"ileri gelenler-önde gelen büyükler" manalarına gelen selef kelimesinden türemiş mezhep.

uyduruk hadislerden-hurafelerden dahi taviz vermeyen, kimi militanlığa meyilli kolları, tarikatları cirit atmaktadır maalesef cemaat adı altında ülkemizde.

mezhebe dahil bu kesim, gözlemlediğim kadarıyla dinin şekil kısmına takıntılı ayrıca.
devamını gör...
şekle, kılık kıyafete önem verenler selefiler değil aksine nakşiler, süleymancılar vb. cemaatlerdir. kütüb-i sitte’de sahih hadislerin bir araya getirildiğine inanılmaktadır. yani orada bulunan hadisler zaten sahte hadislerden ayırt edilerek seçilenlerdir. yok bunların da bazıları sahte diyen olursa; buharî’ye, tırmizî’ye filan yalancı demiş olur. bu da onu hadis inkarcısı konumuna getirir.
açıkçası birine “hadis inkarcısı” denmesi ya da birinin hadisleri inkar etmesi beni pek ilgilendirmiyor. yalnızca bu meselelerin çetrefilli olduğunu vurgulamak istedim.
devamını gör...
islamı tamamen kuran ve sünnete uyarak yaşamaktır, gerçek islam budur.
peygambere ve kurana uymaktır. bundan sonrası (tasavvuf, sufilik) bidatçılıktır.

ebu umame radıyallahu anhudan rivayetle hadisi şerif:
اَهْلُ الْبِدَعِ كِلَابٌ اَهْلُ النَّارِ
“bid’at ehli olanlar cehennem ehlinin köpekleridir.”
devamını gör...
((düzeltme; dediklerim "selefilik'i" değil "esasında harici olup kendisini selefi zannedenleri" yansıtmaktadır. zira selefi önde gelen demek ve mezhep imamlarının hepsi selefi. fakat günümüz selefiliği; sadece ilk gelenlere tabii olmak manasında, sonradan gelen bir insanı eskileri nispetinde otorite olarak kabul etmiyorlar ve olamayacağını da savunuyorlar. hadis-i şerife binaen bunu yapıyorlar haddi zatında sonradan gelen büyüklerin hiçbiri kendini ilklerden büyük görmemiştir.

hariciler ile benzettim fakat kendisini selefi olarak tanımlayıp aklı yerinde insanlarda varmış, benim kastım/tepkim ışid vari oluşumlara ve ideolojileredir. ))


-
hariciler eskide kaldığından tarih gözüyle daha objektif bakılabilir, işte kendine yapılacak tek iş olarak tekfir ve diğer müslümanlara sataşmayı gören selefilere selefi değil bi yönüyle harici demek lazım gelir çünkü onlar selefi değil haricilerin bugünkü versiyonudur.

dine olan muhabbetleri ifrat manasında olduğundan hadis ve ayetlerden yanlış manaları çıkartıp insanları galeyana hızlıca getirebilirler. hızlıca parlarlar ve hızlıca sönerler tarihten bakınız harici vari oluşumlara aynısını göreceksiniz.

günümüzden buna verilecek örnekse ışid'dir

(bkz: ışid)
devamını gör...
ortodoks islamcılarla ve demokrat müslümanlarla(!) anlaşamayan akım.

ayet; ibrahim* için "o hanif müslümandı" derken, bu tamlamalar neyin nesidir?

mezheb imamları da selef idi.. ?
devamını gör...
şu sıralar moda. silahlanmalar, bazı yerlere tehdit içerikli yazılar bırakmalar falan. her yerdeler, dikkat etmeliyiz.
devamını gör...
kafirleri geceleri dahi korkutan, sabahlarını sabah, gecelerini gece etmeye müslümanlardır, selef yolundan giden müslümanlar hiç şüphe yok ki kelime-i tevhide tutunmuş gençlerdir*, günümüzdeki geleneksel türk islamını reddedip gerçek kuran ve sünnet islamını kabul etmiş olanlardır, kafirler ise bu yüzden korkmaktadırlar, korksunlar problem değil. allah’ın nurunu ağızlarıyla söndürmek istiyorlar. kâfirler istemese de allah, nurunu tamamlayacak olandır.- sâff 8.ayet
devamını gör...
ehli sünnettin aslı ve özüdür.

ehl-i sünnet’in selefiyye, eş‘ariyye ve mâtürîdiyye gruplarından meydana geldiği genellikle kabul edilmekle birlikte mezhep taassubunun etkisi veya muhtemelen ehl-i sünnet terimine verilen mânaların farklı oluşu sebebiyle değişik bazı görüşler de ileri sürülmüştür. selefiyye’den âcurrî, ibn hazm, ibn teymiyye, seksekî, m. reşîd rızâ, abdullah bâbetîn gibi eski ve yeni bazı âlimler selefiyye’yi ehl-i sünnet’in yegâne temsilcisi saymışlardır.
islamansiklopedisi
devamını gör...
cübbeli ahmet hoca'nın deyimiyle "pompalı mompalı" silahlandıkları söylenen oluşum.
devamını gör...
manyak herif bunlar aynaya bakıp kendilerini tekfir ediyolar gizli gizli..
devamını gör...
islamın en mantıklısı ve özüdür zaten diğerleri islam değildir, kuranı kendi dillerinde okuyarak amel eden ve hadislerle amel eden bir gruptur. peygamber zamanında sonra 3 nesil selefi olarak kalmıştır, sonrasında ise yavaş yavaş insanlar tevhidi ve dini bozmuşlardır.
devamını gör...
işid'in, el kaide'nin, boko haram'ın ve suudi arabistan'ın mezhebidir. aklı olan bir insan için bu kadarını bilmek yeterlidir.
devamını gör...
on tanesi bir araya gelir, üçü müslüman olarak kalmış bir şekilde dağılırlar.
devamını gör...
#1671391 (bkz: ülkü zeynep babacan) (bkz: ali babacan) (bkz: turgut özal) (bkz: nakşibendilik) diyanet işleri başkanlığı

dünyaca tanınan islam bilimleri profesörü (bkz: muhammed hamidullah). türkiyedeki bürokratlar bu adamın peşinden gidiyormuş.
devamını gör...
günümüz dünyasında aşırılıkları ile bilinen ehlisünnet vel cemaate tabi olduğu iddia edilen mezhep. ameli açıdan; ehlisünnete tabii olsalar da, itikadi açıdan; ehlisünnet'in benimsediği eşari ve maturidi düşüncenin tam zıddı bir konumda konumlandırılmalıdır.

temel metodolojisi; islamın çağa ve şartlara göre yorumlanmaması, yorumlanması halinde özünden sapacağı tehlikesi ile karşı karşıya kalacağı düşüncesidir. kur'an ve hadis, selefi metodolojinin beslendiği iki kaynaktır. hadis kavramının bağlayıcılığı; "o heva ve hevesinden konuşmaz" * ayetidir. yani hadis ilminin, selefi düşüncede zemin bulması kur'ani hükmün gereğidir. icma, kelam, mantık ve felsefe gibi ilimlerin islamın temel kavramlarına muhalefet olduğu düşüncesi selefi mezhebinde kabul gören genel bir anlayıştır.

bu mezhebi değerlendirirken mezhebin değişim ve gelişim sürecinin iyi anlaşılması gerekir.

çıkış noktasının hakem olayı olduğu varsayılmaktadır. bu olay kısaca şöyledir;

hz.ali ve muaviye arasında gerçekleşen sıffin savaşında muaviye ordusunun generallerinden olan amr bin as ordunun yenilmek üzere olduğunu görünce, muaviye nin de emriyle kur'an sayfalarını mızraklara geçirilmesini emreder. sloganları ise; "gelin aramızda kur'an hakem olsun" şeklindedir. bunun akabinde hz. ali nin ordusundan bir grup; "biz kur'an ile savaşmayız" der ve hz. ali ile muaviye arasında sulh olması için hz. ali' yi muaviye ile anlaşmaya mecbur bırakırlar. bu olayın akabinde amr, hile ile muaviye yi halife ilan edince; iki taraf birbirine biat etmeden bölgelerine çekilir. çekilirler çekilmesine ancak, amr'ın hilesi hz. ali ordusunda bölünmelere yol açmıştır. ilk ayrışmanın adı; ibadiyye hareketidir. bu hareket hariciliğin temelini oluşturur. ibadiyye hareketi 12000 kişilik bir ordu ile hz. ali ile savaş hazırlığına girişir. ancak ordunun büyük bir kısmı nehrevan savaşı başlamadan önce abdullah ibn abbasın gayretiyle, hz. ali'nin ordusuna katılır. 12000 kişilik ordudan geriye 4013 kişi kalmıştır. rivayetlere göre ordudan sadece 9 kişi sağ kurtulmuş, kurtulanlardan biri olan abdurrahman ibn mülcem, hz. ali yi suikast düzenleyerek şehid etmiştir.

böylece ibadiyye hareketi kısmen de olsa etki alanını yitirmiştir.

abbasiler döneminde;

abbasi halifelerinin islami düşünce sisteminde; felsefe, mantık, kelam gibi ilim dallarının da değerlendirilmesi gerektiği savına karşı; ahmed ibn hanbel islamın özünün sahabe, tabiin ve etbaı tabiin in uygulamaları olduğu savını desteklemiştir. bu durum ahmed ibn hanbel'in islami toplum tarafından sevilip sayılmasına ve abbasi sultanlarının da, o'na saygı göstermesine neden olmuştur. abbasi saltanatı, ahmed ibn hanbel i karşısına almış olsaydı, muhtemelen bu durum abbasi hilafetinin sonu olurdu. abbasiler, ehlibeyt (as) taraftarları ve mutalipoğulları ile zaten mücadele halindeydi. üçüncü bir cephe açmamak için, bir nevi geleneksel selefiliğin yaygınlaşmasına göz yumdular. bu yüzden geleneksel selefiliğin imamı ahmed ibn hanbel dir der isek yanlış bir çıkarım yapmış olmayız. ibn teymiye ve öğrencileri, ahmed ibn hanbel den yaklaşık 5 asır sonra, geleneksel selefi anlayışın sistematiğini oluşturmuştur. ahmed ibn hanbel, selefi düşünceyi korumuş, ibn teymiye ve öğrencileri ise yaygınlaşmasına ön ayak olmuştur.

geleneksel selefi anlayışı muhammed ibn abdülvehhab'ın dönemine kadar varlığını sürdürmüş, devletleşmesi abdülvehhab ın fikirleri, suud ailesinin siyasi ve ekonomik desteği ile hayat bulmuştur. abdülvehhab' ı geleneksel selefi anlayışından ayıran en önemli konu; şirk ve küfür konusunda günah işleyen müslümanları çok kolay bir şekilde suçlaması olmuştur. ahmed ibn hanbel ve ibn teymiye nin aksine; abdülvehhab, fısk ve günah gibi kavramların yerine irtidat, küfür ve şirk gibi suçlamalara çok kolay bir şekilde fetva veriyordu.

örneğin; yalan söyleyen bir müslüman sünni/şii ahkamında fısk suçu ile değerlendirilirken, vahhabi ahkamında küfür olarak değerlendiriliyordu. türbe ziyareti, şefaat ve tevesül gibi kavramlar çok kolay bir şekilde şirk olarak değerlendirilebiliyordu.

sonuç olarak; günümüz selefi düşüncesi genel manada vehhabiliğin kontrolünde olup, geleneksel selefilikten ziyade, hariciliğe daha yakındır. vehhabi düşünce için çağdaş haricilik der isek yanlış bir çıkarım yapmış olmayız. nitekim el kaide, ışid ve benzeri örgütlerin zeminini hazırlayan ve örgütlere katılımın daha yüksek olduğu bölgeler incelenir ise; vehhabi mezhebinin yaygın olduğu toplumları gözlemleyebiliriz.

eleştiri;

kur'an ve sahih sünnetin uygulanması, ihya edilmesi için mücadele eden bir düşüncenin, bu denli vahşi ve katı olması peygamberimizin(saa) sahih sünnetinde yer almaz. peygamberimiz, mekke fethi sırasında evine sığınan, müşrikliği tescilli olduğu halde, birçok kişiye merhamet etmiş aman vermiştir. bu düşünce ise; dilinde kelime i tevhid olan, zahirde müslüman olan kişilerin; işlediği günahların büyüklüğüne, küçüklüğüne bakılmadan şirk koşmakla itham etmiştir.
devamını gör...
silahlı dinci terör örgütlerinin ideolojisi. amaçları emperyalistlerin taşeronluğunu yapmak olan it sürülerinin benimsediği mezheptir.
devamını gör...
amerika yanlısı araptaparların peşinden dört döndüğü mezhep.
devamını gör...
(bkz: püritenlik)
devamını gör...

selefîlik, günümüzde çoğu kez hanbelî ekolünden muhammed bin abdülvahhab'ın öğretilerini benimseyen ve islâm coğrafyasında karşıtları tarafından yaygın şekilde vahhâbîlik olarak tanımlanan inanç sistemine mensup kişileri tanımlamak için kullanılmaktadır. bugün selefîler'in en yoğun olduğu bölge suudi arabistan'dır.
devamını gör...
ibn teymiyecilik
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"selefilik" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim