ingilizcesi "remote work" olan, sadece bir kaynak tarafından sadece evde çalışma olarak adlandırılan, çoğu kaynak tarafından normalde çalıştığın ofisin dışında olabilecek yerlerde çalışmak. bu havaalanında, yolda, evde olabilir.
çoğu tanımın ortak noktaları remote work'u iş düzeni olarak adlandırması, evden çalışma veya ofis olmayan herhangi bir yer, iletişim araçlarının kullanımı ve insanlarla iletişime geçmeleridir.
insanların yaşadığı konumlara göre remote çalışmak farklı şartlara sahip olabilir. ingilizce'de eş anlamlıları telework, telecommuting, work at home, home-work olarak kabul edilen remote work kelimesinin 4 tane uzaklık formu vardır:
- psikolojik: iş ile özel hayatı ayırabilme kabiliyeti. işteki sorunları işte bırakabilmek. çalışma kültürü burada önemlidir. mesela japonya gibi ülkelerde çalışanlar iş arkadaşlarıyla işten sonra içki içmeye giderken bazı ülkelerde böyle bir durum gözlenmemiştir.
- zaman: farklı yerlerde çalışanlara sahip olan firmalar günün farklı saatlerinde iletişim kurarken zaman açısından sorunlar yaşayabilirler. mailler geç yanıtlanabilir, toplantıların zamanlarını bulmakta zorluklar çıkabilir.
- teknolojik: evden çalışan birisinin teknolojik olarak sahip oldukları aletleri ile işteki sahip olduğu aletlerinin farkılılıklarından dolayı sorunlar ortaya çıkabilir. yaşadığı yerin internet bağlantısının hızına göre iletişimde problemler olabilir.
- yapısal: evde çalışan bir çalışan işlerinin sırasını (ev veya iş) kendisinin isteğine göre ayarlayabilirken ofiste çalışan birisi sadece işe odaklanmak zorundadır.
remote çalışmak covid-19 pandeminin başlamasıyla artmıştır ve insanların karakteristiklerine göre farklı sonuçlar göstermiştir. özellikle evden çalışmak zorunda kalan anneler hem ev işi yükünü hem de işin yükünü beraber götürmek zorunda kalmış ve türlü türlü şikayetlerden söz etmişlerdir.
stresi kaldırabilen, disiplinli, yukarıda bahsettiğim işe psikolojik uzaklığını sağlayabilmiş, iş-hayat düzenini bir şekilde sağlamış insanlar remote çalışmayı iyi bulurken bu özelliklere sahip olmayan insanlar remote çalışmanın negatif sonuçlarından bahsetmişlerdir.
bazı işler ve firmalar remote çalışmak için uygun olurken bazı işler uygun olmayabiliyor. ağır hasta olan insanlar için remote çalışmak bir imkan sağlarken yapılan bir araştırmada remote çalışmaya gönderilen işçilerin yarısı imkan verildiğinde ofiste çalışmaya geri dönmek istedikleri gözlemlenmiştir. bunun sebeplerinden birisi de kariyer yapmak ve daha yüksek miktarda maaş almak için ofiste olmanın gerekliliğini düşündüklerindendir.
kısacası; remote çalışmaya kötü veya iyi demek yerine 'gri bir alan' olarak hitap etmek daha doğru olabilir çünkü insanın karakteristik özelliklerine, yaşadığı yere, firmanın teknolojik bakımından yeterliliğine, işin remote çalışmak için uyumluluğuna ve birçok bahsetmediğim durumlara göre farklı sonuçlar gözlemlenebilir.
kaynaklar:
1)
www.real-estate.bwl.tu-darm...
2)
pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articl...
3)
www.annualreviews.org/conte...
4)
www.researchgate.net/public...
5)
www.researchpublish.com/upl...
6)
www.tandfonline.com/doi/ful...
7)
www.diva-portal.org/smash/g...
8)
oamquarterly.polsl.pl/wp-co...
9)
www.researchgate.net/public...
10)
www.nber.org/system/files/w...
11)
www.nber.org/system/files/w...
12)
lumenpublishing.com/journal...
devamını gör...