1.
1885 (h.1335) de bilecik gölpazarı ilçesi şahinler köyünde doğmuş. köy halkından mustafa efendinin oğludur. mehmet nuri efendi bilecik'te akmescit müderrisi iken 2 mart 1912'de bilecik müftüsü olmuştur.
izmir'in işgal haberini alınca 21 mayıs 1919'da istanbul'a iki ayrı telgraf çekerek milli mücadeledeki ilk direniş adımını atmıştır.
bilecik çevresinden mehmet nuri efendi, inegöl müftüsü fehmi, yenişehir müftüsü hüseyin hüsnü ve söğüt müftüsü mustafa lütfi efendilerle birlikte anadolu fetvasına imza atarak anadolu uleması arasında yer almışlardır.
anadolu'da milli mücadelenin din adamları tarafından örgütlendiği yerlerden biri de bilecik'tir. şehit müftü mehmet nuri efendi, milli mücadelede gözü pekliğin ve gerçek vatanseverliğin nadir örneklerinden biridir.
milli mücadelenin başlamasıyla birlikte mehmet nuri efendi cami kürsülerinde, çarşı ve pazar meydanlarında yaptığı etkili konuşmalarıyla vaazlarıyla halkı bilinçlendirmeye çalışmış ve düşman işgaline karşı sonuna kadar direnmeyi teşvik etmiş kendisi de bizzat bu direnişin bilecik'teki örgütleyicisi olmuştur.
kuva-yi milliyenin bilecik'te teşkil atmasından yunan işgaline kadar hatta yunan işgalinden sonrada mehmet nuri efendi milli mücadele yolundaki faaliyetlerini şehit oluncaya kadar sürdürmüştür.
mehmet nuri efendi bilecik'te müdafaa-ı hukuk cemiyetini kurarak kuva-yı milliyenin silah, cephane, mühimmat, malzeme ve personel ihtiyaçlarını karşılamada yardımcı olmuştur. kuva-yı milliyenin ikmali için bizzat kendisi o günün koşullarına göre halktan yardım toplamaya çalışmıştır.
bilecik'in yunan işgalinden sonra mehmet nuri efendi müdafaa-i hukuk cemiyeti başkanlığı görevini bilecik'e 20 km uzaklıkta olan deresakarı köyünde sürdürmüştür.
mehmet nuri efendinin faaliyetlerinden haberdar olan yunan işgal kumandanının kurduğu pusuda 7 nisan1921 günü mehmet nuri efendi gözetleme sırasında şehit edilmiştir.
kaynak
devamını gör...