en sevdiğim atasözü. oysa ki nasıl da değerli ve farklıyız hepimiz kendimize göre.
devamını gör...
dağ mesaj bildirimlerini kapatmış olabilir mi
devamını gör...
her şeyde olduğu gibi tavşan olmanın da belli zorlukları var maalesef. bu atasözünde de tavşan olmanın öyle kolay olmadığı -detaylandırmak gerekirse- hayatının zıp zıp zıplayıp havuç kemirmek suretiyle mutlu mesut geçmediği, ne yaparsa yapsın dağa söz geçiremeyeceği gerçeği bizlere tüm çıplaklığıyla yakıcı bir şekilde anlatılmış.

mesela, burada öznemiz tavşan değil de köstebek olsaydı, zannetmiyorum ki böyle bir durum yaşansın. oldu da yaşandı diyelim. köstebek böyle bir durum karşısında sinirlenip o kudretli pençeleriyle, çılgınlar gibi kaza kaza mutlak suretle dağın içini dışına getirmiş ve dağı, o deli hoyrat ve bir o kadar da utangaç köstebeği umursamadığına fena halde pişman etmiş olurdu.

ama maalesef ki, çok üzülerek söylüyorum: sözümüzün öznesi sevimli, minik, uzun kulaklı ve kemirgen bir tavşan. ve onu bu durum karşısında tek başına yapabilecek bir şeyi yok. inanın, tavşan olmak hiç bu kadar üzücü olmamıştı. sırf bunun için tavşan olmaktan vaz mı geçmeli? hayır, olmaz öyle şey. tavşan, tavşandır. köstebek, köstebektir. dağ da bir dağdır. hem tavşan, tavşan olmaktan vazgeçip olmadığı ve olamayacağı biri olmaya kalkarsa başına kötü şeyler gelebilir. (r. yazgısına isyan edip n. gibi olmak istemiş ama işler çok kötü yerlere gitmişti. neyse ki sonunda r., sevdiceği s.'nin büyük desteğiyle yazgısıyla barışmıştı da en azından ruhu huzur bulmuştu.) o işin sonu yaş yani.

peki ne yapsındı? isyan edip durumu kabullenmemeli öncelikle. sonra da kendisini değiştirmeden yazgısını değiştirmenin bir yolunu aramalı. bunu da kendisi gibi olanlara danışmalı ve yine kendisi gibi olanlarla birlik olmalıydı. çünkü, zannetmiyorum ki binlerce, yüz binlerce, hatta milyonlarca tavşanın birlik olup, dağın üstünde, her zaman yaptıkları şeyi yapıp zıp zıp zıplayarak dağı dümdüz edemeyecek olsun.

demem o ki, bu atasözü bize, alttan alta, fena halde lafı "bütün dünyanın tavşanları, birleşin!" demeye getiriyor olabilir. "evet abi, birleşin. bir konuda bir-leşin" diye de üsteliyor olabilir. olabilir de olabilir...
devamını gör...
bazı insanlar sürekli her durumda küstüğü için, bu gibi insanlara karşı dağ olmak gerektiğini düşünüyorum, umursama ya, geç gitsin yani.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tavşan dağa küsmüş dağın haberi yok" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim