ingilizce adı crab mentality olan; yengeçler bir kovaya hapsedildiklerinde gözlemlenen davranıştan modellenen bir sendromdur. kısaca açıklamak gerekirse herhangi bir yengeç kovadan çıkabilse bile diğer yengeç grubu, başarılı olabilecek yengeci aşağı çekmeye çalışır. başka bir deyişle grup yengecin başarılı olmasına izin vermez.

bir yengeç bilinçli olarak diğerini aşağıya çekmeye çalışmaz. bu davranışın nedeni yengeçlerin başkalarına tutunmanın hayatta kalmayı teşvik ettiği deniz kıyılarında evrimleşmesidir. yani sergiledikleri davranış doğal seçilimin olmasından dolayıdır.
devamını gör...
ilk okuduğumda yemeksepeti'ne gönderme çıkacak sandığım, cehaletimi yüzüme çarpan bir bilimsel terim.
bugün de bir şey öğrendik çok şükür.
devamını gör...
yengeç zihniyeti
devamını gör...
turkiye tanimi gibi geldi bana.
belki duymussunuzdur bir hikaye var.
cehennemde yeni bir zebani işe başlamış. ilk gün kıdemli zebani tarafından gezdiriliyormuş. her yerde dev, yüksek kaynar kazanlar içinde yanan insanlar ve her bir kazanın başında zebaniler varmış. bizimki bakmış derin bir kazanın başında 5 zebani bekliyor.
– bu ne demiş ?
– bu almanların kazanı, sürekli birlik olup yardımlaşıp üst üste çıkarak yukarıya tırmanıyorlar ve oradaki zebaniler de tırmananı tekrar aşağıya atıyor…
biraz daha ilerlemişler dev bir kazan daha. başında 3 zebani bekliyormuş. bizimki yine dayanamamış;
– peki burada niye 3 zebani bekliyor?
– bu da amerikalıların kazanı, bunlar da arada yardımlaşıp çıkmaya çalışıyorlar ve görevli 3 zebani yukarıya çıkanı tekrar aşağıya atıyor.
bizimki bakmış bir sürü dev kazan ve her kazanın başında çeşitli sayıda görevli zebani varken ileride bir kazan var ki başında hiç zebani falan yok. hemen atılmış;
– yahu bu kazanda niye görevli zebani yok, boş mu?
kıdemli artık bıkkın bir şekilde cevaplamış;
– o türklerin kazanı. görevli zebaniye gerek duymuyoruz. zaten içlerinden birisi çıkmak için çaba sarf ettiğinde diğerleri birlik olarak hemen onu aşağıya çekiyor.
devamını gör...
1994 yılı yapımı ve sadri alışık'ın son filmi olan yengeç sepeti filminde, aile içinde yaşananları tarif etmiştir.

tr.wikipedia.org/wiki/Yenge...
devamını gör...
muhalif kesimin ‘silivri soğuktur’ şakası yapması direkt olarak bunun örneği. ifade özgürlüğümüzün gasp edilmesi çok normal bir şeymiş gibi ağzını açana “aman ha alır götürürler” diyor bu tayfa. cesaret kırarak sindirmek milli bir davranış bu ülkede.
devamını gör...
kendi yapamadığı veya cesaret edemediği her hangi bir eylemin başkası tarafından yapılmaması için çaba sarf etme halidir. günlük hayatta ülkemizde görmeniz çok olasıdır. bu sendroma kapılmış kişi veya kişilerden uzak durmak gerek.
devamını gör...
boğulacaksak beraber boğulalım bu bok çukurunda. senin bizden fazlan mı var da kurtulacan mantığı.
devamını gör...
akademi, siyaset, ticaret, ofis ortamları gibi rekabetin had safhada olduğu ortamlarda bu sendroma sahip insanlar bolca bulunur. hatta bununla da kalmayıp oturduğunuz binadan aynı anadan çıkma kardeşinizde bile bulunabilir.

bu sendroma sahip insanların ortak davranışları şu şekildedir:
- aşırı kıskançlık
- rakibini bilerek sabote etme
- hakarete varabilen yıkıcı eleştiri
- manipülasyon
- özgüvenli gözükebilir ama özgüvensizdir
- sosyal izolasyon

böyle bir insanı ancak kırıcı ve incitici şekilde kendinizden uzaklaştırabilirsiniz. ghosting ve gaslighting gibi psikolojik şiddet yöntemlerini böyleler üzerinde kullanabilirsiniz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"yengeç sepeti sendromu" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim