söylenen bir sözü üstüne alınan kişiye karşı kullanılır. sözün ortamdaki herhangi bir kimseye yönelik olmadığını belirtir (fakat üstüne alınan kişi genelde haklı olarak üstüne alınmıştır) :

— neyi ima ediyorsun? ben mi yaptım yani?
— haydaa! ben öyle bir şey mi dedim? ortaya konuşuyorum ben.
devamını gör...
avrupa yakasındaki dilber hala'nın “ben lafımı ortaya koydum, beğenen alır gider, beğenmeyen bırakır kaçar.” diyerek belirttiği gibi, birine baş başayken söylemeye cesaret edilemeyen şeyleri başka insanların da olduğu bir ortamda imalı ve iğneleyici bir şekilde söylemektir. bu tavrın amacı, söz konusu kişinin ortaya söylenenleri üzerine alınmasını ve kendisine çekidüzen vermesini sağlamaktır. "hem lafımı esirgemeyeyim, hem de kaçak dövüşeyim kafası" bu ama yemezler. cesareti olan, baş başayken açık ve net bir şekilde konuşur; cesareti olmayıp böyle dolambaçlı yollara başvuranı da hiç umursamamak lazım.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"ortaya konuşmak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim