atatürk dünyaca ünlü time dergisine 24 mart 1923 ve 21 şubat 1927 tarihlerinde iki kere kapak olmuştur. bu kapaklar sırası ile şu ve budur.

esat nedim tengizman 1927 yılındaki kapak fotoğrafını çeken kişidir. fotoğrafın hikayesi ise şöyle: atatürk dumlupınar savaşından iki sene sonra dumlupınara gittiğinde askerlerimizin şehit olduğu alana hüzünlü bir şekilde bakarken tengizman deklanşöre basmış ve bu anı ölümsüzleştirmiştir. benim en sevdiğim fotoğraflardan biridir.


tengizman 1898 -1990 yılları arasında yaşamış, milli mücadele sırasında bizzat atatürk' ün emri ile 1921 yılında “başkumandanlık fotoğraf subayı” olarak görev almıştır. atatürk savaşın o buhranlı günlerinde cepheden doğru haberler verebilmek için bir yandan anadolu ajansı nı kurarken bir yandan da “bu ölüm kalım mücadelemizde bir harp fotoğrafçısını yanımızda götürelim” diye emir verince yedek subay esat nedim (tengizman) ve etem (tem) “garp cephesi askeri polis teşkilatı fotoğraf zabitleri” olarak kurtuluş savaşı’nın ilk yıllarından itibaren millî mücadeleyi belgeleme şansına erişmişler.

tengizman bu olayı şu şekilde anlatır; “garp cephesi askeri polis teşkilatı fotoğraf zabiti iken 15.2.1337 (1921) tarihinde başkumandanlık fotoğraf zabitliği vazifesiyle gazi paşa hazretleri maliyeti devletlerine aldılar. terhis olduğum 14.9.1339 (1923) tarihine kadar atamla beraberdim.”

fotoğraf arşivinin önemli bir kısmı, istanbul üsküdar çiçekçi semtinde oturduğu köşkün 1979 yılında yanmasıyla, ne yazık ki günümüze ulaşamamıştır. kendisi 1980 yılında istanbul’da geçirdiği bir trafik kazası sonucu vefat etmiştir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"esat nedim tengizman" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim