genellikle kadife olan işlemeli düğün elbisesi.
devamını gör...
elbisesi de, dikiş makinesi markası da, şarkısı da, türküsü de olan, söylendiğinde anadolu insanını hatırlatan bir kelime.
devamını gör...
bordo ve gold tonlarının ağırlıklı olduğu kadife kına gecesi kıyafeti.
kına gecesinde gelin hanım kına yakıldıktan sonra giyer. şimdi biri kalkıp yok kına yakılmadan önce giyer der ama bizde durumlar farklı 3 kıyafet değiştiriyoruz anacım. kına başında kınalık. kına yakılmadan evvel şalvarımız var sonrasında ise bindallı giyilerek gece noktalanır. ha hızını alamayan gelinler oynadıktan sonra kınayı yıkamaya gidip kıyafeti de değiştiriyor tabi.
devamını gör...
düğünlerde gelinin kına gecesinde giydiği renkli işlemeleri olan elbisedir bindallı.
devamını gör...
ismini; kadife, atlas kumaş üzerine sırma işlemelerinden ve bu işlemelerdeki dal, fidan, yaprak, gül motiflerinden alan geleneksel “gelinlik”tir. ekseriyetle kırmızı ya da kırmızının tonları olan borda gibi renklerde görülür.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

günümüzde sadece kına gecesi gibi ritüellerde kaldığından, yalnızca kadınların giydiği bir kıyafet olduğu düşünülse de osmanlı dönemi’nde soylu ailelere mensup erkeklerin de bindallıların erkekler için dizayn edilmiş varyantlarını giydikleri görülmektedir.

aslında bu yanılgı bir on sene öncesine kadar yukarıdaki fotoğraflardaki şekilde eski tip bindallılar kullanılması ve ismen de bu kıyafetlerin “bindallı” şeklinde anılmasından kaynaklanıyor.

ayrıca bindallıların daha eski dönemlerde tek parça olmaları ile de doğrudan bir ilgi kurulabilir. ki bu bağlamda kaftan adını sonraki formlarında aldığını düşünüyorum.
kaftan ifadesi önceki dönemlerde kullanılıyorsa da son yıllarda bindallı ifadesinden sonra tekrar günyüzüne çıkmış oldu. *

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


bugün gördüğümüz çoğu “bindallı”; formunda, kumaşında çeşitli yenilikler yapılması sureti ile “kaftan” şeklinde anılan kıyafete dönüşmüştür.


türk giyim kültüründe bindallı tipindeki giyim çeşidinin, üç etek elbiseden dönüşerek, önceleri etek yanı açık elbise, sonrasında önü göğse kadar açık bütün elbise (entari) olarak şekillendiği görüşü öne çıkmaktadır. 19. yüzyıl içerisinde, önden açık entariler yerine boydan önü kapalı entariler giyilmektedir. bu dönemde günlük yaşamda üç etek ve iki etek entarinin birlikte giyildiği görülmektedir. özel günlerinde ise; tek parça bindallı entari giyilmesi gelenek olmuştur.


“kaftan” şeklinde anıldığında iç etek üstüne giyilen yelek formundaki “bindallı” göz önüne geldiğinden erkekler üzerinde de tahayyül edilebiliyor.


seyyah van mour 18. yüzyılda istanbul’da osmanlı dönemine ait kadın ve erkek kıyafetlerinin çizimlerini yapmıştır. bu çizimlerde sultanların giydiği önü açık, üzeri altın ya da gümüş sırma iplikle işlenmiş kaftanların erkekler tarafından giyildiği görülmektedir. aynı kaynakta saray kadınlarının giydiği atlas kumaştan işlemeli olarak dikilen bindallıların çizimleri de görülmektedir. reşat ekrem koçu’nun türk giyim ve süsleme sözlüğünde bindallı açıklamasını yaparken bindallıların erkek ve kadınlar tarafından giyildiğine dair bilgiler çizimleriyle desteklenmektedir.
devamını gör...
anneannem bununla evlenmiş
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"bindallı" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim