namus; kelimenin aslı yunanca nomos, anlam olarak yasa, töre, onur gibi bireysel ve toplumsal kavramları ifade eder.
cinayet; kelime arapça, kısas gerektiren suç anlamında.

tam manası "töre cinayeti"

bu saçma sapan ve din dışı eylemin islam'la alakasının olmadığını şöyle izah edelim
muaviye; halife ali'ye* bir olayla alakalı mektup yazar ve hükmünü/fikrini sorar.
özetle: adam evine zamansız gelir ve karısını yatakta başka bir adamla zina halinde yakalar. şuurunu kaybeder öfkelenir ve kılıcını çekip her ikisini de oracıkta öldürür.
şahit yok; delil ise, adamın kendi ifadesi ve karısının yabancı bir adamla aynı yatakta çırılçıplak oluşudur.
muaviye "adam hükmen gereğini yapmış olmuyor mu?" şeklinde katil kocayı serbest bırakacağını ima eder.

halife ali "din'de hüküm apaçık bellidir; en az dört şahidin bizzat görmüş olması ve şahitlerin teker teker sorgulanıp, en ince detayına kadar kuşku bırakmayacak şekilde ortak ifade vermiş olması gerekir ve şura'nın kararı ile gereken hüküm uygulanır.. ben o adama iki kişinin katili olarak kısas hükmünü uygulardım" der ve cevabını gönderir.

gelelim günümüze; gündüz kuşağında lümpenlere ve avam tabakaya "duygu orgazmı" kıvamında yayın yapan proramlarda da görüleceği üzre (ki o programlar aslında azmettirici oluyor)
sebepler şöyle
karıma baktın.. namus cinayeti
anama sövdün.. namus cinayeti
kızımı kaçırdın.. namus cinayeti
karım telefonda x ile konuştu.. namus cinayeti- gibi duygusal argümanlarla cinayet işleyenlerin islamdaki cezası "kısas" tır.. öldürülür.
..
yukardaki gerekçeler kısmen edepsizlik, ahlaksızlık ve şerefsizlik olarak görülse de.. öldürmeyi ve hatta şiddeti-dövmeyi bile gerektirmez.

"eğitim şart!"
en önemli faktör anne ve baba; 5 dk lık eylem sonucu dünya'ya getirdikleri (tamamen masum) canlıyı topluma, ya eğitimli birey ya da tanımsız bir şey olarak katarlar.
elalemin;
bizim zamanımızda şu şöyleydi
biz böyle şey görmedik
biz bunu öyle yapmadık
tarzı eleştirilerine itibar edilmeden, insan onuruna layık bireyler yetiştirmek asli ihtiyaçtır.

elalem ne der?! dünyanın en saçma, en alamsız, en cahil ve en yobaz söylemi.

çerkes deyimi "kişi; ancak, karşısındakinin onurunu gözettiği kadar onurludur"
devamını gör...
şarkılara konu olmuştur.
devamını gör...
vell kam tu turkey dediğim başlık. maalesef 2021 yılında dahi gerçekleşiyor. daha kahredici bir şey söyleyeyim; ilerleyen yıllarda da gerçekleşme olasılığı yüksek....
devamını gör...
yıllardır bitmeyen bir cahiliye döneminde olduğumuz hissini veren fakat günümüzün hala bir gerçeği olan hadise.
devamını gör...
aslen namus cinayetidir.
devamını gör...
maalesef yıllardır kanayan yaradır.
15 yaşında kızı başlık parası adı altında babası dedesi yaşında adama satmak namusluluk olup, kızın bu durumdan kurtulmak için kaçmasının namus davası olması en trajik olanıdır. söz konusu olan şey bence zihniyet meselesi, izan meselesi, para meselesi, insan olma veya olmama meselesidir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"namus cinayeti" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim