1651 yılının 2 eylül'ünü 3 eylüle bağlayan gece topkapı sarayında vuku bulmuş olan hadisedir. kösem sultan'ın saltanat naibeliği yaptığı dönemde padişahın annesi olan tarhan sultan arasında amansız bir mücadele başlamıştı. saray'da herkes kösem sultan'a düşman olmuştu. zira kösem sultan'ın çok hain planlar tezgahladığı bilinen bir gerçekti.

kösem sultan, oğlu ibrahim'den sonra, torunu olan padişah 4.mehmed'i de ortadan kaldırmak, ve yerine diğer torunu veliahd şehzade süleyman'ı geçirip saltanat naibeliği görevine devam etmek istiyordu. veliahd şehzade'nin annesi kösem ile başa çıkabilecek bir kadın değildi.

vaktiyle şuuru bozuk olan 1.mustafa'nın tahta çıkmasına yardım ederek, osmanlı veraset hukukunu bozan, üvey oğlu 2.osman'ı bir süre için tahtından eden ve ayrıca onun ölümünde parmağı bulunan, büyük oğlu 4.murad'ın çocukluk yıllarında istediği gibi sürdüğü saltanatın tadını bir türlü unutamayan ve her iki oğlu tarafından büyük tehditlerle siyasi hayatından uzaklaştırılan bu osmanlı tarihinin bir numaralı kadını, akıl almaz serveti sayesinde bir çok şahsı elde etmişti.*

tüm bu serveti elde ederken de halkın gözüne girebilmek için çok büyük hayır eserleri yaptırmıştı. ancak son projesini tatbik edemedi. kösem sultan'ın dairesine, turhan sultan tarafından yerleştirilmiş bir cariye, büyük valide'nin niyetini gelinine bildirdi. turhan sultan da vakit kaybetmeden sarayın en büyük amiri olan darüssade ağası'nı durumdan haberdar etti. uzun süleyman ağa vakit kaybetmeden adamlarını silahlandırdı ve padişahı suikasten muhafaza etmek için, en kestirme yoldan kösem'in odasına yolladı.

kösem sultan 2 eylülü 3 eylüle bağlayan gece, topkapı sarayında 40 yıldan beri oturduğu dairesinde bir perde ipiyle alelacele boğuldu.

tarhan valide sultan, saltanat naibesi oldu. kösem aslen bir rum kızıdır. tarhan, hürrem haseki sultan gibi ukraynalı yani slavdır. ancak tarhan sultan, tarihe hürrem ve kösem gibi kötü bir şekilde değil gayet müsbet bir şekilde geçmiştir.
devletin menfaatini herşeyin üzerinde tutan 24 yaşındaki bu genç kadın, anarşiye son vermek için bitmek tükenmez bilmez bir enerji ile harekete geçmiş, şahsi siyasi nüfuz edinmeyi aklına bile getirmemiş, köprülü mehmet paşa sadrazam olduktan sonra naibeliği dahi kendi isteği ile bırakmıştır. işte bu akıllı, merhametli ve hayırsever kadın, osmanlı tarihinin en genç valide sultanıdır.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"valide kösem sultan'ın öldürülmesi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim