#ödüllü filmler
drama / tarihi kurgu / savaş
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

savaşın korkunç yüzünü izleyicinin suratına çarpan sarsıcı bir filmdi. açıkçası ben uyarlandığı kitabı çok merak ettim filmi izledikten sonra. çevirisi varsa ve bulabilirsem alıp okumaya çalışacağım.
devamını gör...
yönetmen koltuğunda bernhard wicki bulunan, 1959 yılında batı almanya'da vizyona girmiş, en iyi yabancı dilde film ödülünü kazanmış, 1 saat 48 dakikalık ideal süresiyle insanı sıkmayan, aksine bittiği vakit insanda ufak bir tatminsizlik hissi oluşturan bir film die brücke... biraz daha açalım madem, önce konusuyla başlayalım, hayır spoiler yok.

yıl 1945, savaş almanya'ya sıçramış, birçok alman kenti bombalanırken 17 yaşlarında 7 öğrenci almanya'da kırsal bir kentte öğrenim görmekteler. bulundukları köye yakın yerlere bombalar düşmektedir, savaşın köylerine sıçraması ve köylerini yerle bir etmesi an meselesidir... e, hal böyle iken bu yedi öğrenci de askere gönüllü olarak yazılıp annelerini üzerler, zira annelerinin düşündüğü tek şey savaşın çoktan kaybedildiği, barış imzalanana kadar ölmemeye çabalamalarıdır...

askere alındıkları günün ikinci gençlere köylerine yakın bir köprüyü koruma görevi verilir ve film burada kopar, gider.

öncelikle sinematografi olarak fena sayılmaz, film çok iyi bir restorasyon geçirdiği için izlerken zevk alacağınız bir görsel önümüze sunuyor. yer yer abartı bir teatral oyunculuk sunulmuş olsa da insanı oyunculuk da kesinlikle tatmin ediyor. film 1945 yılında alman halkının düşünceleri, hayatta kalmak için çabalamaları, kıtlık ve hatta sabun dahi bulamadıkları bir hale geldiklerini çok iyi özetliyor... filmin tatmin edemediğini düşündüğüm kısım öğrencilerin savaşa girdikten sonraki halleri... savaşa girdikten sonra her şey o kadar hızlı ilerliyor ki, inanın bir buçuk hızda izlemişim gibi bir hissiyata kapıldım, keşke 2 saat 30 dakika olsaydı da daha iyi görebilseydik o kısımları diye iç geçirdim.

bu filmi erich maria remarque'nun batı cephesinde yeni bir şey yok romanının ikinci dünya savaşı uyarlaması sandım lakin film gerçek bir olaydan esinlenilerek beyaz perdeye aktarılmış, bu bende bir miktar kalp acımasına sebep oldu.

güzel film, hoş film. izlemeye değer mi? kesinlikle. film ımdb'de 8 almış, bence 6.8 alması daha ideal olurdu.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"die brücke" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim