felsefeci1981 yazar profili

felsefeci1981 kapak fotoğrafı
felsefeci1981 profil fotoğrafı
rozet
karma: 122 tanım: 4 başlık: 0 takipçi: 6

son tanımları


taylorizm

f. w. taylor 76 sayfalık ince, ancak alanın belki de en çok etkili olmuş “bilimsel yönetimin ilkeleri” isimli kitabının (1911) ilk cümlesinde abd başkanı roosevelt’in beyaz saray’da valilere yaptığı konuşmada “ülkenin milli kaynaklarını korumanın milli verimliliği artırmanın sadece bir ilk adımı” olduğunu söylediğini aktararak başlar. taylor, “doğal kaynakların kötü yönetiminden çok asıl ve daha büyük israfın insan gücünün kötü yönetilmesinden” kaynaklandığını; ancak bunun farkına dahi varılamadığını söyler. insanların beceriksiz, verimsiz, yanlış yönlendirilmiş hareketleri sonucu; kalifiye insanları ortaya çıkarıp yetiştirecek sistemli bir işbirliği olmadığından dolayı; verimli ve uygun şekilde örgütlenmiş işbirliği içindeki gruplar kurulamadığı; iyi tasarlanmış sistemler insanlardan önce gelmediği için taylor’a göre çok yüksek miktarlarda verimlilik kayıpları yaşanmaktadır.
taylor verimsizlik –israf- sorununa çözüm bulmak ister. taylor yönetimi bir bilim dalı haline getirecek ve adeta hayatını adadığı çalışmalarını topladığı ve dünyada iz bırakan klasikler sıralamalarının neredeyse tamamında kendine yer bulan kitabını şu üç amaçla yazdığını söyler:
“1- bir dizi basit örnekle, hemen hemen bütün günlük faaliyetlerimizde ortaya çıkan verimsizlik neticesinde tüm ülkenin katlanmak zorunda kaldığı büyük kayba dikkat çekmek.
2- okuyucuyu bu verimsizliğin çaresinin bir takım sıra dışı olağanüstü insanlar aramakta değil, sistematik yönetimde yattığına ikna etmek.
3-en iyi yönetimin, bir kurum olarak açıkça tanımlanmış ilkelere, kurallara ve kanunlara dayalı gerçek bir bilim olduğunu ispat etmek, daha sonra da en basit bireysel işlerden, ayrıntılı müesseseler olan büyük işletmelerin çalışmalarına kadar tüm beşeri faaliyetlerde bilimsel yönetimin temel ilkelerinin uygulanabilirliğini göstermek ve açık bir dizi örnek yardımıyla okuyucuyu, bu ilkelerin doğru olarak uygulanması halinde gerçekten mükemmel sonuçların elde edileceğine ikna etmektir.”
taylorizm ya da bilimsel yönetim f. w. taylor’un bu üç amacı gerçekleştirmek için geliştirdiği teknik, yöntem ve bilgilerden meydana gelmektedir.
devamını gör...

henri fayol


1841 yılında doğmuştur. bazı kaynaklarda paris doğumlu olduğu bazı kaynaklarda da kendisi gibi mühendis olan babasının (galata köprüsü inşası) görevi sırasında istanbul’da doğduğu belirtilir. 19 yaşında saint etienne milli madencilik okulundan mezun olur. commentry-fourchambault madencilik-metalürji firması tarafından maden mühendisi olarak 1860’da işe alınır ve tüm çalışma hayatını bu firmada geçirir. 1872 yılında maden kömürü grubunun başkanlığına, 1888’de firmanın genel müdürlüğüne getirilir. genel müdürlüğünü devraldığında zor durumda olan, iflasın eşiğindeki firmayı madencilik, yeni damarların bulunması, üretim teknikleri ve yönetim alanlarında büyük atılımlar yaptırarak hızla geliştirir ve başarılı hale getirir. başarısının, kitabında anlattığı birkaç prensibi uygulamasından kaynaklandığını söyler. tam 58 yıl çalıştığı firmada 30 yıl genel müdürlük yapar.
yönetim klasikleri arasına girecek, “administration ındustrielle et générale” isimli türkçeye “genel ve endüstriyel yönetim” olarak çevirilen eserini, 1916’da yayımlar. bu eser, ilk kez 1939 yılında türkçeye “sınai ve umumi işlerde idare” ismiyle çevirilir; ingilizceye ise 1949’da. 1918’de 77 yaşında emekli olur ve genel yönetim konusunda otorite olacak bir yazın oluşturması hedefiyle paris’te “yönetim çalışmaları merkezini” kurar. çalışma hayatı ve emekliliği döneminde madencilik ve yöneticilik konusunda pek çok konuşma yapar; seminer verir. emekliliğinden 1925 yılındaki ölümüne kadar kurduğu merkezde yönetim araştırmalarını sürdürür.
devamını gör...

siyaset bilimi ve kamu yönetimi

siyaset bilimi ve kamu yönetimi, toplumsal yaşamın çok önemli iki boyutunu, sosyal sistemin kilit önem taşıyan iki unsurunu oluşturmaktadır. ekonomi ve hukuk gibi diğer önemli toplumsal alt sistemlerle birlikte, siyaset ve yönetim bir ülkede belli bir dönemde yaşayan insanların ve toplulukların; adalet, güvenlik ve esenlik gibi alanlardaki beklentilerini biçimlendirme potansiyeline sahiptirler. aynı zamanda, egemenliğin ve gücün hem dağılımına, hem de kullanımına dönük süreçlerin baş aktörleri arasında yer almaktadırlar. siyaset ve idarenin kapasitesi ve kuvveti; ayrı ayrı fakat genellikle birlikte ve etkileşim halinde, özgürlük, eşitlik, rekabet gibi değer setleriyle yakın bir ilişki içerisinde ‘toplumsal iyi’nin tasavvuru ve temini açısından da son derece hayati bir role maliktir. haddizatında, doğru, düzgün ve dürüst işleyen, diri, dinamik ve demokratik bir siyasi-idari rejim, bizatihi büyük (belki de en manidar) ‘toplumsal iyi’dir; kalkınmanın ve demokratikleşmenin en önemli etkileyicisi, kurgulayıcısı ve uygulayıcısıdır.
devamını gör...

anarşizm

anarşizm yunanca anarchaia, yani hükümetin olmaması kökünden türetilmiştir. bu anlama uygun bir biçimde anarşist düşünce devlet başta olmak üzere hiçbir otoritenin olmadığı bir toplum savunusu yapmaktadır. aydınlanma çağının ürünü olan bu düşünce toplumun aşağıdan yukarı doğru örgütlenmesi ve bu yapılırken de özgürlüğün kırmızı çizgiler olarak korunması gerekliliğini vurgulamıştır.
devamını gör...

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim