byzantion ( sonradan adı sırası ile constantinapolis ve istanbul olacak) şehrinin sancağı ay yıldızdırburadan. yunan şehir devleti geleneğinde her şehrin kendi sancağı vardır. atina'nın baykuştur mesela. bizans imparatorluğu da ay yıldızı kullanmıştır buradan. fatih istanbullu aldıktan sonra kendisini yeni romanın imparatoru olarak gördüğü için bu bayrak kullanılmaya başlanmıştır. ondan önce türkler ay yıldız bayrağını kullanmamıştır. cezayir, libya vs. gibi ülkelerin kullanma sebebi de eskiden osmanlı toprağı olmasındandır. onlara da osmanlıdan geçmiştir. sanıldığının aksine islam mitolojisi ile ilgili değildir, osmanlı ıslamın sancaktarı olduğu için ikon dünyasına geçmiştir ve islam ile daha sonradan ilişkilendirilmiştir. ki ondan önce ay yıldızı bir arada kullanan islam devleti yoktur. kaynak.
devamını gör...
roma ile zerre kadar alakası olmayan cezayir , pakistan , libya , malezya , mortitanya ve daha pek çok ülke bayrağında hilal sembolünü kullanır . sebebi hilalin islamı temsil etmesidir . diyelim ki libya ve cezayir osmanlı torpağı olduğu için ay ve yıldıza sahip . pakistan , malezya ve mortianya da mı osmanlı toprağıydı?
yıldıza gelecek olursak , yıldızın türklüğü temsil ettiği 1000 yıllık kaynaklarda dahi vardır , özbekistan ve türkmenistan bayrakları örnek olarak verebiliriz , hatta azerbaycan bayrağındaki 8 köşeli yıldızın da her kolunun ayrı bir türk boyunu temsil ettiği rivayet edilir .

kısacası 1400 yıl önce gelmiş bir dinin sancağı olan hilali , 500 yıl önce fethedilen romadan kalma bir sembol olarak görmek mantık dışıdır ,
hilal ve yıldızın romadan kalma bir sembol olduğuna inanmak tarih bilmemezliktir .
devamını gör...
hakkında değişik efsaneler anlatılsa da; evet, uğruna can verilen bayrak bizans bayrağıdır.
(bkz: ulubatlı hasan efsanesi)
(bkz: byzantine anatolia) doğu bizans
devamını gör...
bizans.
devamını gör...
tarih metodolojisinin yöntemi bellidir, bu tür bir söylem kanıtlama üzerine dayandılmak zorundadır. yani bayrağın bizans kökenli olup olmadığı hususu. hem bu iddia hem de karşı iddianın hiçbir sağlam dayanığı yok. bu şekilde ancak sidik yarıştırırsınız. bizans'la alakası varsa, bunu sağlam bir makaleye dayandırıp belgelendirirsin, keza yoksa da aynı şey geçerli. tarih varsayım üzerinden ilerlemez "biliniyor" diye, bir tanım yoktur. kim bu bilenler?

ben az çok bizans üzerine okudum ve okuduğum kişiler bizans üzerine otorite olanlar, orada böyle birsey görmedim. aynı zamanda orada görmedim diye de, bu "yok" anlamına gelmez. söylemek istediğim şey, tarihsel bir durum, iki taraf içinde geçerli böyle uyduruk varsayımlar üzerindrn ortaya koyulmaz.

bakın istanbul için aynı şey geçerli değil, çünkü istanbul isim olarak bizans kayıtlarında geçiyor. ancak bayrak mevzusuna rastlamadım, var veya yok bilmiyorum bildiğim tek şey, bu tür argüman olmaz. yok azerbaycan kullanıyor, yok bizans'ın bu bayrağı kullandığı biliniyor. saçma sapan argüman bunlar.
devamını gör...
başlığı açan yazar arkadaşımızın turizm sitesinden kaynak verdiği başlık.bir başka yazar arkadaş da başka bir söyleyip kaynak vermeden yazmış. derin bir araştırma yapmadan kesin birşey belirtmem doğru olmaz.bizansın osmanlı üzerinde başlıca müzik olmak üzere birçok etkisi olmuştur.bayrak bunlardan biri olabilir ama kesin bir dayanağı olmadan birşey söylemek zor.
devamını gör...
konuyu açan arkadaş mantıklı argümanlar ile güzel bir şey sunmuş. ardından yazan başka arkadaş ise kaynaksız bir şekilde pekte mantıklı olmayan, duygusal şeyler yazmış.

zira bizans mö 667 yılında kuruldu diye biliyorum. hatta sikkelerinde bile ay yıldız vardır.

pakistan , malezya ve libya ise o tarihte daha vitamin bile değildi. onların yerine türlü türlü impatorluklar, beylikler ve hanedanlıklar vardır.

mesela pakistan bayrağı 1906 yılında dizayn edilmiş.

islamiyetin sembolü denmiş ki, bu daha komik. islamiyet ortalama olarak m.s 610 yılında ortaya çıkmışken, ay yıldız sembolü, bizans zamanında ortalama olarak m.ö 667 yılında çıkmıştır.

tek soru şu; islamiyetten 45435432 sene önce çıkan bir sembol, nasıl oluyor da islamiyetin sembolü oluyor ?*.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türk bayrağının kökeni" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim