çocukluğumda destanları anlatan renkli kitaplar vardı. onları okurdum. (resimler, basım vs. şimdikilerden güzeldi bence) kurt kartpostalı falan saklardım. ama sebebi güç bulma, kendimi güçlü hissetme isteğiydi iyi biliyorum. çünkü oraya dair kahramanlıklardan başka birşey bilmiyorum. yenilmez bir insan topluluğu var ve ben oradanım. bu insanı güçlü hissettirir, ama çocuksu birşey. küçükken sırtıma yorganı alıp canavar olmam gibi birşey bu.

ama bunların gerçek olmadığını da hissediyordum. hele de okulumdaki mete han çizimini her gördüğümde. bu adam benim babam değil:)) dayım da değil, öğretmenim de değil, bizim bakkal da değil.

hatta tarihte mete han diye biri bile yoktu ki. elimizde bu isimde birinin yaşadığına dair net birşey yok. belki de ismi mao tung. belki de baytur:))

mesela ilk türk yazıtı diye bakın. orhun kitabeleri en bilineni ama dahası da var. yüzeysel bir arama yaparsanız birçok eser var der. ama yok:)) bir iki taş kitabe var. mesela biri moğolistan'da bir nehirde bulunmuş. orhun kitabeleri'nden de eski bir yazıtmış. biraz daha araştırın, bakın. bazısı bu daha eski olabilir demiş, bazısı da hayır, değil demiş. dil olarak moğol yazıtı bu demiş. ama en eski türk yazıtı diye karşına çıkıyor ilk aramalarda.

tarih kitapları göktürk'leri anlatıyor. çelebi kağan var mesela. bu adam 600'lü yıllarda yaşamış. çelebi ne diye bakıyorsun. kelime 9. asırdan sonra iran bölgesinden dile geçmiş. o bölgeden bir kelime. ama adam üç yüzyıl önce bu ismi kullanmış güya:))
hatta kağan kelimesi de öyle. bunun kökenine dair de çok farklı görüşler var. okuyanlar (nereden okuyorlarsa artık) kagan diye okumuşlar. mesela asyalı bir filoloji uzmanı diyor ki bu eski çin'de bir ünvandı. hatta çin hükümdarı asya'daki kavimlerden birini bu unvanla ödüllendirdi. bizim bir türkoloji uzmanımız da diyor ki bu unvanı çan çin çon bir kavim (adını unuttum) kullanıyordu. buradan hareketle o kavmin türkleştiğini düşünebiliriz diyor. o unvanı veren çin hükümdarına boyun eğmiş olanları çinlileşmiş de kabul edebiliriz o zaman.
kürşad diye birisi varmış. ama aslında yok. böyle bir olay var ama kahramanı cheiscshesuahsish gibi birşey:))

türk dilini altay gurubuna eklerler. mogolcayla ortak ata. ama üç beş kelime bile geçmemiş ne hikmese. daha ileri tarihte altay gurubundan ayrılıp müstakil bir dil oldu derler. ana guruptan ayrıldı dedikleri tarihte bile yazılı bir kaynak yok. bir sümerolog ise bizim dilimizde 100'den fazla kelimenin sümerlerle ortak olduğunu iddia ediyor. kaldı ki sümerler ırak'ın güneyinde yaşamış. onların da altay'dan geldiğini söyleyen görüşler olduğu gibi iran'ın kuzeyindeki bölgeden indiğini söyleyen de var. hatta daha da güneyde kökenlerine dair kanıtlar bulunduğunu o nedenle daha güneyden geldiklerini iddia edenler de var. daha bize ata yapılan hunlara falan 3 bin yıl var:)) sümerler tekrar altay'a mı dönmüş, oradan tekrar hunlar mı çıkmış:)) kaldı ki asya'da bir kavimle akraba denen hunların aslında akraba olmadıklarını da söylüyorlar. nereden geldikleri belli değil. zaten konuşulanların büyük kısmı sadece yorum.

yani herkes bir hikaye yazıyor. moğolistan'a gitsen bizim türk dediklerimizin hepsine moğol der. çin'e gitsen bir kısmı çinli, bir kısmı barbar, karışık bir halk der. avrupa'lılarsa olabildiğince türkiye'den uzak bir yer bulmaya çalışıyorlar:)) türkiye'den s.ktir olun gidin de nereye giderseniz gidin diyorlar.
bazısı da bu hikayeye o kadar iştahlı bakıyor ki, sorma.

edit:
cahillik okuduğu metnin ana fikrini anlamamaktır. ve itiraz edip örnekler verirken aslında metne destek olduğunu farketmemek ise cahilliğin farklı bir boyutu.

yanlış okuma yapmış bir alman, ondan öyle olmuş. peki doğrusunu kim okumuş? yok ki, çinli bile okuyamıyor. ben de yazıda "belki öyle belki böyle" diye belirtmişim. ama "düşünülüyor" deyince cahillikten kurtuluyoruz herhalde:))
yine yazıda belirtmişim orhun kitabeleri'nden daha eski yazıtlar var dendiğini. yine kesin bir dille şu var deniyor. ama yine söylediğim gibi o da kabul. önceliği sonralığı tam tarihlenebilmiş değil. tabi arkeoloji deyince bitti zaten, işin içinden çıktık.
çelebi sözü de öyle. çalaptan gelmiş, kesin bilgi:)) çalap nereden gelmiş acaba:)) bazı dil bilimciler bunun med'lerden kalma olduğunu, diğer yakınsamaların zorlama olduğunu söylüyor.
yine kağan kelimesi de öyle. zaten metinde iki iddiaya da kabaca yer verip farklı yorumlar olduğunu söylemişim. itiraz olarak dile getirilen görüşü bizden bir uzman söylüyor zaten. buna da yer verdim. japon bir dil bilimci ise farklı birşey söylüyor. ama yok o kesin bilgi:))

zaten yazıyı boyunca ve finalinde söylediğim üzere herkes bir hikayeye talip. herkesin hikayesi de kendine gerçek. tarih, üzerinde uzlaşılmış yalandır.
devamını gör...
hala asya'dayız, küçük asya'da.
devamını gör...
ama truvalı hektor türk deyyolar.

nuh'un ankara makarnalarının oğlu yasef türk deyyolar.
tokyolu çerkez ümmit 7563,5 senedir anadolu türk torpağı diyor..
osmanlı kayı boyundanmış,deyyolar.
pertizan bey çok ayıp ,sümerler has be has vede saf türk'tür.

kaynak; götüm..
devamını gör...
sonunda kokoreçsever kaynağının mabadı olduğunu kabul ettiği başlık arkadaşlar dağılabiliriz.
devamını gör...
evet doğrudur; biz türkler, orta asya'dan anadolu'ya göç ettik ve aslında asyatik-turanid bir halkız..
devamını gör...
"hatta tarihte mete han diye biri bile yoktu ki. elimizde bu isimde birinin yaşadığına dair net birşey yok. belki de ismi mao tung. belki de baytur:))"

bizim millet bir satır bir şey okuyor sonra profesör edasıyla çıkıp ahkam kesiyor. yavrum mete ismi yanlış telaffuz sonucu literatüre yerleşen bir isim yoksa mao-tun, tou-man, lao-şan (ki-ok), çun-çen gibi hiung-nu kralları çin kayıtlarında yazılı gerçek tarihi figürler. onların gerçekliği ile ilgili problem yok. mete ismi ise mao-tun adının alman bir sinolog (wolfram edebard olması lazım) tarafından yanlış okunmasından kaynaklı. isim anlamının da baytur yani bahadır (türkçe)-baatr (moğolca) olduğu düşünülüyor. pek tabi beğtun da olabilir.

"mesela ilk türk yazıtı diye bakın. orhun kitabeleri en bilineni ama dahası da var. yüzeysel bir arama yaparsanız birçok eser var der. ama yok:)) bir iki taş kitabe var. mesela biri moğolistan'da bir nehirde bulunmuş. orhun kitabeleri'nden de eski bir yazıtmış. biraz daha araştırın, bakın. bazısı bu daha eski olabilir demiş, bazısı da hayır, değil demiş. dil olarak moğol yazıtı bu demiş. ama en eski türk yazıtı diye karşına çıkıyor ilk aramalarda."

mevcut bulgularla en eski türkçe yazıtlar yenisey yazıtlarıdır. orhun anıtları ilk ebedi özelliği taşıyan türkçe belgeler kabul edilir. tabi yeni yazıtlar bulundukça bu bilgiler de güncellenir. buna arkeoloji bilimi diyorlla.

"tarih kitapları göktürk'leri anlatıyor. çelebi kağan var mesela. bu adam 600'lü yıllarda yaşamış. çelebi ne diye bakıyorsun. kelime 9. asırdan sonra iran bölgesinden dile geçmiş. o bölgeden bir kelime. ama adam üç yüzyıl önce bu ismi kullanmış güya:))" çelebi iran dillerinden gelme bir sözcük olmadığı için olabilir mi? çelebi isim kökenini türkçe tanrı, ilah manasına gelen "çalab" sözcüğünden alır.

"hatta kağan kelimesi de öyle. bunun kökenine dair de çok farklı görüşler var. okuyanlar (nereden okuyorlarsa artık) kagan diye okumuşlar. mesela asyalı bir filoloji uzmanı diyor ki bu eski çin'de bir ünvandı." kağan/han/k'an/kaan unvanı ilk kez hien-pi'lerin kabile şefleri tarafından kullanılırdı sonrasında juan-juan'lar ile kral-imparator ile eş bir şekilde kullanılmaya başlandı. ne çinlisi? etimolojik olarak da yenisey dillerinden geldiğini söyleyen de var türkçe "kaĝa" ulu, yüce, lort sözcüğünden türediğini söyleyen de.

işin özü herkes hikaye anlatmıyor sen cahilsin.
devamını gör...
asya'dan geldik ama binlerce yıldır amerika da dahil her kıtada varız. tüm beyaz batı halkları türktür ve hepsi de asya'dan geldiler: (bkz: tüm beyaz batı halklarının türk olduğu gerçeği)
devamını gör...
dpğrusu orta asyadan geldik.çünkü ükemizde bir asya toprağı.
devamını gör...
gelişimizi unuttuk/unutturdular billa.. gidiş istikametimiz endişe yaratıyor.. tedirginiz..
devamını gör...
turkolog olarak onayladigim gercek. turkler orta asya kokenli 1 millettir, bunu bicok makalemde belirttim zaten.
devamını gör...
hitayoviç yandanyemişyanov nam sözlük yazarı ki hem türkçü hemde zafoor partilidir ayrıca zafoor partisine 5000+5000 lirası kaptırmıştır , çerkez ümit o parayla kendine oyunca mayın almıştır ,miş mış mış..

hint ırkından hitay diyoır mete han diye biri yok ,be öküz yüksa koca tüerk dili isimler sözlüğüne niye girmiş bu isim..
ekliyor hint-mall karışımı hitayoviç belki mao'dur o isim belki de bağtur'tur ,biraz yüz versen turyap'ta olabilir diyecek.
buna rağmen bu amcası bengaldeşli hitay aaaa hunlar türk diyebiliyor ,ulan şiva'nın şeyi sen hun başının ismini bilmiyorsun nasıl hun türk diyorsun,manitu sana mısır koçanı nasip etsin.
açıp bakıyorum ne tatar'da ne noğay'da ne karatay'da ne gök türk'te mete ve attila diye bir isim yok ama mete ismi türk ismi kemaliz müfredatta.
bu hitay mall'ı başlık altında bir sürü palavra yazmış , viki ped'iden (orkid ped oluyor ) oku gel sat ,hinğ hunğ tunglar türk'tür , kumaşlar- örme hırkalar karaman'dır.
hing hunglar şaapsın seni.

dünya hint olsun..
devamını gör...
nereden geldiğinin önemi yok, önemli olan nerede durduğundur.

vay anasını ne cümle kurdum be.
altına ilber ortaylı yaz sırıtmaz, ramiz dayı da olur tabi
devamını gör...
zagros dağlarının gülü, türkü bar müdavimi avuç dolusu hap içmekten şirazesi kaymış kolpa hüso okuduğunu da anlamıyor. ne yazmış zırto hüso

"hint ırkından hitay diyoır mete han diye biri yok ,be öküz yüksa koca tüerk dili isimler sözlüğüne niye girmiş bu isim..
ekliyor hint-mall karışımı hitayoviç belki mao'dur o isim belki de bağtur'tur ,biraz yüz versen turyap'ta olabilir diyecek.
buna rağmen bu amcası bengaldeşli hitay aaaahunlar türk diyebil,iyıor ,ulan şiva'nın şeyi sen hun başını ismini, bilmiyorsun nasıl hun türk diyorsun. manitu sana mısır koçanı nasip etsin.
açıp bakıyorum ne tatar'da ne noğay'da ne karatay'da ne gök türk'te mete ve attila diye bir isim yok ama mete ismi türk ismi kemaliz müfredatta."

ben ne yazmışım kendimden alıntı

"yavrum mete ismi yanlış telaffuz sonucu literatüre yerleşen bir isim yoksa mao-tun, tou-man, lao-şan (ki-ok), çun-çen gibi hiung-nu kralları çin kayıtlarında yazılı gerçek tarihi figürler. onların gerçekliği ile ilgili problem yok. mete ismi ise mao-tun adının alman bir sinolog (wolfram edebard olması lazım) tarafından yanlış okunmasından kaynaklı. isim anlamının da baytur yani bahadır (türkçe)-baatr (moğolca) olduğu düşünülüyor. pek tabi beğtun da olabilir."

sonra bu xexoya laf edince küplere biniyor. daha okuduğunu anlamıyor bize laf yetiştiriyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"türklerin asya'dan gelmesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim