bunasılsözlük yazar profili

bunasılsözlük kapak fotoğrafı
bunasılsözlük profil fotoğrafı
rozet
karma: 709 tanım: 103 başlık: 11 takipçi: 24

son tanımları


kerahat vaktinde uyumak

kerahat’in kelime anlamı, güneşin doğduğu, en tepede olduğu ve battığı vakit. battığı vakitte uyumak mekruh eylemlerden. iyi gelmediği kesin..yine tecrübe edilerek denendi. bir daha yapmamak üzere sözler verildi :)
devamını gör...

yazarların çektiği ağaç fotoğrafları

havalar ne kadar dengesiz olursa olsun, arada güneş görünce hem biz hem de doğa kendine geliyor gibi…fotoğraf bu sabahtan… işe yetişmeye çalışınca paylaşmak bu zamana kaldı…her zaman geçtiğim yola azıcık dikkatli bakınca insan bu güzelliği görmeden, fotoğrafını çekmeden geçemiyor... bu arada gerçekte daha güzel olduğunu da belirteyim:)

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

karalahana yemeği

allahım sen beni affet bir nimetine bu kadar kötü hisler beslediğim için.. nasıl yendiğini anlamadığım yemek.. karalahana dolma olarak güzel ama bu versiyonu olmamış.. az önce acıkıp içli köfte başlığına uğramıştım ki.. karşıma bunun çıkmasını beklemiyordum.. sevenine afiyet olsun
devamını gör...

cunk on earth

after life ile tanıdığım diane morgan’ın izlediğim ilk işi.. çok samimi ve içten gülücüklerle izleme serüveniniz tamamlanıyor :) iyi bir mockumentary örneği denilebilir.. kameraya karşı oldukça sakin ama bir o kadar da zekice olduğunu düşündüğü soruları sormadı ve aldığı cevaplara karşı yine hep kendi mantığının doğru olduğunu düşünmesi muazzam.. kadınların da komik olabileceğinin kanıtı niteliğinde :)
devamını gör...

gregory porter

tesadüfen ve yakın zamanda keşfettiğim, 4 kasım 1971 amerika doğumlu jazz müzik sanatçısı. tarzı çok içten ve samimi insanı farklı diyarlara götürüyor.. şarkılarını seslendirirken sadece size söylüyormuş gibi bir izlenim bırakıyor. ee bu da özel hissettiriyor ;) 2014 yılında liquid spirit albümü ile grammy ödülü var.. tarzı ile ilgili ipuçları da var.. mesela sürekli şapka takıyor. sebebi geçirdiği ameliyat izlerini kapatmakmış.. birkaç örnek bırakalım..

if love is overrated

hey laura

bir de bana göre sting’den daha iyi söylediği,

ıt’s probably me
devamını gör...

diyarbakır'da şoförü ölen tırın yağmalanması

insanlığın bittiği nokta bu oluyor.. bu durumu deprem zamanlarında da görüyoruz.. yıllar geçse yerler değişse de insan değişmiyor.. ölen öldü kalanlar da bizimdir mantığı hakim. nereden bakılırsa bakılsın insan hazmetmekte zorlanıyor..
devamını gör...

yazarlara ait gökyüzü fotoğrafları

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

başlıkları alt alta okumak

bu başlığı görmeden önce dikkat etmezdim ama bir tane de ben ekleyeyim :)

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

after life

bu dizi sevmeye, sevgiye dair pek çok şey anlatıyor. bunu yaparken duygusallık olduğu kadar, mizahı da kullanıyor.. ki, zor bir şeylerle baş etmenin yolu bana kalırsa mizah…diziyi izlememiş olanlar mendilini hazırlayıp öyle başlasın derim.. yetişkinlikte yas sürecine dair de önemli bilgiler verdiğini söylemeden geçmeyeyim. bu dizi ile tanıdığım diane morgan için de ayrıca bir şeyler yazmak gerek..
devamını gör...

yazarların çektiği ağaç fotoğrafları

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

sözlük yazarlarının çektiği deniz fotoğrafları

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

bir tweet görseli bırak

:)

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

mükemmelliyetçi olmak

bazı işlerde gerekli olduğu kanısındayım.. ancak fazlası insanı bitiren bir şey. kökeni tabi ki de freud’a dayanıyor..
mükemmeliyetçiliğe daha geniş bir açıdan bakarsak. ucu hiç iyi bir yere doğru gitmiyor.
mükemmeli arama ve onu elde etme arzusu kişide kaygıyı arttıran temel unsur. kaygı aslında belirli bir seviyede normal kabul ediliyor. ancak mükemmeliyetçiliği ileri sevide yaşayanlarda düşünce mekanizması bloke oluyor ve zihin her işte olumsuz tarafları görmeye başlıyor. olumsuzlukları görmeye başlayan zihin belirli bir süre sonra işleri erteliyor. zihin erteledikçe daha mükemmel bir iş ortaya çıkaracağını fısıldıyor. bu fısıltılar ne kadar fazla olursa erteleme de o kadar artıyor.. sözün özü her işte olduğu kadar diyebilmek önemli
devamını gör...

henüz bitmemiş işi kimseye anlatmamak

bana da anlatılmaması hep mantıklı gelmiştir. anlatılmadığında insanlar gereksiz yere beklentiye girmez.. iş olumlu olursa söylenir. olumsuz olursa bilmemiş olacakları için yeniden başlamak için enerji olur.
devamını gör...

loopa alınan son şarkı

warhaus *

bu sefer menüde iki şarkı var :)

open window

shadow play
devamını gör...

ölçek geliştirmek

süreç uzun ve yorucu:) ne yapacağını bilince keyifli :)

1. aşama: kavramsal yapının belirlenmesi ile başlıyor. burada amaç ölçülmek istenen kavramın alan yazındaki karşılığına bakmak. kuramsal altyapıda burada belirleniyor. ek olarak istenirse örneklem grubu ile nitel görüşme yapılabilir. bu da kavramın zenginliğini arttırır.

2. aşama: artık kuramsal yapıyı da bildiğimize göre, madde yazabiliriz. madde yazarken şunlara dikkat etmekte fayda var;
-maddelerin örneklem grubunun anlayabileceği yapıda olması.
-ölçülmek istenen yapıyı temsil eden madde sayısının yazılması.
-maddeler pozitif ve negatif yönde dengeli olmalı.

3. aşama: maddelerin uzman görüşüne sunulması. burada amaç ben yazdım ama alan uzmanlarına göre de eklenecek ya da çıkarılacak madde var mı? buna bakmak. bir de dil uzmanına göstermek şart. mümkünse türkçe ya da edebiyat alanından birileri.

4. aşama: uzman görüşü sonrası kapsam geçerliliğinin yapılması. bu aşamada gelen tüm görüşler aynı anda değerlendirilir. çıkan ya da eklenen maddeler belirlenir. örneğin lawshe tekniği kullanılarak ölçülebilir.

5. aşama: pilot çalışmanın yapılması. alan yazında örnek grubundan seçilecek 30-50 kişi yeterli deniyor ama ölçülecek kavrama ya da madde havuzuna göre sayı kesinleştirilebilir. maddeler seçilen gruba tek tek okunur. anlaşılmayan, yanıt süresi uzun olan ve kavramak yapı ile ilgili bulunmayan madde varsa revize edilir.

6. aşama: son hali verilen ölçeğin geçerlilik güvenilirlik için verilerinin toplanması. bu aşamada dfa(doğrulayıcı faktör analizi) ve afa(açımlayıcı faktör analizi) yapılarak çıkan maddeler belirlenir.

7. aşama: çıkan maddeler üzerinden yeniden veri toplanması. burada tekrar analiz yapılır ve nihayi ölçeğe ulaşılır.

8. aşama: artık bir ölçeğin var. bol atıflı çalışmalara imza atması temennisiyle alan yazına sunma vakti :)

dip not: chat gpt hızlıca şunu oluşturdu…
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...

otizm

tam adı otizm spektrum bozukluğu. ilk tanımlanması 1943 yılında avusturya-amerika kökenli psikiyatrist leo kanner tarafından yapılmıştır.
sosyal etkileşim, iletişimde zorluk(dil gelişiminin zor olması) ve tekrarlayıcı davranışlarla kendini gösteren nöro-gelişimsel bir bozukluk.

öncelikle bir hastalık değil. sebebi birden fazla ancak temel sebep genetik ve çevresel faktörler.

3 yaşından önce tanılanabiliyor.
ismine dönüp bakmama, göz teması kurmada zorluk, taklit etme becerisini gerçekleştirmede zorluk ve duygusal ifadeleri anlamakta zorlanma yaşayabilirler.
1980’lerde dsm dediğimiz tanı ölçütleri kitabında tanımlandı.

günümüzde çok yaygın. sebebi çok çeşitli ama genel kanı medyanın etkisi. çok küçük yaşta telefon, tablet ve televizyonla tanışan çocuklarda risk daha fazla. bu yüzden 3 yaştan önce (önerilen 2 yaş ama 1 yıl daha sabredilebilir sanki) teknolojiden uzak tutmak gerek..
devamını gör...

alternatif eğitim modelleri

okul öncesi eğitimde sıkça karşımıza çıkıyor. peki nedir bu alternatif eğitim modeli?
geleneksel eğitim sistemlerinin (örn. meb müfredatı) dışında kalan, farklı öğretim yöntemleri ve yaklaşımlarının uygulandığı eğitim modelleri.

bu okulların öğrencilere ne gibi bir faydası var?
alternatif eğitim modelinin uygulandığı okullarda eğitim alan öğrencilerin esnek düşünme becerisi ve yaratıcılıklarının desteklendiğini ve en önemli noktası da şu, ilgi, beceri ve yetenekleri doğrultusunda eğitim aldıklarını biliyoruz. bu eğitim yöntemleri ile ilgili yapılmış sayısız çalışma var. hepsinin ortak noktası da yukarıda bahsettiklerim.

bu eğitim modellerinin büyük bir kısmı hala tüm dün dünyada uygulanıyor. birkaç örnek de ben bırakayım,

waldorf eğitim modeli,
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
rudolf steiner (1861-1925), antroposofi kavramı temelinde eğitim modellini şekillendirmiş avusturya'lı bilim insanı, yazar ve sanatçı. nedir bu antroposofi? antropos= insan, sophia=bilgelik birleşimi de insanın bilgeliği. biz de bireyin kendini geliştirme kapasitesi olarak ifade edebiliriz. bu sistemde birey yani çocuk çevresinden bağımsız düşünülemez. çevrenin kültürel ve akademik yapısı çocuk üzerinde etkilidir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
bu yüzden eğitim ortamı çocuğun dil gelişimini, taklit becerisini ve oyun oynama becerisini geliştirecek bir yapıya sahip.
eğitim ortamı evin bir uzantısı gibi düşünüldüğü için kullanılan materyallerin doğal olması, kültürel özellikleri yansıtması birincil öncelik.

montessori eğitim modeli,
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
maria montessori (1870-1952), italya doğumlu ve italya'nın ilk kadın doktoru ünvanına sahip hekim. bu eğitim modelinin en ilgi çekici kısmı sınıflarda karma yaş grubuna eğitim verilebiliyor olması. 3-6 yaş grubu aynı sınıfta eğitim görebilmekte. bu durum aslında akran öğrenmesinin de yolunu açıyor.
bunun yanında çocuklar etkinliklerini başlama ve bitirme özgürlüğüne sahip. başladığı etkinliği o gün bitiremedi mi? ertesi gün okula geldiğinde devam edebilir.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
eğitim ortamında doğal ve ahşap materyaller var. bir diğer ilgi çekici kısmı materyallerin gerçek olması. yani sınıfta gerçek ütü, makas, cam bardak gibi materyaller bulunuyor. montessori sınıflarında ayrıca eğitim modeline uygun olarak günlük yaşam materyalleri, dil gelişimi materyalleri, matematik materyalleri ve duyu materyalleri de yer almakta.

reggio emilia eğitim modeli,
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
loris malaguzzi (1920-1994), italyan eğitimci. yaklaşım adını italya'nın reggio emilia kasabasından almakta. bu yaklaşım sanat odaklı bir yapıya sahip (kalp, kalp, kalp).
çocuklar kendilerini ifade etmek için resim, heykel, müzik, gölge oyunları ve dramatik oyunlar gibi çok farklı yöntemleri kullanabiliyor. bu da 'çocuğun yüz dili' olarak adlandırılıyor. eğitim ortamı üçüncü öğretmen olarak ifade edilmiş. bu yüzden sınıfların içerisinde bir minik ve bir büyük atölye yer almakta (atölyeler çeşitli sanat, oyun materyalleriyle dolu). ayrıca her sınıf 'piazza' adı verilen oyun oynama ve sohbet etme alanına açılıyor.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

bu eğitim modelleri çok iyi öğretmen nerede? dediğinizi duyuyorum sanki:)
öğretmen her üç yaklaşımda da eğitim ortamında, çocukların arasında, kimi zaman öğrenen kimi zaman yardımcı kimi zaman da öğreten veya destekleyen. bu eğitim modellerinde amaç çocuğa bir öğretmen aracılığıyla bir şeyler kazandırmak değil. amaç çocuğun içerisindeki potansiyeli ortaya çıkarıp yaratıcılığını beslemek.
bu konu hakkında az bile yazdım.. ama şimdilik bu kadar.

sanki bir soru daha duydum:)) bu okullar bizde yok mu? diye.. var olmaz olur mu ama hala geliştirilmeye çok açıklar. bu yüzden sınıf örnekleri yabancı kaynaklardan..
devamını gör...

sizi en çok şaşırtan coğrafya bilgisi

karadeniz bölgesi komple şaşırtıcı ama çorum seni yıllarca iç anadolu bildim. karadeniz çıktın
devamını gör...

sözlük itirafları

sözlüğü yeni yeni öğrendiğim şu sıralarda az önce bir çekilişe bilmeden katıldım. belki çıkar ya da bana da ders olsun. öyle bilmediğin yerlere girip, kurcalama :) merak biti işte bulaştımı çıkmıyor :))
devamını gör...
devamı...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim