmaz. ama denemiş olacağım.
bu arada yukarıdaki konuşma şu videodan

belki hoşunuza giden tedx konuşmalarını bile atabilirsiniz. çoğu çok sıkıcı oluyor ama size bir şeyler katan kısımları bile atsanız eminim çok kişi faydalanacaktır.
osho'dan ve kişisel gelişim kitaplarından nefret eden bir kesim var. o halde sizin ilerlemenizi sağlayan nedir?
nasıl bir yaşam arzunuz ve başınıza gelen kötü şeylerden kurtulma, atlatma yönteminiz var?

burada umut arayan, tutunacak dalı kalmamış herhangi bir insan için neler anlatmak, söylemek istersiniz?

ilgilenen herkese şimdiden teşekkür ederim.
devamını gör...
güzel sorular. sözcükler önemlidir, ben meseleyi şu sözcüklerle ele almayı yeğlerim: kendi hayatının karakter oyuncusu olmak. kahramanlık belki sonra.

yani, yaşamda bir karakter ortaya koymak önce, gerisi gelir diye düşünüyorum. sen kimsin, seni ne mutlu ediyor, ne mutsuz ediyor? bunlarla barışık mısın? bunlarda bir çarpıklık var mı?

başı bulutlarda hayaller de güzel, ama ya ulaşılmaz görünürse? hepimiz kahraman olamayacağız, ama iyi birer karakter oyuncusu olabiliriz. sonrasında yaşam bizi keşfederse bakarız.

gelişmeye gelince, bana kalırsa gelişmek bir sonuçtur. neden, gelişme isteğidir. bulunduğumuz nokta ile varmak istediğimiz nokta arasındaki çelişkinin diyalektiğinden doğar. tutunacak idealler gerekir bu isteği doğurmak için. kimi için paradır, kimi için sevgi, kiminde devrim. öyleyse önemli olan "kendin" için o anki en uygun ideali bulmak ve onun için mücadele etmektir.

son söz: mutluluk varılacak yerde değil, varılacak yere yaklaşmaktadır. dolayısıyla, her şeyin ve yaşamın, evrimimizin özü: mücadele.
devamını gör...
yumurta hikayesinde anlatiliyordu; gördüğümüz, tanıdığımız , hayatımıza giren herkes ,hatta dünyadaki herkes bizim farklı versiyonlarimiz. nefret ettiğimiz, iğrendiğimiz, korkunç gelen bütün insanlardan birer parça taşıyoruz içimizde. biz aslında herkesiz herkeste biz ,eğer sorun yaşamaktan ziyade yaşamı zorlaştıran versiyonlarimiz ise bunun çaresi elbette kendimizde yatıyor. ya sorun bizdeyse, yani bizim eksik ya da fazla bütün yaşamsal faaliyetlerimiz, varlığımız başkalarının hayatını tehdit ediyorsa? bilemiyorum, hangi hayatın hangi kahramanıyım, kimim ki ben ,ben bir hayat mıyım hayat mı benim? ben varım diye mi bir hayat var ,farkında olmadan kaç insan öldürdüm kaç insanın canını yaktım kaç insanı yaşattım? herkesin bir başkasının hayatında kötü bir rolü vardır, herkes belli bir zamanın kahramanıdır ve katili. muhtemelen hepsi kendi içimde öldürüp dirilttiğim yüzlerce versiyonlarımın bir başkası ve bir başkası. kahraman olarak kendimi avutacağım bir yalanimin olmasını istemiyorum ama daha iyi bir versiyonumun olmasını istiyorum.
devamını gör...
hepimiz kendimize ufak habitatlar yaratıp, ister istemez kendimizi bu metaforun merkezine koyuyoruz. insanlar mahlukların en gelişmişi vs değil be abi , sadece ufak narsist canlılarız , bakalım dalgamıza.
devamını gör...
zaten öyle. başarılı olmak ya da olmamak işte bütün mesele bu.
devamını gör...
valla ben yardımcı oyuncu gibi takılıyorum. kahramanlık bana göre değil. amatör oyuncuyum ben.
devamını gör...
sen ne kadar güzel bir başlıksın ya <3
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kendi hayatının kahramanı olmak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim