uzaktan kumanda edilebilen insansız hava araacı.
devamını gör...
uzaktan kumanda ya da bilgisayar aracılığıyla yönlendirilen, ilk başta askeri amaçlarla, yani silah olarak üretilmiş olsa da, sonradan birçok farklı alanda kullanılmaya başlanmış olan insansız hava aracı.

sanılanın aksine drone'ların tarihi çok eskidir ve fikir bazında bakılırsa 1849'a kadar uzanır. o tarihte avusturya, venedik'e saldırmak için patlayıcı yüklü balonlar kullanmıştı. bu fikir, askeri amaçlı drone'ların temeli oldu.

drone'a balondan daha çok benzeyen ilk teknoloji 1907'de fransa'da çıktı ortaya. ancak tabi ki bugün bildiğimiz anlamda bir drone değildi bu. 4 pervaneli bir çeşit helikoptere benzeyen bir araçtı. uzaktan idare ediliyordu ve sürücüsü yoktu.

biraz daha yakın bir teknoloji, 1916'da çıktı piyasaya. bu kez kökeni ingiltere'ydi. her ne kadar bu pilotsuz uçağın geliştiricisi olan ingiliz mühendisi kendi hükümeti pek ciddiye almadıysa da, almanlar kendisine 2 kez suikast düzenlediler. daha sonra benzer araçları amerikan ve alman orduları da üretti.

80'li yıllara kadar üretilen bu insansız araçların hepsi birer uçak görünümündeydi.

1

2

3

ancak ilk gerçek drone benzeri araç 1986'da amerika - israil ortaklığıyla geliştirildi. rq2 pioneer deniyordu bu araca.

tıklayıp görelim

bu tarihten sonra güneş enerjili drone'lar da geliştirildi. 90'lı ve 2000'li yılların başında predator ve raven gibi modeller tanıtıldı. predator'ın yapılış amacı afganistan mevzuları ve usame bin ladin'di.

şu anda çoğu yerde rastladığımız ve hepimizin bildiği mini boyutlu drone'lar, 2010'dan itibaren yaygınlaştı.

bu tarihten sonra, özellikle askeri amaçla üretilecek olanların pil ömrünün daha uzun olması ve daha hafif olmaları yönünde çalışmalar hızlandı. yine acil durumlar için, mesela nakil yapılmak için kullanılan organların taşınmasında kullanılacak tipte olan dronle'ların da iyileştirilmesi planlanıyor. büyük ihtimalle ileride casusluk için kullanılacak mikro boyutlu drone'ları da göreceğiz ortalıkta.
devamını gör...
ileride kargo,yemek vb. siparişlerimizi bize teslim edecek olan şey teknolojinin bize nimeti. ingilizcede erkek arı anlamına gelir. umarım en kısa sürede bu dediklerim gerçekleşir. düşünsene yolda gidiyosun canın pizza çekti trafiktesin telefondan açıyosun uygulamayı bir pizza sipariş ediyosun bu alet senin arabanın sunroofundan pizzayı bırakıyor.
devamını gör...
erkek bal arısı.
iğnesi yoktur, nektar toplayamaz.
tek olayı kraliçenin yumurtalarını döllemektir.
bir kolonide 1 kraliçe arı, 10 binlerce işçi arı varsa 100 kadar drone olur.
kraliçe arının yumurtalarının döllenmeden farklılaşması ile (bkz: partenogenez) oluşurlar.
türkiye'dekiler vızz vızz
ingiltere'dekiler bızz bızz diye ses çıkarır.
devamını gör...
uzaktan kumandalı insansız hava araçları. artık neredeyse hayatımızın merkezinde, parkta, sahilde, maç çekimlerinde, polis istihbaratında, dizilerde ve filmlerde her yerde varlar.
devamını gör...
taş atılarak düşürülesi sinir bozucu uçanımsı şeyler. grrrrrrrrrrr...
devamını gör...
dizi ve film çekimlerinde de kullanmaya başlanılan uzaktan kumandalı insansız hava aracı.


insansız hava aracı, fiziksel olarak içinde insan bulunmayan bir tür uçan araçtır. iha'ların en önemli ve olmazsa olmaz bileşeni, yer tabanlı bir kontrolör ile uçak arasında bir iletişim sistemdir.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
insanları metrelerce uzaktan görüp hayatı otomasyona aktarıyor
devamını gör...
almak için sjrc f22s pro, xiaomi fimi x8 mini v2 ve dji mini 3 pro arasında kaldığım uçan cihaz.

evet gönlümden mavic 3 pro geçse de birkaç ay sonra askere gidecek olmam sebebiyle şu an ona verecek param yok mlsf.

t: fotoğrafçılıktan hobiye, kamp aktivitelerinden avcılığa kadar her yerde kullanılabilecek tepedeki gözleriyle tüm araziyi gozlemenize imkan tanıyan teknoloji harikasıdır.

(bkz: param olsa da ben alsam)
devamını gör...
civardaki dayıları toplama aparatı.

bunu gören ya da sesini duyan çevre dayıları merakla yaklaşıp "yeğenim neymiş bu? " der. bu merak en son sokakta biraz büyükçe kamera görenin derhal "hangi kanal?" diye sorduğu yıllarda görüldü. gerçekten bu kadar merak edilecek bir şeyi olmayan alet. uçuyor işte...
devamını gör...
drone kullanırken sivil havacılık genel müdürlüğü'nün yayınladığı "insansız hava aracı sistemleri talimatı"nda belirlenen kurallara uyulması gerekiyor. bu talimata nazaran drone kullanacak şahısların kayıt, lisans, uçuş müsaadesi üzere birtakım yükümlülükleri yerine getirmesi gerekiyor. ayrıyeten drone kullanırken birtakım kurallara da uyulması gerekiyor. örneğin; drone'lar yerleşim yerlerinden uzak, uçuşa uygun alanlarda kullanılması üzere.
bilinmesigereken.com
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"drone" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim