aydın ve muğla illeri arasında kalan, kuzeyinde heraklia antik kenti bulunan pek sevimli bir göl.
kuşların, göçlerde uğrak yeridir de ayrıca.
devamını gör...
2017 senesinde kardeşimin (18) aaa deniz mi dediği, her yanından geçerken doktor (vahdet vural) söylediğim göldür.
devamını gör...
göl kıyısında herakleia antik kenti bulunur.
devamını gör...
özellikle izmir üzerinden bodrum'a gidiyorsanız karşısınıza çıkacak aydın muğla sınırında bulunan, didim'e de oldukça yakın ege bölgesinin en büyük gölüdür.

aslında bir iç deniz olup yaklaşık iki bin yıl önce menderes nehrinin taşıdığı aluvyonlar ile denizle bağlantısının kesilip göl olduğu bilinmektedir.

eğer bur gün yolunuz düşerse mutlaka karşı yakaya geçerek kıyılarını ve herakleia antik kentini ve civar bölgedeki eşsiz doğayı ziyaret etmenizi öneririm.

her iki yakasında restoranlar bolca var. şahsi tavsiyem açlıktan ölmüyorsaniz uzak durmanız yönünde. amaç hizmet vermek değil çoğunda keriz silkelemek. daha ben bur tanesinden memnun kalktığımı hatırlamam. iyisi de vardır elbet.

bir de ben sevmem ve yemem ama bu gölde bolca yılan balığı bulunur. seven ve tadan dostlarım tadının eşsiz olduğunu belirtiyorlar.

son olarak ziyaret ederseniz her şekilde köylülerden uzak durun. canınızı sıkarlar.
devamını gör...
bafa gölü türkiye gündemine 1967 yılında, deniz gezmiş ve arkadaşlarının göl çevresindeki topraksız köylülerin toprak ağalarına karşı direnişlerini desteklemeleriyle girmişti.
bafa gölü çevresindeki topraksız köylüler bir taraftan toprak ağası ismail rüştü aksal’ın tarlalarında çalışırken bir taraftan da ek gelir için gölde balık avlıyorlardı. ismail rüştü aksal, gölün kendi toprakları içinde bulunması nedeniyle, gölün mülkiyetinin kendisine ait olduğunu, köylülerin kendisinin izni olmadan balık avlanamayacaklarını söylüyordu. bafa gölü köylülerle ismail rüştü aksal arasında sorun olmuştu.
1960’lı yılların ikinci yarısı tüm dünyada anti-kapitalist başkaldırının kolektif ölçekte ortaya çıktığı yıllardı… paris 68, bir başkaldırı festivaliydi. kara mizahın, kapitalizmi alaya alan, nanik çeken, isyancı kuşağın öfke fışkırmasıydı. dünyayı değiştirmek isteyen 68’liler kendileri için bir şey istemiyorlardı. türkiye’yi de etkisi altına almıştı paris 68. özellikle üniversitelilerden oluşan devrimci gençlik işçi ve köylü hareketlerinde yer alıyorlar, toprak reformu ve hakça bir düzen sloganlarıyla örgütleniyor ve örgütlüyorlardı.
deniz gezmiş’in de içinde bulunduğu devrimci gençler bafa gölü çevresindeki köylüleri örgütlemişlerdi. köylüler direnip, balık avlamaya devam edince, ismail rüştü aksal gölde dalyanlar kurup, başlarına da silahlı adamlar dikmişti. çatışmalar çıkmış, bekçilerin silah kullanmaları nedeniyle köylülerin bazıları sakat kalmıştı. nitekim deniz gezmiş ve arkadaşları sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanırken bafa direnişine de yer vermişlerdi. bülent ecevit hükümeti sıkıntıları sona erdirmek için, 16 haziran 1978’de gölü kamulaştırdı.

www.mehmetakinci.com.tr/baf...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bafa gölü" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim