asaf halet çelebi nin türk sanat musikisi adı altında dinlenen müziklerin kalitesizliğinden bahsettiği yazısının başlığıdır.

to­di, bugün umumiyet­le ala­tur­ka de­di­ği­miz mey­ha­ne mu­si­ki­si­nin adı­dır. bu­nun ne ha­ki­kî ve klâ­sik mü­si­ki­miz­le, ne ma­hal­lî halk mu­si­ki­siy­le alâ­ka­sı var­dır. to­di es­ki mu­si­ki­mi­ze de ta­sal­lut edip âdi­leş­ti­rir, ba­ya­ğı­laş­tı­rır. to­di bugün bo­ya­lı rü­küş ha­nım­la­rın te­ker te­ker kal­kıp ya­yık ses­le­riy­le sar­hoş se­yir­ci­le­ri avut­tuk­la­rı mo­dern -ala­tur­ka- mey­ha­ne­ler mu­hi­ti­nin mu­si­ki­si­dir. ala­tur­ka is­mi onun için bi­çil­miş kaf­tan­dır, fa­kat “türk” de­ğil­dir. ala­tur­ka na­sıl tür­kü de­ğil de ba­ya­ğı­lı­ğı, ge­ri­li­ği, ce­ha­le­ti, mis­kin­li­ği tem­sil edi­yor­sa, to­di ve­ya ala­tur­ka mu­si­ki de bu züm­re zih­ni­ye­ti­nin ru­hu­nu te­ren­nüm eder. to­di her ne ka­dar, is­min­den de an­la­şıl­dı­ğı gi­bi, çin­ge­ne­lik­le alâ­ka­dar­sa da sırf çin­ge­ne mu­si­ki­si de­mek de de­ğil­dir. bi­raz çin­ge­ne bi­raz er­me­ni ko­kan, fa­kat tam mâ­nâ­sıy­la on­la­ra da is­nat edi­le­mi­yen bir ha­li­ta­dır. mü­zis­yen­le­rin ço­ğu bu iki mil­let ara­sın­dan zu­hur et­ti­ği için böy­le de­mek ha­tı­ra ge­li­yor, fa­kat in­saf edi­lir­se on­la­rın­dır de­mek de doğ­ru ola­maz. baş­ka bir is­mi de pi­ya­sa mu­si­ki­si­dir ki bu da ba­ya­ğı halk ta­ba­ka­sı­nın hoş­la­na­ca­ğı mu­hit­ler­de ge­çen ya­yık­lı­ğın, âdi­li­ğin, pes­pa­ye­li­ğin ifa­de­si­ni ve­ren in­san ru­hu­nu al­çal­tan, bu­nal­tı­cı ve si­nir­len­di­ri­ci, mo­no­ton, yay­ga­ra­cı bir şey de­mek­tir ve va­zi­fe­si sar­hoş­la­rı sız­dı­rıp kus­tur­mak­tan iba­ret­tir. ma­ale­sef yu­kar­da söy­le­di­ğim gi­bi bu ba­sit, ba­ya­ğı ve âdi mu­si­ki bi­zim ha­ki­kî mu­si­ki­mi­zi de ber­bat et­miş ve mey­ha­ne vir­tü­oz­la­rı klâ­sik mu­si­ki­mi­zin asil tav­rı­nı nağ­me­len­dir­miş­ler, ya­yık­laş­tır­mış­lar ve bam­baş­ka bir şey yap­mış­lar­dır. de­de efen­di ve sa­ir kom­po­zi­tör­le­ri­mi­zin isim­le­ri­ne iza­fe edi­len par­ça­la­rın as­lın­da on­lar­la hiç alâ­ka­sı yok­tur. pi­ya­sa sa­nat­kâr­la­rı, çin­ge­ne ke­man­cı­lar ve er­me­ni ka­nun­cu­lar on­la­rı ka­ri­ka­tü­ri­ze edip kir­let­tik­ten son­ra ay­kı­rı bir usûl ve fal­so­lu no­ta­lar­la or­ta­ya atar­lar. bu pi­ya­sa­cı­la­rın su­ikast­la­rı ve hâ­le­ti ru­hi­ye­le­ri hak­kın­da si­ze şa­hit ol­du­ğum bir hâ­di­se­yi nak­le­de­ce­ğim: mer­hum ho­cam ra­uf yek­tâ be­ni er­me­ni ki­li­se mu­si­ki­si­ne ait ba­zı no­ta­la­rı zap­tet­mek üz­re sa­mat­ya’da­ki su­lu­ma­nas­tır ki­li­se­si­ne gön­der­miş­ti, bu­ra­da eç­mi­ya­zin’de ba­sıl­mış ham­par­sum eş­kâl­li es­ki bir­ şar­gan ki­ta­bı var­dı; fa­kat ba­na bu ki­ta­bı gös­te­ren alık er­me­ni ki­ta­bın ge­niş sa­tır­la­rı ara­sı­nı ka­rın­ca du­ası­na ben­zi­yen kur­şun ka­le­miy­le ya­zıl­mış bir sü­rü ham­par­sum not­la­rı kay­det­miş­ti. ken­di­si­ne ni­çin böy­le yap­tı­ğı­nı sor­du­ğum za­man: “bun­lar çok sa­de­dir; böy­le nağ­me­len­di­ri­yo­rum da gü­zel­le­şi­yor!” de­miş­ti.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"todi musikisi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim