"üzüm üzüme baka baka kararır" ya da "körle yatan şaşı kalkar" gibi bir şey.

yapı ve organların birbirleriyle nasıl uyum içerisinde evrimleştiği sorusunun cevabı karşılıklı evrimleşme yani koevolüsyon, ingilizvede "co-evolution".

bilimsel olarak tanımı: birbirinden farklı organizmaların ya da tek bir canlının farklı parçalarının birlikte evrimleşmesi.

iki organizma birbiriyle karşılıklı olarak evrimleşebilir ya da aynı organizma üzerindeki farklı yapı ve organlar da beraberce evrimleşebilir. sinek kuşunun ona özel gagası ve orkidenin kendine özgü çiçek yapısı iki ayrı organizmanın birbiriyle uyumlu evrimleşmesinin en tipik örneklerden biridir.

göz ve beyinin birlikte evrimleşmesi ise aynı organizma içinde farklı yapıların evrimleşmesinin en iyi örneğidir.

göz ile beyindeki görmeyle ilgili bölge karşılıklı olarak evrimleşmiştir. göz, başlangıçta ışığın varlığına ya da yokluğuna, sonra ışığın şiddetine, daha sonra yönüne ve en sonunda da ışığın pek çok özelliğine tepki verebilecek şekilde evrimleşmiştir. beyin bu evrimleşmeyi takip etmiş, gözün gelişimine tamamen paralel olarak evrimleşmiştir. şöyle demek daha doğru; gözün evrimine adapte olabilen beyinlere sahip bireyler hayatta kalabilmiştir.

kaynak
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim