gırtlakta bulunan, kelebek biçimli bez.

salgıladığı hormonlar vücuttaki hemen hemen bütün biyokimyasal etkileşimlerden sorumludur.
devamını gör...
embriyoda ilk gelişen endokrin bezdir. 24. günde gelişmeye başlar. foramen çekum hizasında, ön bağırsağın (faringeal bağırsak) endoderminden gelişir. daha sonra fgf gibi sinyaller aracılığıyla mezoderme ve aşağı doğru prolifere olur. tiroglossal yolu takip ederek 2. trakeal kıkırdağın önünde durur ve yanlara doğru tekrar prolifere olur. sağ ve sol lob oluşur. daha sonra tiroglossal yol kapanır. fakat bazen tiroglossal kist adı verilen kalıntılar kalabilir.
anatomik olarak larinksin altında, trakeanın ön yüzeyinde bulunur. bir isthmus ile birleşen iki lobdan oluşur. bazı insanlarda piramidal lob adı verilen 3.lob bulunabilir.
loblar kendi içinde daha küçük lob ve lobüllere ayrılmıştır. lobüller foliküllerden oluşur. tirosit (folliküler hücre) adı verilen tek sıra epitel hücreleriyle çevrili tiroid follikülleri kolloid ile doludur. folliküller hormon sentezler, depolar ve salgılar.
folliküler hücreler tiroksin (t4) ve triiyodotronin (t3), parafolliküler c hücreleri (4. faringeal poşun ventral bölgesinden gelişen ultimobrankiyal cisimden gelişir.) ise kalsitonin sekrete eder.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"tiroid bezi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim