1.
bütün ihtimaller eşitse en basit olanının en olası olması durumunu anlatır.
devamını gör...
2.
bu görüşe göre, değerler, gerekli olduklarından daha fazla çoğaltılmamalıdırlar.
devamını gör...
3.
basitlik yasasıdır.
devamını gör...
4.
en sevdigim yasadir. halk arasinda “cok da seetmemek lazim” olarak bilinir. iki secenek varsa cok incikcincik dusunmeden daha sade olani secmek gerekir seklinde orneklenebilinir.
devamını gör...
5.
gerçekleşmeye en yakın olan ihtimalin gerçekliğin ta kendisi olması. fakat gel gör ki insan zihni öyle işlemez. en azından ben birkaç tanesi beraber tartarım aman diyip kafa yormayı bırakamam. çift uçlu bıçaktır benim için bu ustura. hem tekniktir hem taktik belki binlerce harcayacağım beyin tokenından sonra gene aynı yere varacağım ama değer. kendime batırmayayım da sorun yok.
devamını gör...
6.
(bkz: house md)'nin ilk bölümünün ismi.
devamını gör...
7.
ilim bir noktaydı, cahiller onu çoğalttı.
sözünün prensip halidir.
sözünün prensip halidir.
devamını gör...
8.
bir olayı açıklamak için on tane karmaşık teori kurmak yerine en basit açıklamaya bakmayı öneren düşünce prensibi.
ışık gidince uzaylıları suçlamak yerine sigortaya bakmak gibi. cevap çoğu zaman oradadır ama insan zihni düz mantıktan çabuk sıkılır.
ışık gidince uzaylıları suçlamak yerine sigortaya bakmak gibi. cevap çoğu zaman oradadır ama insan zihni düz mantıktan çabuk sıkılır.
devamını gör...
9.
ockhamlı william tarafından ortaya konulmuş bir terim dizisidir. ockham; ifade edilen hususta, tereddütte kalındığında karmaşık olmayanın doğru tercih olduğunu ifade ederken, klasik iktisadın babası "adam smith'in" birey toplum çatışmasındaki fayda analizinde bireyi seçmesi ile benzerlik gösterir. nitekim herkesin toplum için en iyisini yapması için esas şart bireyin kendisi için en iyisini yapmasıyla mümkün olur gibi karmaşık duygudan uzak olmasıyla ikisi de basit düşünür. ockham, öncelikle büyük bir filozof ve usta bir teologdur. hacı bektaş-ı velinin hakka irtihal etmesinden takribi olarak 14 sene sonra dünyaya gelmiştir. yaşadıkları yüzyıl herhalde insanoğlunun gördüğü en verimli en bereketli yıllardır. bahse konu yüzyıl o kadar ulvi isimlere tanıklık etmiştir ki. o verim, bereket bir daha o kadar uzun soluklu meyve vermemiştir. ockham'ın usturası tabiri kangren olmuş kolu kesip etmak demektir. gereksiz polemeğe girmemek demektir. basit olanı seçip karmaşık çetrefilli ortamlardan uzak durmak demektir haddizâtında.
devamını gör...