normal kelimesinin başına a getiirlmis hâli.
devamını gör...
delüzyon albümünde bulunan bir ceg, (o zamanki ismi ile cegıd) şarkısı
devamını gör...
git gide benimsemeye başladığım sıfat.
devamını gör...
normal olarak tanımlanabilmek için gerekli ve belirlenmiş olan standartların dışında kalan her türlü şey.
devamını gör...
bir davranışı anormal olarak adlandırabilmemiz için birçok kritere bakmamız gerekir çünkü birini anormal yapan tek bir davranış yoktur.
kişinin öznel acısı, uyum sağlayamaması, istatistiksel olarak nadir olması, toplum normlarını ihlal etmesi, çevrenin rahatsızlık duyması, tahmin edilemeyen aniden gelişen davranışlar olması, mantıksız olması ve son olarak tehlike arz etmesi gibi birçok kritere bakılır.

tek bir kritere bakamayız. dahilik istatistiksel olarak nadirdir, fakat anormal değildir.
insanların evlenmeden cinsel ilişkiye girmesinden ötürü öldürülmesi birçok toplumda anormal bir davranıştır lakin kültürel olarak yatkın olan bölgelerde bu davranış anormal gözükmeyebilir. çünkü sosyal normlar kültürel olarak spesifiktir.
kişinin öznel acı bildirimi önemli olsa da buna da güvenemeyiz. narsistler ve bipolar duygudurum bozukluğuna sahip kişiler sorunlarını dile getirmez çünkü onlar için ortada zaten bir sorun yoktur.

peki nasıl bir davranışa anormal diyebiliriz?
örneğin, okb hastası kişi eğer işine ritüellerini tekrar tekrar yapmasından ötürü geç kalıyorsa, bu anormaldir. kendisi bu durumdan rahatsızdır ve öznel bir acı vardır. okb hastalarının çevresi de bu durumdan hoşnut değildir. ve önemlisi, bu davranışı günlük aktivitelerini büyük ölçüde kısıtlıyordur.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"anormal" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim