maalesef erken işte keşke aralık olsaydı ama her 11 kasım da oldu bu.
devamını gör...
akp'nin türkiye yüzyılı propagandasına dahil edilmiş, 11 kasım tarihi milli ağaçlandırma günü olarak 2021'de duyurulmuş.

ingilizce'de arbor day diye bilinen, ağaç dikme günü modern anlamıyla yaşadığımız çevreyi daha güzel bir yer haline getirmek amacıyla ilk defa 1805 yılında ispanya'da bir rahip aracılığıyla festival şeklinde kutlanmaya başlanmış. dünyada pek çok ülkede iklime ve tercihe göre ağaç dikmek için özel tarihler belirlense de amaç toprak kalitesini artırmak, daha yaşanabilir bir dünya oluşturmak. bazı bölgelerde bahar aylarında ve resmi tatil olarak insanlar ağaç dikmeye teşvik ediliyor.

elbette ağaç dikmek için illa belli bir günü beklemeye gerek yok. eylül ayından itibaren kasım ayında toprağı donduran soğuklar gelmeden türkiye'de pek çok bölgede pek çok ağaç türü dikilebilir. (ama tek tür yada komple çam ağacı değil. çeşit türlerde, yerli yada adapte olmuş, dayanıklı türler dikilmesi gerçek bir orman oluşturmak için çok önemli bir faktör.) aynı şekilde mart ayından itibaren ilkbahar aylarında da dikebilirsiniz. ama ağaçların sıcaklar yada soğuklar gelmeden köklerinin biraz toprağa alışması için ne geç güz döneminde ne de geç bahar döneminde dikim yapmayı tavsiye ederim. mesela ekim ve mart aylarının ikinci yarıları ülkemiz iklimini düşünürsek gayet ideal bence.

gönüllü organizasyonlara da bağış yapabilirsiniz tabi. ama en güzeli kendiniz dikmeniz, 2 yıl boyunca özellikle yaz aylarında sulamanız ve ağacın büyüdüğünü izlemeniz olur. yakınlarınızdaki fidanlıktan meşe, dişbudak, dut, elma, kayın, ardıç, alıç bölgenize göre dayanıklı yerli türleri alıp toprağa hayat verebilirsiniz. evinizin yakınlarına yada yolunuzun üstünde uygun bir yeri seçmenizi öneririm. böylece sulamaya gitmeniz kolay olur ve evinizin yakınlarında yaşadığınız bölgenin havasını iyileştiren, toprağa düşen yapraklarla organik madde kazandırıp su tutma kabiliyetini artıran bir ağacınız olduğunu bilirsiniz. (gerçi her bir kişinin tükettiği oksijeni, yetişkin uygun toprağa dikilmiş, yeterli su ve güneş alan en az 8-9 tane ağaç üretebiliyormuş. bunu da not düşmek istedim.) zira ağaç dikme günlerinin amacı insanları doğaya yaklaştırmak, toprak kalitesinin, ormanların, doğal dengenin önemini kavramalarını sağlamak. bunu her ay otomatik ödemeyle tema'ya bağış yaparak öğrenemezsiniz bence. daha da önemlisi çocuklarınız öğrenemezler.

ben 3. sınıftayken okul bahçesinin bir kısmına ağaç dikmeye gelen gönüllüleri izleyip, onların ağaçların önemi hakkında konuşma yaptığını hatırlıyorum. ellerinde çukur açan makinelerle biz dersteyken fidanların dikileceği yerleri hazırlamışlardı. sonra isteyen öğrencilerin fidan dikmekte onlara yardım edebileceğini söylemişlerdi. ilk defa o zaman 9 yaşımdayken bir fidanı toprakla buluşturmuştum. aradan onca yıl geçti, ama doğaya verdiğim önem sadece daha da arttı. kampçı, dağcı falan değilim, düz şehir çocuğuyum. ama şehirlerin yüksek yerlerindeki ormanlar olmasa toprağın yağmur yakalayamayacağını biliyorum. yani bu tarz etkinlikler sadece ağaç diktik, iki fotoğraf çekindik, bitti demekten çok daha önemli. meşe, at kestanesi, kayın, zeytin vs. yüzlerce yıl yaşayabiliyor. sadece size değil, torunlarınızın torunlarına bile fayda sağlıyorlar yani.

ister 11 kasım'da ister daha önce bir fidan dikin, çalı formunda yada bodur bir ağaç da olur. kışın toprak donduğunda etrafına kuş yemi dökün. bahar ayında etrafına yaban çiçekleri tohumları ekin. arılar, böcekler, kuşlar faydalansın. büyük bir ağacın gövdesinin üst dallarına ahşaptan kuş yuvası çakın. bunların ne önemi var, benim diktiğim ağaca yada kuş yuvasına hayvanlar gelmez ki demeyin. geliyorlar. şu videodan adamın doğayı iyileştirmek için yaptıklarını, ve ağaçlara ve kuş yuvalarına koyduğu gizli kameralarla yaban hayatının adamın yaptığı değişikleri ne kadar sevdiğini izleyebilirsiniz.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"11 kasım milli ağaçlandırma günü" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim