bireye sürekli mutlu olmak zorundaymış gibi hissettiren, umut satan, zayıfları depresyon ve anksiyeteye sürükleyen zalim sosyal medyanın hızla yayılıp "sağlıksız, değersiz, yararsız" hissettirmesidir.

doğamız gereği tatminkâr varlıklar değiliz. bundan dolayıdır ki mutlu eden bir haz ile karşılaştığımızda "peki ya x olsaydı daha mutlu olur muyum?" diye sormaya itiyor bizi.

fark ettiniz mi? tüm fotoğraflarda 32 dişiyle gülüyor insanlar. insanlar büyük borçlara girip dünya ülkelerine vs. tatile gidiyorlar ve hemen paylaşıyorlar sosyal medya hesaplarında. insanlar çok para getiren bir iş buluyorlar ve gözümüze sokuyorlar. insanlar sırf maddi şeyleri değil, manevi şeyleri de metalaştırıyorlar. mutluluk. başka söze gerek var mı? sevgiliyle şahane bir fotoğraf (adeta vogue dergisinin kapağına basılası bir çekim ile hem de) veya süpersonik ev hayvanları mesela.

yeni dünya düzeninin tüketim çılgınlığıyla insana pompaladığı ana fikir, "her şeyin mutluluğa ulaşmak için bir araç olduğu" ve "küçük bedeller ile mutluluğu satın alabilecek oluşumuz"dur. lüks bir audi, son çıkan bir telefon (domates bile soyabiliyor!) veya diğerlerinden hiçbir farkı olmayan ancak ünlü bir markanın ürettiği dandik çanta. siz buna değeriniz babuşlar.

teknolojik gelişmeler ve ileri düzey pazarlama ile insanların hayatını kolaylaştırma düşüncesi altında hiç ihtiyacımız olmayan şeyler peşinde koşturuyoruz. bunlar gereksiz şeyler demiyorum. insan hayatının boktan, kalitesiz yanlarını bir nebze olsun hafifleten ve mutluluk veren şeyler olduğunu biliyorum. ama bu fikre öyle bir bağlandık ki her şeyin asıl amacının konforlu bir yaşam olduğunu zannediyoruz artık.

sosyal medya krizi bunu size hem pazarlama (size bir şeyler satabilme potansiyeli) ile hem de duygusal boşluklarınızı doldurma sözüyle sağlıyor. canınız sıkkın ve bir giriyorsunuz herkes mutlu. dert yok, tasa yok, korku yok.

sosyal medya krizi büyük bir tehlikedir. insanın tek evladı bilincidir ve sosyal medya kadar manipülatif bir mecra daha yoktur. gözünüzü açın, dışarı çıkıp bir temiz hava alın. hiçbir şey gördüğünüz gibi değil.

hazzın peşinden koşan bir ahmak olacağınıza ıstırabın kucağındaki bir bilge olun. şayet olursanız kimse sizi yalanlara inandıramaz ve hiçbir şey sizi üzemez. direnç kazanmak isteyen insanlar sosyal medyanın yapay gerçekliğinin farkına varmalıdır.

insanlar ölüyor. farkına varın.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"sosyal medya krizi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim