12'ci ve son imam'dır. şiiler tarafından ahir zamanda gelecek olan mehdi olduğuna inanılır. ve daha çok mehdî el-muntazar olarak bilinir. onlar, muhammed mehdi'nin kaybolduğuna* ve gelecekte mehdî olarak ortaya çıkacağına inanır ve bu iddialarına da çeşitli deliller sunarlar. hatta bu görüş öylesine yaygınlaşmıştır ki, bazı sünnilere bile geçmiş, bazı sünniler, sünnilik'te de bunun böyle olduğunu düşünmüşlerdir. muhammed mehdî, 11. imam olan hasan el-askerî'nin oğlu olup, annesi, bizans imparatorunun torunlarından olan nercis'dir ki, konstantiniyye* doğumludur. belki* hz. mehdi'nin istanbul'dan çıkacağı düşüncesi de bu şekilde yaygınlaşmıştır. şialar, muhammed mehdi'nin babası hasan el-askerî'nin vefatından sonra gaybete girdiğine inanırlar. ne var ki, muhammed mehdi'yi birtakım şîa önde gelenleri ve sefirler dışında kimse görmemiştir. fakat tarih boyunca mehdi'yi gördüğünü söyleyenler sürekli olmuştur, her ne kadar sünniler bu duruma daha mesafeli yaklaşsalar bile, şiiler için durum öyle olmamıştır. şiiler, sürekli mehdi'nin gelmesi için dua etmektedirler. hatta öyleki günümüzde, bu imamın adı anılınca ardından acelellahu fereceh yani allah zuhurunu çabuklaştırsın derler. ayrıca bu imamı sahibüzzaman lakabıyla da anarlar ki, bu da "yaşadığı zamanın manevî sahibi" anlamına gelir. bazı alimler muhammed mehdi'nin gerçekte var olmayan hayali bir karakter olduğunu söyler. zamanımızın bir kısım şii alimleri de bu görüşe katılırlar.
devamını gör...
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


peygamberimizin (saa) soyundan olan son* imam dır. yukarıdaki görselde dikkat çeken bir husus vardır. 11 imam'ın (as) yüzü açık iken, son imam'ın ( af) yüzü gösterilmemiştir.

babası; imam hasan askeri (as) dir. babasının askeri künyesi ile anılmasının nedeni, askeri bir üs içinde gözaltında tutulmasıdır. gözaltında tutulmasının nedeni ise; onikinci imam muhammed mehdi (as) nin doğumunu engellemektir. bu durum tutulduğu askeri üs içinde öyle bir hal almıştır ki; abbasi hilafetine bağlı askerler, imam hasan askeri(as)'nin eşlerinin doğum yapmasını engellemek için, çeşitli yollara başvurmasına neden olmuştur. çünkü peygamberimizin 12 emir sahibinden bahsettiği hadisler, bir çok hadis kitabında konu edilmiştir. muhammed mehdi(as), dünyaya geldiği zaman, halası, anne ve babası haricinde kimse onun varlığından haberdar olmamıştır. annesinin soyu hz. isa'nın 12 havarilerinden birine nispet edilir. sünni islam anlayışında ki hz. isa ve hz muhammed in soyunun birleşmesi inancı bu noktadan kaynaklanır. babası abbasiler tarafından şehit edilince; 5 yaşındaki muhammed mehdi, babasının cenaze namazını kıldırmış, cenaze namazı sonrası son imam olduğunu delilleri ile kanıtladıktan sonra, abbasi hilafetine bağlı suikastçiler tarafından, suikast girişimi ile karşı karşı kalmıştır. bu suikast girişiminin akabinde gaybet-i suğra denilen küçük gaybet dönemi başlamıştır. gaybet-i suğra, muhammed mehdi (as) nin, 70 yıl süren, 4 naibi aracılığı ile insanlar ile konuştuğu dönemi kapsar. 4. naip vefat edince; gaybet-i suğra dönemi sona ermiştir.

4. naip ölmeden önce, 6 gün sonra öleceğini ve kendinden sonra naip olduğunu iddia eden kim olursa olsun sahte naip olacağını bildirmiştir. 4.naip hakikaten iddia ettiği gibi, 6 gün sonra vefat etmiştir. bu olayın akabinde gaybet-i kübra* dönemi başlamıştır. bu dönemin ne kadar bir zamanı kapsayacağı ise belirsizdir. şia inancındaki son imam ve dünyayı allah’ın adaletiyle dolduracak kurtarıcı, sünni inancında ise son kurtarıcıdır.

sünni islam anlayışında, genel manada kurtarıcı bekleme inancı hakim olsa da; kurtarıcının gelmeyeceğine inananların olduğunu görmezden gelmemek gerekir.

sünni islam anlayışında kurtarıcı bekleyen ekollerin, kurtarıcı olarak şii islam anlayışında olduğu gibi; muhammed mehdi(as) yi beklediğini ve kendi anlatımlarında bu gerçeği yansıttığını biliyoruz. sünni rivayetler de; babasının adının hasan olduğu, peygamberimizin soyundan olduğu, hz. isa ile hz muhammed'in hakimiyetini birleştiren bir güç olacağını, hz. isa'nın zuhur edip muhammed mehdi (as) ye tabii olacağı aktarılmıştır.

mehdiyet inancına karşı genel eleştiri; sahte mehdilerin bu durumu çıkarları için kullanması olmuştur. mehdi olduğunu iddia eden birçok insan türemiş, bu durumu sulandırmış ve bu inancı istismar etmiştir. bu durumun istismarı sonucu, eleştiri dozu da artmıştır.

mehdiyet inancını kabul edenlerin bu duruma bakış açısı ise; sahte mehdilerin çokluğunun, gerçek mehdi nin zuhurunu güçlendiren bir durumdan kaynaklanıyor olmasıdır. bir çok inançta kurtarıcının bekleniyor olması, islami açıdan mehdiyet inancının delillerinden sayılmıştır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"muhammed mehdi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim