bazen zorunluluktan bazense tercih sebebiye uygulanan doğum yöntemi. ben her ne kadar normal doğum yanlısı olsam da toplumda bulunan sezaryen doğum yapan 'eksik anne'dir görüşüne tamamen karşıyım. herhangi bir komplikasyon olmadığı sürece doğum yöntemi annenin tercihidir.
kızılaya kan vermeye pek yanaşmasam da dün bir gruba atılan mesaj üzerine en yakın kızılay kan merkezine gittim. fakat kan vermek için 50, kemik iliği bağışı için 48 kilo sınırı varmış. ısrar etmeme rağmen benden almadılar.
kadınların yarısının spor ayakkabıdan daha rahat olduğunu söylediği durum. otomatik arabada pek sıkıntı olacağını sanmıyorum ben de. ama manuel kullandığım için denemeye korkuyorum. zaten boyum kısa olduğu için pedallara anca yetişiyorum. topuğun pedalın altına girmesi gibi bir tehlike söz konusu olduğu için topuklu giydiğim günlerde yanımda spor ayakkabı da bulunduruyorum. ayakkabı değiştirme olayı her ne kadar can sıkıcı olsa da önemli olan güvenlik.
14 mayıs 2022 tarihli istanbul konserlerine iki adet biletim olan indie-pop tarzında müzik yapan grup. 2 yıldır bu konseri bekliyordum ama ne yazık ki gidemeyeceğim. ilgilenenlere bir mesaj uzaktayım.
adrenal korteksin en içte, medullaya en yakın konumda bulunan tabakasıdır. anastomoz yapan hücre kordonları görülür. fenestralı kapiller yapıdadır. açık ve koyu
hücreler gözlenir. pigment granülleri içerir.
adrenal korteksin ortada bulunun en kalın tabakasıdır. hücreleri bir ya da iki hücreli kordonlar halinde yerleşim gösterir. fenestralı sinüzoidal kapillerler bulunur. sitoplazmalarında bulunan lipit damlacıkları nedeniyle histolojik olarak diğer tabaklardan daha açık ve soluk renkli boyanır. çekirdekler kübik şekillidir. bazı hücrelerde çift çekirdek gözlenebilir.
2 bölümden oluşur; 1/3 lük iç, 2/3lük dış kısım. iç kısmı zona reticularise yakın olan kısmıdır.
zona fasciculatanın 2/3 lük dış kısmındaki hücreler süngerimsi görünümdedirler. bunlara
spongiositler de denir. bu hücreler lipit yönünden zengindir.
adrenal korteksin en dışında bulunan ince tabakadır. prizmatik ya da kübik hücrelerden oluşmuştur. hücreler sıkıca paketlenmiş oval kümeler halindedir. fenestralı sinüzoid kapiller ağ bulunur. mineralokortikoidler buradan sentezlenir.
mezodermal kökenlidir. bağ dokusundan yapılmış kuvvetli bir kapsül ile sarılıdır.
en dış kısmı lipidlerin varlığından dolayı sarımsı renkte görülür.
böbreküstü bezinin ¾’ünü oluşturur. burada stroma az miktardadır. bu nedenle sık hücreli bir
yapı gösterir. hücreler küme ve kordonlar şeklinde düzenlenmişlerdir. bezin esas
bölümü olan korteks hücrelerin dizilimine göre üç subtabakaya ayrılmıştır:
1-zona glomerulosa, en dıştaki ince tabaka, 2-zona fasciculata, ortadaki kalın tabaka, 3-zona reticularis, en içteki medulla ile direkt ilişkili tabaka.
bu üç subtabaka arasında pek çok pencereli tip kapillerler vardır.
böbreküstü bezinin her 3 korteks bölümü de kolesterol kökenli steroid hormon sentezinin
yapıldığı yerdir. steroid hormon sentezi yapan bir hücrenin temel özellikleri; 1. gelişmiş golgi aparatı vardır. 2. tübüler tipte mitokondriyonlara sahiptir. 3. çok iyi gelişmiş serleri bulunur. 4. gelişmiş lizozomlar ve çok miktarda lipit damlacığı içerirler.
adrenal korteks ve medulladan salgılanan hormonlardır.
adrenal korteks 3 tabakadan oluşur ve her tabkanın salgısı farklılık gösterir. bunlar dıştan (kapsülden) içe sırasıyla:
tiroid hormonları tirozin aminoasidinin iyotlanmış türevleridir. sentezi ve biyolojik etkinlikleri için iyot ve tiroglobulin gereklidir. iyot ince bağırsaktan emilir. tiroglobulin ise ger'da sentezlenen glikolize ve iyotlanmış bir prohormondur. her biri 115 tirozin kalıntısı içeren iki alt birimden oluşur. tiroid hormonlarını yapısında bulundurur ve aynu zamanda bu hormonların depo şeklidir. tiroid bezinin tsh veya camp tarafından uyarılması sonucu tiroglobulin hidrolize uğrar ve t3/t4 pasif olarak kana verilir.
1. hücreye iyot alımı (uptake):
kanla foliküllere taşınan iyot elektrokimyasal gradiente karşı olarak folikül hücresine alınır.
tiroidhücrelerinin bazal membranında bulunan nis (na/ı simporter) 2 na ve 1 ı iyonunu hücre içine alır. bu enerji bağımlı bir olaydır ve na/k atpaz pompasına bağlıdır. hücre içine alınan sodyum iyon gradiyentini devam ettirmek amacıyla na/k atpaz pompasıyla tekrar hücre dışına verilir.
iyodun hücre içine alınması hız kısıtlayıcı basamaktır.
not:perklorat, perranat, perteknetat ve tiyosiyonat iyot benzeri moleküllerdir ve yarışmalı inhibitör etkileri vardır.
2. iyot oksidasyonu:
tiroid, iyodu daha yüksek değelik düzeyine oksitleyebilen tek dokudur.
iyodun tiroglobuline bağlanabilmesi için okside edilmesi gerekir.
hücreye alınan iyot, tiroperoksidaz (hücrenin apikal membranına bağlı, hem içeren, glikoprotein yapılı bir enzim) ile oksitlenir.
tiroperoksidaz oksitleyici ajan olarak h2o2 (hidrojen peroksit) kullanılır.
not: peroksidaz sistemi bloke edilirse veya kalıtımsal yokluğunda hücrede tiroid hormon sentezi olmaz. tiyoüre, tiyourasil, propiltiyourasil ve imidazol türevleri gibi antitiroid ilaçlar bu basamağı inhibe eder.
3. tirozin iyotlanması (organifikasyonu):
tiroglobulindeki tirozin kalıntılarına okside iyodun bağlanmasına organifikasyon adı verilir.
tiroperoksidaz ve h2o2 etkisiyle tirozin kalıntılarına aktif iyot bağlanarak monoiyodotirozinler (mit), ikinci bir reaksiyonla diiyodotirozinler (dit) oluşur.
sırası ile aromatik halkanın 3.karbonuna iyot bağlanmasıyla mit, 5.karbonuna iyot bağlanmasıyla dit oluşur.
iyotlaşma bir defa olduktan sonra iyot dokusunu terk etmesi zordur.
not:iyotlanmış tirozini tanıyan trna yoktur. bu nedenle protein sentezinde kullanılmaz.
4. iyodotirozillerin birleşmesi (coupling):
iyotlanmış tirozinler tiroperoksidaz enzimiyle birleştirilir. burada mutlaka bir dit kullanılmalıdır.
iki dit'in birleşmesiyle t4, bir mit ve bir dit'in birleşmesiyle t3 oluşur.
iyotlanmış türevlerden yalnızca t3 ve t4 aktiftir.
not: t4 daha fazla salgılanır fakat dokuya ulaştığında 5-deiyodinaz enzimiyle t3'e çevirilir.
embriyoda ilk gelişen endokrin bezdir. 24. günde gelişmeye başlar. foramen çekum hizasında, ön bağırsağın (faringeal bağırsak) endoderminden gelişir. daha sonra fgf gibi sinyaller aracılığıyla mezoderme ve aşağı doğru prolifere olur. tiroglossal yolu takip ederek 2. trakeal kıkırdağın önünde durur ve yanlara doğru tekrar prolifere olur. sağ ve sol lob oluşur. daha sonra tiroglossal yol kapanır. fakat bazen tiroglossal kist adı verilen kalıntılar kalabilir.
anatomik olarak larinksin altında, trakeanın ön yüzeyinde bulunur. bir isthmus ile birleşen iki lobdan oluşur. bazı insanlarda piramidal lob adı verilen 3.lob bulunabilir.
loblar kendi içinde daha küçük lob ve lobüllere ayrılmıştır. lobüller foliküllerden oluşur. tirosit (folliküler hücre) adı verilen tek sıra epitel hücreleriyle çevrili tiroid follikülleri kolloid ile doludur. folliküller hormon sentezler, depolar ve salgılar.
folliküler hücreler tiroksin (t4) ve triiyodotronin (t3), parafolliküler c hücreleri (4. faringeal poşun ventral bölgesinden gelişen ultimobrankiyal cisimden gelişir.) ise kalsitonin sekrete eder.
"galata, pera, beyoğlu: bir biyografi" kitabını hiçbir yerde bulamıyorum. elinde olup da hediye etmek isteyen ya da nerede bulabileceğimi söyleyen olursa çok sevinirim.
edit: steppenwolf ve pasific nickli yazarlara çok teşekkür ediyorum kitabı bulmama yardımcı oldukları için.
son birkaç gündür lyrics özelliğinin eklenmesiyle gözümde daha da değerlenmiş müzik dinleme platformudur. hayatta sadece kitaplara ve spotify'a verdiğim paraya acımıyorum galiba.
yaşadığım şehirde kışın kar yağmadığı için bir hocamız okulun bahçesine bir kamyon kar getirtmişti. bütün okul bahçede kar topu oynamıştık. sonra eridi tabi hemen.
12 kranial sinirin toplamına verilen addır. bu sinirler sırayla;
1. n. olfactorius
2. n. opticus
3. n. oculomotorius
4. n. trochlearis
5. n. trigeminus
6. n. abducens
7. n. facialis
8. n. vestibulocochlearis
9. n. glossopharyngeus
10. n. vagus
11. n. accessorius
12. n. hypoglossus
1, 2 ve 8 sadece duyu.
3, 4, 6, 11 ve 12 sadece motor.
5, 7, 9 ve 10 hem duyu hem motor.
1 ve 2 beynin uzantısı niteliğindedir.
3 ve 4 mesencephalondan çıkar.
5, 6, 7 ve 8 ponstan çıkar.
9, 10, 11 ve 12 medulla oblangatadan (bulbus) çıkar.
hangisinin nereyi innerve ettiğini kolay akılda tutmak için hazırlanmış bir görsel:
aklımda dönüp duran; acaba beğenecek mi, başkasına mı verir yoksa okur mu gibi sorular yüzünden kalbimin deli gibi çarpmasına neden olan olaydır. farklı şehirde olduğumuzdan amazon üzerinden gönderiyorum. bu sabah siparişi verdim ve akşama teslim edilecek. heyecandan liseli aşıklar gibi hissediyorum.
ben ilkokul 2.sınıftayken çıkma teklifi edilirdi sevgili olmak için ama şöyle bir sıkıntı var ki; ben 8 yaşındaki aklımla 'çıkma' olayını okulun bahçesine birlikte çıkıp dolaşmak sanıyordum. bir gün altı kişilik kız grubumuzla (ya da çete de denebilir. sürekli erkekleri kovalayıp saçlarını çekerdik.) bahçede otururken herkes sırayla hoşlandığı çocuklardan bahsetmeye başladı. en son sıra bana geldi ama tahmin edersiniz ki ben konuya çok uzağım. kimseden hoşlanmıyorum desem de inandıramadım kimseyi. en son beni rahat bıraksınlar diye sınıftan bir çocuğun adını söyleyip kurtuldum... sandım ama kurtulamamışım. teneffüs bitince derse girer girmez hoca herkesin yerlerini değiştirdi ve beni bu çocukla yan yana oturttu. tabi tüm arkadaşlarım sırıtıyordu bu sırada ama ben olaya hâla çok uzağım. sonra ders bitti ve teneffüste çocuk birlikte gezelim mi bahçede dedi. benim kalbim hızla çarpmaya başladı tabi çünkü bunu çıkma teklifi sanıyordum. neyse çıktık geldik geri. ben de artık sevgili olduğumuzu sanıyordum. günler, saç çekmelerle
ve benim sevgili olduğumuzu sanmamla geçtikten sonra yaz tatili geldi. ne de olsa 3 ay sonra yine beraberiz diye hiç umursamadım bile ben tatili. sonra o 3 ay geçti ve geri döndüğümüzde okuldan ayrılmış olduğunu öğrendim. kolejde okuyacakmış artık.
buna ilk sevgili denir mi bilmem ama ilk sevgili, ilk ayrılıktı benim için.
normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz.
Daha detaylı bilgi için çerez ve
gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.
online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.