asgari açıdan güçlü değil, şu anda asgari gücü yok. bahsedilen her şey hikaye. hadi gelin bu olayın iç yüzünü size anlatayım.



başlamadan önce şunu ifade etmek istiyorum ki bu sistemin içerisinde büyüdüm. dedem ilkokuldan itibaren, askeri okulda eğitim almış ve üniversite eğitimini dahi askeri okulda tamamlamış bir beyefendiydi ve yıllarca kara kuvvetlerine hizmet etti ve kara kuvvetlerinden emekli oldu. dolayısıyla, hayatım orduevlerinde ve tabur tabur askerin arasında koşup, oynayarak geçti. bu yüzden her zaman, bir askere olan güvenim, polise olandan fazladır. başıma bir şey gelse, önce çevrede asker var mı ona bakarım, polise değil çünkü iç sistemlerini ve meslek etiklerini biliyorum. bir askere kafasını kesseniz, torpil geçirtemezsiniz ya da rüşvet yediremezsiniz. denediğinizde, cok siddetli tepki alırsınız, muhtemelen hakkınızda da dava açılır. askerler, çok dik ve katı yetiştirilirler. üst düzey silah eğitimleri ve yetkileri vardır ama kişisel çıkarlar için kullanmazlar. bu yüzden her koşulda çok güvenilirlerdir.

eskiden askeriye, türkiyenin dış savunma gücü, polisler ise, iç savunma gücüydü. yani toplumla ilgili olayları polisler yatıştırır, ülkenin savunma hattını askerler korurdu. dedem yıllarca atanarak doğu illerinde tam bu görevi yerine getirdi. askerin kendisine ait bireysel "vur" emri vardı. yetkileri çok üst mertebeydi ve orduevlerinin dahi girişlerinde çok katı kıyafet şartları vardı. hala hatırlarım. babam orduevinde akşam yemeğine gidebilmek için tıraş olurdu ve bizde resmi giyinirdik. orduevlerinden içeriye eşofman veya usulsuz bir kıyafetle giremezdiniz.

akp, askeriyeye el atıp, kuleliyi kapatıp, askeriyenin kendi yetkilerine müdahale ettiğinde, dedemin içinde olduğu o askeri güçten eser kalmadı. askeriyeyi kendisine bağlı, pasif ve likayatsiz insanların türediği bir kurum haline getirdi. yetinmedi, orduevlerini herkese açtı ve kurallarını bozdu. askerliğin şekli ve tipi bozuldu. askerliği para ile yapıyor olmak dahi, vatana başlı başına bir ihanettir. aklınıza gelebilecek her şekilde sistem yok edildi anlayacağınız üzere. artık askeriye bildiğiniz askeriye değil.

kapatılan kuleliye denk olacak hesapta bir "savunma üniversitesi" açıldı. okulun verdiği eğitim, asıl askeri okulların verdiğinin yanında kocaman bir "hiç". dedemin ve babamların sahip olduğu eğitimi hatırlıyorum da.. mors alfabesinden tutun, yabancı dile, ileri silah ve dövüş tekniklerinden tutun, yazılı ( standart eğitim) derslere kadar..

şu bir gerçek, hala polisler askerlerden çekinir. bir yere gittiğimizde muhteşem saygı görüyoruz. kaza bela bir polis bizi çevirirse, sicilimizi gördüğü anda, tavrı değişiyor. asker ailesinde yamuk olmaz çünkü. ayrıca hepimiz ayrı ayrı ciddi eğitimli insanlarız. dolayısıyla bize kötü( zanlı muamelesi) muamele zaten yapılamaz.
geçmişte bu başlığı açmış olsaydınız, altına imzamı atardım ama maalesef şu an değil. askeriye'nin eski haline geri döneceği günleri geri sayıyorum.
devamını gör...
askeri güç içeride vatandaşı siyasetçiyi korkutmak değildir. o darbeci afrika gücüdür. askeri güç dışarıda ne yapacağı belli olmayan, barışçı görünüp saldırandır. savaş bir hile sanatıdır.
devamını gör...
askeri güç sadece tank top tüfek vs ile ilgili değildir. sizin entelektüel kapasitenizin gelişmesi ile de ilgilidir.

örneğin en iyi askeri cerrahlar veya en iyi askeri mühendislerin siz de olması gibi doğrudan görünür olmayan faktörler de askeri güce eklenir.

kısa bir zaman aralığında askeri sanayiye temel oluşturacak sektörlerde üretim kapasiteniz de askeri güçle ilgilidir.

bunun gibi bir çok konu var. örneğin doğal kaynaklar bile askeri güce etki eder. motorlu taşıtların ihtiyaç duyacağı akaryakıt stoğunuz olsa bile covid gibi olaylardan sonra her ülke kendine kaldığında sizin öz kaynaklarınız önem kazanır.

tüm bunların dışında bence en önemlisi birleşmiş bir ülke olmak. en bariz örneği balkan savaşlarının kaybedilmesinde görülebilir.
devamını gör...
saddam’ın ordusu için de böyle diyorlardı.

sevan hocayı severim ama bazen aşırı popülist yorumlar yapıyor. 2016’da bu ülkenin general kadrosunun %50’si tasfiye edildi. %50 diyorum. üç beş çapulcu uzman ve sihayla savaş kazanılmaz. hava savunma sistemleri nerede? istanbul ve çanakkale köprüleri vurulduğu anda ne erzak ne de asker taşıyabilirsin. dünyayı pvp oyun lobisi sanıyorsunuz. suriye’de yaptıklarınızı diğer ülkelerde denemeye devam ederseniz sonunuz acıklı olacak.
devamını gör...
dünyaya tötünden bakıyorsa demek ki...
devamını gör...
bak askeriye kısmını bilmem ama ekonomik olarak berbat ülke ilave olarak ahlaki çöküş içinde durum böyle olunca askeri güç kimsenin umurunda olmaz millet için önemli olan ekmek kaç para
devamını gör...
benim de ekonomi kısmına takıldığımdır.
çin'in ekonomisi türkiye'nin 13 katı. yani çin %1 büyüyorsa, türkiye %13 büyümeli ki aradaki fark daha da açılmasın.

italya ve yunanistan için eksi büyüme göstermiş diyor da değil. yanlış bilgi bu. vikipedi linki verelim. çin için söylediği de yanlış. nereden sallamış rakamları acaba? bilen varsa yazsın.

#3606654 azizim chatgpt kişiye özgüdür. öğrenme üzerine ve senin görüşünü pohpohlama üzerine çalışır. bir de istediğini pekala söyletebilirsin. ben geçen “hamsili pilav insanlık suçudur” dedirttim.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
sevan nişanyan, ya akp'ye yancılıkta mahcupyan'dan boşalan kontenjana aday; veya tam aksi "aman değiştirmesinler" diye akp'lileri kandırmaya çalışıyor kendi aklınca.
ama "hiç olmadığı kadar" kısmının doğruluğu tartışılmaz "anlayan" açısından.
devamını gör...
kaynak g.tüm,

ha sevan nişanyan ha g.tüm fark etmiyor.
devamını gör...
boş teneke beyanıdır.
“el yumruğu yemeyen kendi yumruğunu değirmen taşı sanır“
atalarımız ne güzel söylemiş.
( meraklısı için anlamı: başkasının gücü karşısında boyun eğmek zorunda kalacağını anlayamamış kimse, kendi gücünün herkese boyun eğdireceğini sanır.)
dağılalım…
devamını gör...
arkadaşlar selam. entryme hoş geldiniz.
yazılanları okuyunca biraz celallendim ama geçti soda içince ve o sukunetle acaba dedim "haklı olabilirler mi? " ve chat gpt'ye 2 soru sordum.
1-2002 yılına kadar ve 2002 yılından sonraki askeri gelişmeler
2-ülkemizin nato'da etkinliğinin 2002 öncesiyle sonrası arasındaki farklar.
inanmak güç ama chatgpt ak partili çıktı çünkü google'ı anında tarayan yapay zeka ak parti sonrası için savunmayı bir bir övdü aklınız delirir.

ermeni nişanyan bile milli savunmaya övgü düzerken sizin aman akp'yi karalayayım cabalarınız biraz garip duruyor benim açımdan.
devamını gör...
(bkz: ya ben lan neyse bir şey demiyorum) * *
devamını gör...
dışarıda bile bunu adam yerine koymuyorlar. türk düşmanı olup da yunanistan'dan bile tekmeyi yediğinizi düşünün. bundaki eziklik o düzeyde. şimdi de oralarda rezillik çektiğiden türkiye'ye dönebilmek için yalıyor burayı. bunun için de her saçmalığı söyleyip atatürk ve atatürkçülere sallamaya başladı. söylediği biçimde bir övücülüğü şu anda ortalama bir malum partili bile utanıp yapamıyor. sözde çok ileri görüşlü, aydın ve okumuş ya hani. alın tuzluğu koşun
devamını gör...
türk ordusu güçlü zaten buna kimsenin itirazı yok. askeri güç, subay kalitesi, teknoloji ve savaş tecrübesi gibi etmenlere bağlıdır.

bu ordu öyle ya da böyle neredeyse 40 yıldır aktif savaşıyor. dünya'da şu an bu düzeyde aktif savaş tecrübesi olan bir ordu bir tek abd'de var.

teknoloji eğri oturup doğru konuşalım, türk savunma sanayi iyi ama yeterince iyi değil ama olacak
türk mühendisleri kaliteli ve usta çırak ilişkisi durumunda yetişiyor ama ne yazık ki ekonomik nedenlerden dolayı bu insanları kaçıracağız.

diğer yandan şöyle bir şey var. nato dediğimiz hristiyan avrupasını koruma örgütü bile vurucu güç olarak türk ordusunu düşünüyor bu cümle hem bir iyi hem kötü birincisi rus ayısı ile kafa kafaya çarpışacak ve dahi savaş rusya içlerinde olmadığı sürece karşı koyabilecek güç ve imkan var.
diğer yandan ''parasını veririz ölürler'' gibi bir bakış açısı var. çünkü kore'de böyle oldu, mülteci meselesinde böyle oldu.

türk ordusu ile ilgili methiyeler düzmeye çalışan akp'li yüzsüzlüğü diye bir şey var hadi kardeşim hadi. ergenekon , balyoz dosyalarını siz ve sizin maşalığını yaptığınız örgütler yaşattı bu ülkeye kozmik odaya girildi. kaç tane istihbaratçı öldürüldü. son olarak mit toplantısında herkesin yüzü açık şekilde cumhurbaşkanı hesabından fotoğraf paylaşıldı.

bu ordu sizinle değil size rağmen güçlü çünkü türkler ordusu olan bir millet değil milleti olan bir ordudur.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türkiye askeri açıdan hiç olmadığı kadar güçlü" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim