yemin ediyorum eksi butonu aradım. eksileyecektim. bende böyle garip bir refleks gelişti, eksilenmekten bahsedilen bütün entryleri eksiliyorum. lütfen üzerinize alınmayın, tamamen içgüdüsel bir şey bu. kendi kendime eksi butonu çizdim ve üstüne bastım az önce. kendimi kontrol edemiyorum.
ben şu arkadaş - :) - dışında emoji kullanmıyorum. onu da sms çağından hatırı olduğu için yani. emoji sevmiyorum. gündelik iletişimi yüzeyselleştiriyor. durup dururken hiyeroglif çağına döndük.
kurtlar vadisi izleyerek zihinsel felç geçiren ortalama türk sağcısının hayali arkadaşıdır.
devleti kutsal bir varlık olarak tanımlayınca ona tinsel bir özellik kazandırmak gerekiyor. sonuçta bunun iktidardan, kurumlardan ve şahıslardan farklı, içkin bir varlığının olması lazım. böyle bir zihin dünyasına sahip olunca derin devlet gibi tuhaf, belirsiz ve mistik olguların varlığına iman etmek kaçınılmaz.
devleti kutsallaştırmak politik açıdan olduğu kadar mental açıdan da problemli bir durum. şizofrenik eğilimlere sebep oluyor.
branşım gereği hiç hazzetmediğim yapımları objektif biçimde değerlendirmek zorundayım. oturup çocuklar duymasın izliyorum mesela. yapacak bir şey yok, işimiz bu.
dizinin ideolojik leşliğini bir kenara bırakıyorum.
evren yaratımı açısından hiç fena değil. arka planda işleyen bir dünya var. güç dinamikleri sağlam inşa edilmiş ve neden-sonuç ilişkileri iyi kurulmuş. büyükbaşların toplandığı konseyden x mafya babasının işlettiği çay ocağına kadar tutarlı bir hiyerarşi var.
ancak hâlâ bok gibi bir yapım.
çünkü odak noktasında son derece başarısız bir karakter var.
senaryoda bir arka plan kurulmuş. bu arka planı karakterin aksiyonunda göremiyoruz. diyalogda bahsediyor ama öyle babam da yazar. inşa edilen arka plan karakterin kişilik ve davranış örüntüsünü şekillendirmiş gibi durmuyor.
ne yapıyor bu karakter? teşkilattan küçük berkay gibi aforizma sıkıp sağa sola ateş ediyor. başka hiçbir işlevi yok.
dizi izlerken, roman okurken ya da oyun izlerken karakterin dönüşmesini bekleriz.
bu dönüşmüyor. kurtlar vadisi 1000 yıl oynasa 3003 yılında hâlâ aynı tipi görürüz. bir de onu dengeleyebilmek için oluşturulmuş yan karakterler var, hepsi evlere şenlik. on lira farkla büyük boy mantığıyla oluşturulmuş, hiçbir gereği olmayan, hiçbir özelliği olmayan karikatür tipler.
hadi memati'yi anlayabiliyoruz. bi'tık derinleşmiş. öbür elemanlar ne işe yarıyor belli değil.
recep ivedik, polat alemdar'dan daha başarılı ve gerçekçi bir karakter yaratımına sahip.
ivedik'in dünyayla bir kavgası olduğunu görüyoruz. sosyo-kültürel arka planının davranışlarını nasıl şekillendirdiğini anlayabiliyoruz. dönüşüm geçiriyor. filmin başından sonuna aynı değil.
necati şaşmaz'ın oyunculuğunun son derece kötü olması bir yana ben burada suçun oyuncuda olduğunu düşünmüyorum. çünkü bu repliklerin oyuncuda bir aksiyon yaratması mümkün değil. en fazla gözlerini kısıp aforizma sıkabilir, başka bir şey yapamaz.
dizi zaten başarılı bir yapım olsun diye yazılmamış. kanzi ideolojisinin inşası için yazılmış. dolayısıyla derinlikli ve sanatsal değeri olan bir iş olması gerektiği düşünülmemiş.
fethullahçı mıdır bilmem ama ben cool değilken de kurtlar vadisi düşmanlığı yapıyordum. şu hayatta en çok tiksindiğim üç şeyden biri kurtlar vadisidir.
failimeçhulleri meşru kılan, mafyatik tipleri yüceltip kahraman gibi sunan ve türk insanının düşünce haritasını umumi helaya çeviren bu devletperest yapımın devlet tarafından didiklenip suç unsuruna dönüştürülüyor olması da öyle böyle yarmıyor.
gelişmiş bir beyne ve bunun çıktısı olan bir zihne, kültüre sahip olmamız eninde sonunda biyolojik varlıklar olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. olgusal düşünüp dünyanın varlığına dair açıklamalar getiriyor olmamız bu açıklamaların gerçek olduğu anlamına gelmiyor. ölünce ölmüş oluyoruz, bu kadar.
oğlum yok. ancak ileride oğlum olursa, das kapital'i cinlerin yazdığını falan iddia eden, insan aklına tepki olarak doğmuş bir ruh hastasına "üstat" diyecek kadar sapıtmasındansa kocaya kaçmasını tercih ederim. teşekkürler.
futbolla zerre alakam yok ama amedspor'a ayrı bir sempatim var.
futbol kültürü türkiye'yi çürüten bir şey. sanırım bu leş kültürün antidotu da ana akımın karşısında duran takımları desteklemekten geçiyor. bu arada solun transların, kürtlerin ve ermenilerin haklarını savunması gayet tutarlı bir olay. bunda bir gariplik yok. savunuyoruz ve savunacağız. transların, kürtlerin, ermenilerin haklarını savunup sonra ölürüm türkiyem söylememiş olmam tutarsızlık değil. aksine, zaten devletin hâkim söyleminden yana dursaydım orada bir abukluk olurdu. bu kalkıp 1960'lı yıllardaki bir insan hakları savunucusuna "siz de hep siyahileri kolluyorsunuz" demeye benziyor. şu abuk geyiğin 2009 gibi bitmiş olması gerekiyordu.
devleti kutsamakla sigorta acentesini kutsamak arasında bir fark yok.
devlet dediğimiz birkaç tüzel kişilik ve bir avuç bürokrattan ibarettir. buna böyle acayip acayip anlamlar yüklemenin anlamı yok. içinde bulunduğumuz dönemde daha iyi bir toplumsal organizasyon biçimi geliştiremediğimiz için devlet var. bunun ötesine geçen her düşünce kaçınılmaz olarak hezeyandır.
yani trolllük girişimiyse saygı duyuyorum. değilse durum kötü.
bence st.anger'ı saymazsak o kadar bozmadılar ya. black album'den itibaren her albümde farklı tarzlar denediler ve sağlam işler yaptılar. load öyle yabana atılacak bir albüm değil mesela.
bazı yemekler böyledir. güzel yerde yemediyseniz bir ömür boyu sevmezsiniz. kötü kelle paça insanı vegan yapar. etten soğutur. yeterli niteliklere sahip olmayan kişilerin kelle paça ve söğüş yapması yasaklanmalı.
alsancak'ta karataş diye bir yer var mükemmel yapıyor bu arada.
çatışması zamanında başlamadıysa dramatik açıdan zayıftır.
ya da hikaye anlatım formu başka olabilir. filmin ağır ilerlemesi gerekiyorsa ağır ilerliyordur yani. ona yapacak bir şey yok. filmin sonradan açılan bir şey olduğunu da düşünmüyorum. spor ayakkabı mı bu?
sevmiyorum abi. ejderha falan anlatıp cıv cıv cıv diye elektrogitar çalan grupları sevemedim. başarılı örnekleri illa ki var ama bu türe genel olarak önyargılıyım.
normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz.
Daha detaylı bilgi için çerez ve
gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.
online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.