#netflix dizisi
belgesel / gizem / suç
9 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

2021 yılında netflix' de yayınlanan marta del castillo'nun esrarengiz kaybını anlatan 3 bölümden oluşan ispanyol yapımı belgeseldir.

marta del castillo dosyası basit bir dava değildir. ispanya'nın bu zamana kadar gelmiş geçmiş en büyük davasıdır. itiraf ediyorum izlerken saç baş yolduracak tipten bir suç dosyası. çünkü olay ile ilgili ne kadar çok şey bilirseniz dosya o kadar karışık bir hal alıyor ve çıkmaza giriyor. bir türlü sonuçlanamıyor.

belgeselin konusu, 24 ocak 2009 yılında ispanya'nın sevilla eyaletinde yaşayan marta'nın gizemli kaybı anlatılmaktadır. belgeselde ki görüntüler/ ses kayıtları canlandırma değil birebir gerçektir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görselin kaynağı
belgeseldeki kişilerden bahsedecek olursam, 3 kız kardeşin en büyüğü olan marta 17 yaşındadır. dini ritüellere düşkün, ailesi ve çevresindeki insanlar tarafından sevilen bir kızdır. marta 1 ay boyunca miguel ile çıkar sonra ise ayrılırlar ve arkadaş olmaya karar verirler. marta, miguel'in çok kıskanç olduğundan ve öfke nöbetleri geçirmesi nedeniyle miguel ile ayrıldıklarından bahseder ailesine. fakat miguel ile ayrıldıktan sonrada sık sık buluşmaya devam ederler.

miguel temizlikçidir. reşit olan miguel ise 2 evde yaşar. ilki 16 yaşında olan kız arkadaşının ailesinin evinde (aile genelde başka bir şehirde yaşıyor eve pek uğramıyor) ve son olarak miguel kendi ailesinden kalan evde de yaşamaktadır. bu eve bazen üvey abisi francisco javier'de gelmektedir.

miguel'in 2 yakın arkadaşı vardır. biri kendi gibi reşit olan samuel diğeri ise 16 yaşında olan el cuco'dur.

soldan sağa/miguel, samuel, el cuco ve miguel'in üvey abisi francisco javier.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görselin kaynağı

marta'nın kayıp olduğu gün yaşananlar ise ilginçtir. annesine miguel ile buluşacağını söyleyen marta evden ayrılır. evlerinin önünde kendisini motosikleti ile bekleyen miguel ile tam motosiklete binip gidecekken marta babasıyla karşılaşır. babası marta'yı, miguel'in motosikletine binmemesi konusunda onu uyarır. motosikletin tehlikeli olduğunu söyler. fakat marta babasını dinlemez ve miguel'in evine gider.

akşam olduğunda saatler 20:00 gösterdiğinde marta eve gelmez. annesi telaşlanır önce kızını sonra ise miguel'i telefondan arar. fakat ikisinin telefonu da çalmasına rağmen açan olmaz.

bunun üzerine daha da paniğe kapılan marta'nın ailesi kızını aramaya çıkar. baba miguel'in evine gider. anne ise kızının yakın arkadaşlarını arar.

baba saat 20:00 ile 20:30 arası miguel'in evine gittiğinde evin perdelerinin çekili olduğunu, içeriden ses gelmediğini ve ışığın yanmadığını farkeder. anne ise o sırada miguel'i döne döne tekrar arar ve miguel en sonunda telefonu açar. "miguel evde olduğunu ve marta'yı en son eyaletteki bir cam dükkanının önüne bıraktığını" söyler. bunun üzerine marta'nın yakın arkadaşı ile annesi de bahsi geçen cam dükkanın önüne, sevilla eyaletinin birçok noktasını arabayla turlamaya başlarlar ve yolda miguel'in yakın arkadaşı samuel ile karşılaşır. samuel'in saçları ıslaktır, panik bir havadadır. marta'yı görmediğini söyler.

marta'nın babası ise polis merkezine giderek kızının eve dönmediğini/ kayıp olduğunu bildirir. fakat polis "partidedir, eve gelir" diyerek kayıp ihbarını pek önemsemezler. çaresiz baba ise kızının gidebileceği çoğu yere bakmaya devam eder.

bu sırada marta'nın yakın kız arkadaşı ile annesi de miguel'in evine giderler. miguel kapıyı açar ve onları içeri davet eder. marta'yı sorarlar ve miguel onlara da aynı şeyi söyler. kız ve annesi de mecburen evden ayrılırlar. fakat dikkatlerini çeken bir şey vardır. evde yoğun bir çamaşır suyu kokusu vardır ve yeni temizlik yapıldığı anlaşılmaktadır.

marta'nın kaybı için tüm aile seferber olur. hatta marta'nın dayısı da 1 gün sonra miguel'in evine gider. fakat kapıyı açan olmaz. komşunun ziline basan dayı, komşuya yeğeni marta'nın kayıp olduğunu anlatır. "hiç dikkatinizi çeken bir olay oldu mu"? diye sorar. komşu gece geç saatlerde miguel ve yanındaki kişinin tekerlekli sandalye ile bir şey taşıdıklarını gördüğünü söyler. hatta o saatte çöp atılmasının da garibine gittiğini belirtir.
önemli bir görgü tanığı evet ve önemli bir delil. "tekerlekli sandalye".


marta'nın dayısı hemen karakola koşar. sonunda marta'nın kaybından tam 17 saat sonra polisler ilk kez miguel'in evine gider. bahsi geçen tekerlekli sandalyeyi incelemeye alırlar. hatta görgü tanığı komşuyu da sorguya. tekerlekli sandalyeden bir şey çıkmaz. fakat miguel'in olay günü kıyafetlerini inceleyen polis, miguel'in montunda marta'nın kan lekesine rastlanır. miguel ve yakın arkadaşları da sorguya alınır.

miguel ilk sorgusunda marta'yı öldürdüğünü kabul eder. ilk ifadesinde "marta ile evdeyken tartıştık. küllük ile kafasına vurdum. kanlar içinde kalıp yere yığılınca nabzını kontrol ettim. ölmüştü. onu samuel ile tekerlekli sandalye ile motosiklete kadar taşıdık. motosiklete oturturup, samuel ile birlikte onu nehre attık".

polis bu ifadeye inanmadı. çünkü çok saçma bir hikayeydi. kalabalık bir eyelatte, siyah çöp torbasına konmuş bir cesedi (cesetle birlikte 3 kişinin olduğu) motosiklet ile yarım saatlik bir yolda gidip nehre atmak? üstelik miguel'in motosikleti bu duruma hiç uygun değil.
samuel ise marta'nın kaybı ile ilgisi olmadığını söylemiştir.

migüel ayni ifadeyi 2-3 kere daha tekrarlamıştır. polis bahsi geçen nehirde günlerce arama yapar. fakat marta'nın cesedine ulaşamaz.
sonra ifadesini değiştiren miguel, "abim francisco javier, samuel ve el cuco ile birlikte marta'yı öldürüp ona tecavüz ettik. sonra cesedini evin 100 metre ötesindeki çöp konteynırına attık " demiştir. polis eyaletin çöplerin ve atıkların bırakıldığı alana günlerce arama yapıyor ve yine marta'nın cesedine ulaşılamıyor.

bu süre zarfında kamuoyunun, halkın ve medyanın dikkatini çeken kayıp olayı günden güne büyüyor. bir tek bizim ülkemize özel olduğunu düşündüğüm o şeyi zamanında ispanya halkının çok az bir kısmı da yapıyor. "o saatte orada işi neymiş? marta'nın kılık kıyafetine bile laf etmişler...

ama en çok takdir ettiğim bu az kesimin aksine marta için seferberlik başlatan insan evlatlarına. her yere marta'nın resimlerini ve kayıp ilanlarını asıyorlar. medya susmuyor. her haber öncesi ve sonrası son durumu sunuyorlar. taksiciler bile camlarına marta'nın fotoğrafını yapıştırıyor. eyaletin internet sayfasında marta'nın fotoğraflarını paylaşıyorlar.

halk miguel, üvey abisi francisco javier, samuel ve el cuco için karalama kampanyası başlatıyor. sanıklar her ifade vermeye gittiklerinde, insanlar grup halinde o kadar güzel sövüyorlar ki bu şerefsizlere .

miguel'in sürekli tutarsız ifade vermesi olayın seyrini sürekli değiştiriyor. fakat polise yardımcı olmadıkları için dördü de tutuklu yargılanıyor. el cuco reşit olmadığı için sadece 3 yıl yatıyor.

fakat kamuoyuna dönen dava asla kapanmıyor. tepkiler daha da büyüyor. herkes marta'nın artık yaşamadığından emin fakat en azından cesedini bulalım diyerek dosyayı kimse kapatmıyor.

polis sürekli sanıkları olayı canlandırması için olay yerine miguel'in evine götürüyor. en son polisin dikkatini bir şey çekiyor. el cuco'nun söyledikleri. " miguel ile üvey abisi francisco'un marta'yı bıçakla öldürdüğünü ve olaya şahit olunca korkup evden kaçtığını anlatıyor. polis en son çöp konteynırına ve yanındaki lağım çukuruna bakıyor ve bir bıçak buluyor. bilin bakalım kimin bıçak koleksiyonu var? 16 yaşındaki marta'dan hoşlanan el cuco'nun.

dört sanık da her seferinde cesedin yerini bilmediklerini söyleyip duruyorlar. belgeseli izlerken evire çevire dövesiniz geliyor bu tipleri. öyle pişkinler ki size anlatamam. behzat ç dizisindeki gibi sorguya alınıp evire çevire dövüp, muge anlı'ya şutlayacaksın.

5. ifadesinde ise miguel" ormanlık bir alandan bahsediyor. cesedi oraya gömdüklerini söylüyor. fakat polis ormanlık alanı kazdıklarında kanlı bir battaniye buluyor. cesede yine ulaşamıyorlar.

son ve 6. ifadesinde ise miguel" marta ile otururken eve abim francisco geldi. evin ipoteki için para konusunda tartışıyorduk. abim elinde silahla üstüme yürüyünce marta araya girdi. abim daha çok sinirlendi ve silahla marta'nın kafasına vurdu. yere yığıldığında öldüğünü anladık. cesedi aldı arabayla bir yere götürdü nereye götürdüğünü bilmiyoruz" dedi.
bunun üzerine serbest kalan francisco tekrar gözaltına alınıyor. fakat iddiaları reddediyor. marta'nın kayıp olduğu gün eski karısıyla olduğunu ve çocuklarını görmeye gittiğini söylüyor.


kısacası tutarsız ifadeler, polisin 17 saat sonunda arama kararı çıkarması, delillerin o süre zarfında temizlenmesi, ispanya'nın hukuk konusunda geri kalmışlığı ( el coco'nun reşit olmadığı için az ceza alması, suçu örtbas etmesinin yasalar gereği bir karşılığının olmaması), o dönem görüntü kalitesi düşük güvenlik kameraları, olayla ilgili şüphe duyulan kişilerin yeterli düzeyde sorgulanmaması, telefon sinyallerinin incelenmemesi, yargıçların olay bitsede gitsek tarzı tavırları marta'ya ne oldu ? sorusuna karşılık verememektedir.

miguel'in avukatı müvekkelinin sürekli ifade değiştirmesi üzerine davayı bırakıyor. bilin bakalım davayı kim alıyor? kadının biri. evet bu şerefsizi savunan bir kadın!

marta'nın babasının şu sözleri o kadar ağır ki;
" adaletin ve sosyal standartların tatmin edici olmaktan çok uzak olduğu bir ülkede aile kurduğum için kızlarımdan özür dilemek istiyorum"

marta'nın kaybıyla yargılanan sanıklar sürekli ifade değiştirmelerini "polis baskısı yüzünden yaptık, onlar öyle söyledi" diyerek suçu polisin üstüne atmışlardır.

miguel, samuel, el cuco ve miguel'in üvey abisi francisco'un dışında francisco'un sevgilisi maria ve fransicco'un eski karısı rosa'nın da ifadelerine başvurulmuştur. fakat maria ünlü bir siyasetçinin kızı olduğu için sorgusu alındıktan sonra serbest bırakılmıştır.

*** 2011 yılında 4 yetişkin sanık, 20 duruşma oturumu, 90 tanık, 14 uzman, 6000 sayfalık özet, 40 farklı medya organı ve 150 muhabir ile ispanya'nın en büyük dosyasının görüldüğü son davada ise miguel 21 yıl hapis cezası alıyor. tanımın başında da ispanya'nın en ilginç dosyası dememin nedenlerinden biri ceset yoksa cinayette yoktur sözünün aksine ceset olmadığı halde ceza alan tek kişi miguel olmuştur. diğer zanlılardan samuel serbest kalıyor, el cuco ve francisco delil yetersizliğinden 3-4 sene yattıktan sonra serbest kalıyor. hatta kılık bile değiştiriyorlar. francisco asla yüzünü göstermiyor. insanların onları karalaması, hakaret etmesi hoşlarına bile gidiyor. son bölümde sanıkların ceza yaptırımları hakkında net bir bilgi yok. fakat miguel'in 21 sene ceza aldığı kesin. diğerleri nin ceza alıp almadığı muamma)

ispanya hükümeti beni daha da şaşırtmaya devam ediyor. zanlıları yalan makinesine bağlamak varken, p100 denilen beyin sinyallerini kontrol eden ve hipnoz tekniği ile cesedin yerini öğrenmeye çalışıyorlar. hatta medyumlardan bile yardım alıyor. sonuç her seferinde başarısız. marta'nın cesedine asla ulaşılamıyor.

2021 yılında bir gelişme yaşanıyor. ispanya'nın ünlü dedektifleri ve ekipleri miguel ve diğer sanıkların "günümüz teknolojisiyle" telefonları incelemeye alıyorlar.

son olarak belgeselin sonu inanılmaz duygusal. marta'nın annesi kızının artık hayatta olmadığını kabul ettiğini söylüyor. fakat marta'nın babası kızının bi umut yaşadığını düşünüyor.
bir umut olur da gelirse diye her gün mutfak camından bakıyor annesi. babası ise onu hala bekleyen bir ailesi olduğunu düşünsün diye tüm gece mutfağın ışığını açık bırakıyor.

belgeselin afişi / where is marta?
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görselin kaynağı
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"neredesin marta" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim