cümle kurarken kullanılan üslup aynı zamanda insanın kişiliğini de gösterir anlamında bir söz.
bir istisnası vardır ki o da riyadır.
devamını gör...
üslup insanın tam da kendisidir.

buffon'un veczinin ziya paşa'nın serbest çevirisiyle günümüze ulaşmış halidir.

ziya paşa'dan önce rumi de konuyu testinin içinde ne varsa dışarı o sızar olarak özetlemiştir.
devamını gör...
bir insanın ifade tarzı onun kişiliğini açık eder, anlamına gelen bir ifadedir.

ben çok fazla insanla görüşüp konuşmam. bir nevi inziva halinde yaşamayı seviyorum. istisnalar dışında insanlarla oturup uzun uzun sohbet etmem. belki bunun nedeni ruhumda önüne geçemediğim bir kibir olmasındandır, belki de kurguyu gerçekliğe tercih etmemden. belki de bambaşka bir nedenim vardır.

ama kesin olan bir şey var ki bir insanın konuşma tarzı, üslubu beni rahatsız ediyorsa onunla sohbeti sürdürmek için hiçbir çaba harcamam ve o kişiden rahatsız olduğumu da belli etmekten çekinmem. bu yüzden de sanırım bir sohbet ortamında ilgi odağı olan kişi asla ben olamam.

insanların dobra olduklarını iddia edip ağızlarına geleni söylemelerindeki saygısız tavrı anlamlandırmakta güçlük çekiyorum. bu insanlar berbat bir üslup ile düşüncelerini belirtip karşılarındaki insanı alınıp alınmadığını da sorarlar mutlaka. işte o zaman o insanların ağzına ayakkabımı sokmak istiyorum.

dobra olmakla saygısız olmak arasındaki fark tamamen üslup ile ilgili. gerçekleri insanları kırmadan, incitmeden de söyleyebilirsiniz. ben kötü bir üslup sahibi olmakla kötücül bir insan olmak arasında ciddi herhangi bir fark olmadığını düşünüyorum.

üslup insanın aynasıdır ve bunun için de insanların sahip olduğu üslup bizim onlara bakış açımızı da net bir şekilde belirleyecektir.

geçen akşamlardan birinde arkadaşlarla otururken bir arkadaşlarının daha geleceğini ve çok iyi, çok komik bir insan olduğunu anlattılar. bekledik. geldi. sonra da bir başka arkadaşları geldi. hepsi birbirini uzun zamandır tanıyordu. ben izleyici ve dinleyici olmayı tercih ettim.

komik olan arkadaşa herkes bayılıyordu. kabul etmeliyim ki komik bir insandı ama ben bayılmadım. sonradan gelen kızlardan birine sevgilisi ile ilgili, işiyle ilgili çok hoş olmayan şeyler söyledi bu komik arkadaş. herkes onu olduğu gibi kabul ettiği için bunlara hakkı olduğunu düşündü. özünde iyi bir insandı ama ben özünü görmediğim için hiç hoşuma gitmedi bu hal. genç kız gece boyu keyifsizdi ama komik arkadaş gönlünü almak için saltolar yaptı ve sanırım aldı da. ama benim için tekrar görüşmeye değer bir insan olamadı ne kadar komik olsa da.

üslup sizin siz yapan şeylerden biridir. siz siz olun üslubunuzu doğru belirleyin.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"üslub-ı beyan ayniyle insan" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim