nicola tesla'nın notlarından yola çıkarak yapılan ışınlanma deneyi.
devamını gör...
ne amaçla yapıldığı da, yapılıp yapılmadığı da tartışmalı olan deney.

konu genel olarak şöyle: 1940'larda philadelphia'da, uss eldridge adlı bir gemi ve içindeki mürettebat, bir deneyde kullanılır. deneyin amacı, savaş zamanı radarlara yakalanmaktan kaçınmayı, yani radarlara hem geminin hem de içindeki insanların görünmez olmasını sağlamaktır. ancak görgü tanıklarına göre, işler oldukça ters gider. gemi o an, 400 km uzaklıktaki başka bir limanda birden belirir ve kaybolur. geri döndüğündeyse mürettebatın çoğu ölmüştür. hatta bir kısmı geminin metal duvarları arasında erimiş şekilde bulunur.

kulağa garip görünen bu ifadeler, deneyde bulunduğunu iddia eden birinin iddialarıdır.

***

geminin 400 km öteye ışınlandığı iddiası, carlos allende adlı bir adamdan çıkmadır. allende, morris jessup adlı birine bir mektup gönderir. jessup, ufo'larla ilgili araştırmalar yapan biridir.

allende mektubunda, einstein'ın birleşik alan teorisinin sonuç verdiğini yazar. üstelik iddiasına göre bunu kanıtlayan deneyi de kendi gözleriyle görmüştür. konu jessup'ın ilgisini çeker fakat bir kanıt bulamaz. araştırmaktan vazgeçmeye karar verir.

tam da jessup işin arkasını bırakacağı sırada bu kez bir posta paketi geçer eline. postada kendi yazdığı bir kitaba, birkaç kişinin ve allende'nin el yazılarıyla yazılmış notlar iliştirilmiştir. ancak jessup olayı araştırmaya devam edemez. önce araba kazası geçirir. ardından arabasının içerisinde, egzoz gazından zehirlenmiş şekilde ölü bulunur. ölümü intihar olarak kabul görse de, egzoza bağlantılı olarak arabaya camdan sokulmuş bir hortumun araba içine zehirli gaz verdiği bilinmektedir. yani aslında ölümü şüphelidir.

güvendiği dal kırılınca, allende bu kez başka insanlara da bu konuyu araştırmaları için mektuplar gönderir. 90'lı yıllara kadar devam eder ancak hiçbir sonuca ulaşamaz.

başka bir görgü tanığı, deneyin varlığını doğrulamaktadır ama bu kişi ışınlanmayı, mürettebatın garip ölümlerini, yani allende'nin anlattıklarını yalanlamıştır.

***

geçen yıllarda bir mahkeme kuruldu bu konu hakkında ve o zamanlar donanmada çalışan bazı insanların ifadeleri alındı. bu insanların hepsi, o tarihte o geminin o şehirde olmadığını söylediler. gerçekten gemi, kayıtlara göre o günlerde brooklyn'deymiş. fakat hükümet, deneyi gizli tutmak için bu kişilere ağız birliği mi yaptırıyor, bilinmez.
devamını gör...
yanılmıyorsam prestij filminde bu deneye gönderme olan bir sahne vardı
devamını gör...
merak edenler için: yönetmenliğini stewart raffill'in yaptığı, 1984 tarihli the philadelphia experiment adlı film.
arşivde olmasına rağmen bir türlü izle(ye)mediğim filmlerden. bu yüzden hakkında yorum yapmam yanlış olur.
izleyen varsa ve / veya olursa bir zahmet bir-iki kelam etsin.
devamını gör...
abd'nin düşman devletlere göz dağı verme amacıyla yaptığını iddia ettiği fantastik deney. deneyin amacında filodaki gemileri düşman radarına yakalatmadan düşman kara sularına sokma amacı vardı tabi ki ışınlayarak. devamında böyle bir şeyin zaten mümkün olamayacağını bildikleri halde deneyi ampirik olarak yürütmeye devam ettiler. manipüle edilmiş zaten hali hazırda uydurulmuş sonuçları yalan yanlış gazetelerde paylaşılmasına izin verdiler. ikinci dünya savaşının arifesine denk gelen 1943 yılında yapılan bu deneylerde tesla ve einstein gibi adamların isimleri de bolca anılıp inandırıcılığı artırıldı. günümüzde ise komplo teorisyenlerinin en ağzını sulandıran konuların başında gelen bir efsaneden başka bir şey olmadan yoluna devam etmektedir.
devamını gör...
bir defasında kim milyoner olmak ister yarışmasında baya yüksek bir basamaktaki sorunun cevabı olan deneydir.

kaç bin tl vardı hatırlamıyorum ama.
devamını gör...
diğer adıyla gökkuşağı projesi olarak bilinen bu deneyin asıl amacı gemileri radara karşı görünmez yapmaktır. nikola tesla gibi birçok bilim insanının içinde bulunduğu grup hedefledikleri şeye ulaşmak için çalışmalara başladı. 1936 yılına gelindiğinde tesla önemli gelişmeler kaydetmiş, insansız bir gemiyi görünmez yapmayı başarmıştır. ancak yetkililer deneyin insanlı bir biçimde yapılmasını istemiş ama tesla bu deneyin insanlar için tehlikeli olabileceğini söylemiştir. ardından tesla projeden ayrılmış ve projeyi dr. john von neumann devralmıştır. amerika hükümeti için çalışan bilim adamlarının arasında albert einstein de yer alıyordu ve einstein'in birleşik alan teorisi philadelphia deneyinin başarılı olmasını sağlayan büyük etkendir.

çalışmalar bittikten sonra amerikan donanmasında koruma destroyeri* olan eldridge birçok ekipmanla donatıldı ve deneme için hazırlandı. 22 temmuz 1943'te saat 09.00'da jeneratörlere güç verildi ve deney başladı. geminin etrafında bir duman oluştu ve gemi birden görünmez oldu. projenin asıl amacı olan radara karşı görünmez yapılmak istenen gemi bir şekilde gözle bile görülmez hale geldi. ancak tesla'nın dedikleri doğru çıkmış, mürettebat bedensel ve zihinsel olarak ağır yaralar almıştı.( bazıları korkudan gemiden atlamış ve cesetleri bulunamamıştır.) bu olaydan sonra donanma bütün personelleri emekliye ayırmış, gemiye yeni personel atamıştır. 28 ekim 1943'te tekrardan eldridge üzerinde ikinci deneyi yaptılar.. gemi bir kez daha görünmez oldu ancak bir süre sonra gözleri kör edebilecek derecede güçlü mavi bir ışık oluştu ve gemi gözlerden tamamen kayboldu. eldridge inanılmayacak bir şekilde 600 km ötede norfolk da görüldü. orada birkaç dakika kaldıktan sonra yeniden görünmez oldu ve eski yerine geri döndü.

abd hükümeti bu deneyin hiç yapılmadığını söyler ve varlığını hiçbir zaman kabul etmez. aradan geçen yıllar sonra bile bu olay hala gizemini korumaktadır.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
uss eldridge.
devamını gör...
philadelphia deneyi, bilim ve mistisizmin çarpıştığı, sınırları zorlayan bir hadise olarak tarihte yerini almıştır. iddialara göre, abd donanması 1943 yılında, görünmezlik ve teleportasyon* teknolojileri üzerine gizli bir deney gerçekleştirmiş; bu deney uss eldridge isimli savaş gemisini kullanarak yapılmıştır. ezoterik ve metafizik unsurların da işin içine karıştığı bu deneyde, gemi kısa bir süreliğine maddi dünyadan silinmiş, ardından yüzlerce kilometre uzakta tekrar ortaya çıkmıştır. deneyin gerçekleştiği anlarda gemideki mürettebatın yaşadıkları ise korku filmlerini aratmayacak cinstendir. mürettebatın bazıları bedensel deformasyon*lara uğramış, bazıları ise gemiyle birlikte kaybolup bir daha asla geri dönmemiştir. philadelphia deneyi hakkındaki hikayeler, zamanla modern mitolojinin bir parçası haline gelmiş, bilim ve paranormal* arasındaki ince çizgide gezinmeyi sevenler için vazgeçilmez bir konu olmuştur.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"philadelphia deneyi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim