anadolu'yu ayağa kaldırmak için eğitim ve bilime önem verdiği her durumda anlaşılacak durumdur.
orduya ''beyaz zambaklar ülkesinde'' kitabını tavsiye etmesi bunlardan sadece biridir.
“sizi birer kıvılcım olarak gönderiyorum; alevler olarak geri dönmelisiniz.'' deyip ülkenin çağdaş medeniyetler seviyesine çıkması için öğrencileri avrupa'ya göndermesidir. ekrem akurgal bu kişilerden biridir. kendisi türkiye'de arkeoloji denilince akla ilk gelen kişilerden biridir.
kendisine ait ''türkiye'nin kültür sorunları'' kitabı okunulası ve okutulasıdır.
devamını gör...
(bkz: şapka inkılabı)
bu inkılab bir harika dostum ıq um 144 oldu.
devamını gör...
şeyhleri, şıhları ve bilimum sahte hocaları eşek cennetine yollaması. tüm bunlar atanın ne kadar ileri görüşlü olduğunu da gösteriyor.
devamını gör...
"cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. bütün bu şeraitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. hatta bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasî emelleriyle tevhit edebilirler. millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir."
her okuduğumda yok artık diyorum.
devamını gör...
gençliğe hitabesi ve nutuğundan anlaşılır ayrıca bunlara bile gerek yok cephelerdeki başarıları yeter de artar.
devamını gör...
en önemlisi (bkz: sakarya meydan muharebesi)dir.
devamını gör...
her olaylar.
devamını gör...
türk milliyetçiliği. islam dünyasından koparak batı'ya yönelmek. harf inkılabı, şapka inkılabı, kılık- kıyafet inkılabı.

yani, bu günlerimizi, bu siyasete borçluyuz.
devamını gör...
mondros mütarekesi'nden sonra durumun vahimligine rağmen " geldikleri gibi giderler " cümlesini kurabilmiş olması ve inancını hep diri tutabilmesi şahsım adına en büyük dehasidir. çoğumuzun oturup " şimdi sictik işte " diye ağlayabileceği ortamda bu cümleyi kurabilme potansiyeli beni derinden etkilemiştir.
devamını gör...
cumhuriyet'i kurduktan sonra hiç seçime gitmemesi
devamını gör...
kütahya-eskişehir muharebelerinde alınan yenilgiden sonra kurmayların adeta felce uğradığı bir anda mustafa kemal'in cepheye gelip orduyu sakarya nehrinin doğusuna çekme kararı alması. fahrettin altay bu olayı "mustafa kemal hızır gibi yetişti" şeklinde anlatır. sonrasında çok üstün yunan ordusuna karşı sakarya'nın doğusunda çok iyi bir müdafaa yapılarak düşman ordusunun durdurulması ve hemen akabinde adeta olmayan kuvvetlerle yapılan taarruz ve yunan ordusunun eskişehir hattına kadar çekilmesi.

büyük taarruz planı başlı başına bir şaheser. o kadar kısa süre o kadar çok kuvvetin güneye kaydırılması ve yunanların ruhunun bile duymaması. taarruzdan önce mustafa kemal'in ankara'da sahte bir çay partisi düzenlemesi. kimsenin taarruz gücü olduğuna inanmadığı türk ordusunun afyon civarında yunan cephesini yarması, esir alınan trikupis ve kuvvetleri. tek hamlede dağılan yunan işgali. unutulmasın ki bu zafer çok büyük muhalefete rağmen alınmıştır. ismet paşa bile taarruz karşıtıydı.

çanakkale krizi. izmir, bursa gibi bütün batı vilayetleri kurtarıldıktan sonra ordunun boğazlar istikametinde ilerletilmesi. panikleyen ingilizler. deliren paşalar. ingiltere'de lloyd george hükümetinin düşüşü, tek kurşun atmadan alınan trakya, istanbul ve boğazlar.

bir tarafta ittihatçılar, öbür yanda saltanatçılar, milliyetçiler, komünistler, subaylar, ulema, seyyar kuvvetler... bu kadar farklı fraksiyonu birleştirebilen siyasi deha.

bir de çanakkale var tabii. bir başyapıt.
devamını gör...
1933 yılında “bugün sovyet rusya, dostumuzdur, komşumuzdur, müttefikimizdir. bu dostluğa ihtiyacımız vardır. fakat yarın ne olacağını kimse kestiremez. tıpkı osmanlı imparatorluğu gibi, tıpkı avusturya-macaristan imparatorluğu gibi parçalanabilir.” demiş olmasıdır.
devamını gör...
gençliğe hitabe bile yeter anlamak isteyene ,istemeyen "yol yaptı'larla gününü geçirmeye devam edebilir.
devamını gör...
benim için sıradan bir komutan, azılı bir islam düşmanıdır.
devamını gör...
hatayı alması te o zamanlardan görüşte suriye kuzeyindeki kürtlerin akdeniz ile bağlantısını kesmiş.
devamını gör...
adamın 100 yıl önce söylediği şeylerin olmasıdır.
devamını gör...
ortadoğu'nun neden başının sorunlardan kurtulamadığını ve kurtulamayacağını bir deha olarak görüp, inkılaplar yapmasıdır.

nitekim hâlâ da o sorunlar devam ediyor. muhtemelen de devam edecek.

onun dehası askeri, stratejik vb. bundan da fazlası bir şeyler için zamanına göre adım adım hareket etmesi. acelecilik yok. her şey olması gerektiği anda ve zamanında.

minnettar olacağım birisi var o da sensin.
ortadoğu zihniyetine her şeye rağmen bir nebze de olsa benzemediysem senin sayende.

ey türk gençliği hitabına kendimi muhatap saydığım için mutluyum.
devamını gör...
askeri mi siyasi mi reform olarak mı her hareketi deha olduğunu ortaya koyuyor.
devamını gör...
sadece olaylarla sınırlı kalmamak lazım, çok başka bir adamdı. fatih sultan mehmete hayran biriydi, çünkü aynı kumaştan gelmeler. adamın hayran olduğu adam bile bambaşka bir olay. imzaladığı antlaşmalar falan zaten çok bariz bir başarı. yönetme becerisi tam puan olan bir lider. türk denince yabancıların aklına gelen 2 türkten biridir belki de. dış politikası yine muhteşemdi, elbette zayıf noktaları vardır ama gerçekten çok konuda harika bir adam idi...
devamını gör...
son günlerde montrö sözleşmesi bile paşamın ne kadar ileri görüşlü bir deha olduğunu ortaya koyuyor. ama şimdikiler illa kanal istanbul diyor.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"atatürk'ün dehasının anlaşıldığı olaylar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim