ilk maddeden dolayı öleceğim kesin olan rehber. *
kalanlara bol şanslar diliyorum.
devamını gör...
yüzde 1 olan ihtimaldir. çok önemli bir politikacı veya çok zengin biriyseniz yerin bilmem kaç kat altındaki sığınaklarda hayata devam edebilirsiniz. ama benim gibi orta sınıftan olup kpss kasıyorsanız büyük ihtimal öleceksinizdir. kendimizi kandırmayalım hepimizi alacak kadar sığınak yok.
devamını gör...
bizim tv ve radyoların 12 dakikada değil haber vermek, olayı algılayabileceklerini dahi zannetmiyorum. hele ki a haber.. zaten haberi yayınlama konusunda onay almaları en az yarım saat sürer. berat albayrak istifasında gördük. ortalık çalkalanırken dut yemiş bülbüle döndüler.
devamını gör...
saldırı durumlarında öncelikli olarak kritik askeri üsler, enerji santralleri ve yönetim birimleri hedef alınır. ardından toplum içinde yaşanmaya başlanacak kargaşadan dolayı toplum güvenliği ve sağlık sistemi zor duruma girecek bununla birlikte temel ihtiyaçlar (gıda, hijyen, enrerji) karşılanamamaya başlanacaktır.
tabii ki de devletlerin bu durumlar için ilgilenen birimlerinin olduğunu ve halihazırda sürekli güncellenen planlarının bulunduğunu biliyoruz. daha doğrusu inanıyoruz.
böyle bir durumun varlığında tutankamonun laneti sığınakların öneminden bahsetti. peki bu sığınaklarda bulunduğumuz süre boyunca enerji, besin, iletişim ve hijyen nasıl karşılanacak?
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


enerji ihtiyacı?
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
günlük hayatımız için çevreci ve tasarruflu olan güneş panelleri bizler için böyle bir felaket sonrası hayat kurtarıcı bir kaynak olacaktır. piyasaya sunulan güneş panelleri normal çevre koşullarına dayanacak şekilde geliştirilmiştir bundan dolayı yedekte mutlaka birçok panelimizin bulunması gerekmekte.
afet/saldırı sırasında kullanmakta olduğumuz paneller çok büyük bir ihtimal kritik hasar alacağından patlamadan bir süre sonra yedeklerimizi kullanmaya başlayabiliriz fakat çevre koşulları hala masum değil. radyasyon seviyesinin hala normalin çok üstünde olması güneş panellerini hızlıca tüketmekte. birkaç yıllık ömrü olan panellerin bir iki haftada zarar görmesi yüksek olası olduğundan yedekte birkaç panelin bulunmasında fayda var.
peki ne kadar güce ihtiyacımız var? birazdan öneminden bahsedeceğim radyo, telsiz, aydınlatma ürünlerinin bataryalarının doldurulması bizim için öncelikli. bunların yanında zaman zaman sığınağı ısıtmak gerekebilir ve belki mini dolap ve mini ocak için kullanılabilir.

besin?
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
peki biyolojik enerjimizi nasıl elede edeceğiz? tabii ki uzun süre dayanacak ve az yer kaplayan konserve yiyecekler, paket gıdalar ve su.
konserve bezelye, mısır, balık gibi gıda ürünleri bizim temel besin ihtiyaçlarımızı karşılayacaktır. bunun yanında paket çikolata, kuruyemişli (özellikle yer fıstıklı) bar ürünler ve evden getirebileceğimiz benzeri ürünler ve meyveler. ara ara evimize ve en yakın markete çok kısa süreliğine gitmemiz gerekecek.

iletişim?
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devlete bağlı birimler (kolluk kuvvetleri, haber ajansları, kurtarma birimleri) bizlere düzenli olarak çeşitli bilgileri anons geçeceklerdir. bu radyo sinyalleri üzerinden yapılacaktır.
bundan dolayı bölgemizdeki fm radyo sistemleri zarar görmediyse fm radyo üzerinden, fm sistemleri zarar gördüyse am radyo üzerinden sık sık anonslar yapılacağından mutlaka bir radyomuz bulunmalı.
fakat bundan daha önemlisi telsiz sistemi kullanmak. sığınakta bir adet sabit hf telsiz sisteminin bulunması bizim için hayati önem taşıyabilir. bu sayede çok uzak mesafelerden sinyal alabilir ve sinyal yayınlayabiliriz. bunun yanında birçok vhf/uhf el telsizi bulunması çevremizle haberleşmek için yararlı olacaktır. detaylı bilgi için kıyı emniyeti , vikipedi , radyo amatörleri cemiyeti

dışarı çıktığımızda bizi ne bekliyor?
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kargaşa (malesef kendimizi ve ailemizi korumak için biraz silahlanmamız şart), yağmalanmış bölgeler (ev, market, eczane, araba). dua edelim kolluk kuvvetleri en kısa sürede kontrolü sağlıklı bir şekilde ele alır.
dışarı çıktığımızda en önemli ihtiyacımız radyasyondan korunmak ama nasıl? özel bir tulum, maskemiz bizi ilk zamanlar kısa süreliğine koruyacaktır. sonrasında mutlaka uzun kollu üst ve pantolonlarla dolaşmamızda fayda var.
iletişim için vhf/uhf bir el telsizi bizi hem sığınakla hem çevremizle iletişimi halinde tutacaktır.


edit: görsel yer değiştirdi..
devamını gör...
korkunç gerçekten çok korkunç.
ne güzel kılıçla savaşıyordunuz neden yaptınız bunları?
devamını gör...
türkiye'de gerçek anlamda 'sığınak' olmaması veya çok az oluşu sebebiyle, daha en başta kaybettiğimiz gerçeği durumu.

bunun dışında, koruyucu şahsi teçhizat ki bunlar, tulum, filtreli gaz maskeleri, eldivenler ihtiyaç halinde ilk tıbbi müdahale gereksinimini karşılayacak ilaçlar vs.'ye ulaşmanın mümkün olmadığı ülkemizde,
bu konuyla mücadelenin, inanlar için dua'ya, inanmayanlar için de, gerçeklerle yüzleşmeye kaldığı durum...
devamını gör...
nükleer savaştan sonra sağ kalsam ne yazar dedirten başlık.
devamını gör...
-bombaya kafa atmak
-bombaya sapanla taş atmak
-bombaya selamın aleyküm demek
devamını gör...
tüm vücudu alümiyum folya ile kaplamak!
devamını gör...
geçenlerde olası bir nükleer savaşta insanlığa ne olur sorusunu chatgptye sormuştum. nükleer savaşın başladığı an milyonlarca insanın öleceği ve çok küçük bir grubun hayatta kalacağından bahsediyordu. hayatta kalanlarsa vücutlarındaki deformeyle beraber çok ciddi sıkıntılar yaşayacak diyordu chatgpt. bana göre sağ çıkmak neredeyse imkansız 1960'lı yıllarda ruslar tarafından atılan çar bombasından daha büyük nükleer başlıklar var. bir nükleer savaşta bir taraf attığı an diğeri de karşılık verecek ve dünya yok olana kadar devam edecektir. kısacası gg.
devamını gör...
nükleer savaştan önce zombi istilası olacak önce ondan sağ kurtulmayı başarın.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
çömelirseniz uranyum bi şey yapmıyormuş. eniştem öyle söyledi. bence gayet güvenilir bir kaynak.
devamını gör...
valla cenin pozisyonunda yere yatarsaniz 1 ihtimal. saka saka. evet.
devamını gör...
önemli değil herkes ölmüşken hayatta kalmak. belki adamantium iskete sahipseniz belki.
devamını gör...
güney yarım kürede hiçbir ülkenin nükleer silahı yok. muhtemelen guney yarım küre hit almaz ama herkes çıldırıp birine tüm nükleer bombaları atarsa belki rüzgar serpinti falan gibi şeylerden etkilenir, belki.
devamını gör...
ağlayarak 31
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"olası bir nükleer savaştan sağ çıkma rehberi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim