kendisi fakir olduğu halde "rızkı allah verir" diyerek asla bakamayacağı kadar çok çocuk yapan insanın zihniyetidir.

bu insanları ben hiçbir zaman anlayamadım. tamam fakirlerin illa da çocuk yapma hakları ellerinden alınsın demiyorum. ama bir insan neden çok fakir olduğu halde 5 tane, 10 tane çocuk yapar ki?

zamanında bu konu ile ilgili çok farklı yazılar okumuştum. okuduğum kadarıyla bu tipler genellikle inançlı insanlar oluyorlar. ülkenin doğu bölgelerinde ve hindistan, bangladeş gibi asya kıtasındaki ülkelerde yaşıyorlar. ve soylarını devam ettirebilmek için sadece bunu yapıyorlar. çünkü inançları ve içinde bulundukları toplum bunu istiyor. tekstilci bir babanın çocuğu olarak*, o çocuklara gerçekten çok üzülüyorum.

ülkemizde bu zihniyete sahip insanlar çok fazla olduğu için bugün, bu ülkenin bu kadar gerilediğini düşünüyorum. ana nedeni bu olmasa da büyük nedenlerinden birisi. çünkü bu zihniyete sahip insanlar kendileri gibi olmayan birisini gördüklerinde hemen o kişiye saldırıyor ve sataşıyorlar. zaten aklı başında olan insanlar genellikle 1 veya 2, maksimum 3 çocuk yaptıklarından dolayı o insanlar da azınlıkta kalıyor.

devletin bazen bu konuda çok radikal adımlar atması gerektiğini düşünüyorum*. mesela fakir olup bilerek dört beş çocuk yapan olursa bunlar direk kısırlaştırılmalı. çünkü kimsenin ileride maddi anlamda ihtiyaçlarını karşılayamayacağı bir çocuk yapmaya hakkı olmamalıdır. özgürlük başkasının hakkını kısıtladığın an biter. işte bu fakirlerin çocuk yapma olayı da buna benziyor. ama bunun günümüz türkiye'sinde olabileceğini pek zannetmiyorum. bence devlet bunu yapamıyorsa bile* kondom, doğum kontrol hapı, prezervatif vb. çocuk yapmayı önleyecek malzemeleri halka öğretmesi, bedava dağıtması ve bunu toplumsal anlamda meşrulaştırması gerekiyor.

neden bu durumun olmaması gerektiğinin nedenlerinden birini de şöyle söyleyeyim. bu günümüzde; yaşıtlarına akran zorbalığı yapan, kendi öz kızına tecavüz eden, gerekirse soğan ekmek yeriz diyen tipler hep bu zihniyetin ürünü. hepsi öyle değil tabi, ama öyle olmayanlar da ileriki hayatında hem maddi hem de manevi anlamda çok sıkıntılar yaşıyor.

şöyle bir kitle de var. aman bu dünya çok faşist, 1'den fazla çocuk yapmayalım. herşey onun istediği gibi olsun diyenler. sonra böyle ailelerin çocukları da başka konularda insanların hayatlarına karışıyor, kendilerini bir halt zannediyor, şımarık oluyorlar. ben buna da karşıyım.

sanırım herşey maddi anlamda orta sınıf ailelerde bitiyor. fakirler; fakir doğuyor, fakir büyüyor, fakir evleniyor ve fakir doğuruyor. bunların döngüsü böyle sürüp gidiyor. zenginler de çocuklarını genel anlamda şımarık ve bencil büyütüyor. orta sınıf aileler de genellikle 3 çocuk falan yapıyor.

önce zengin veya normal gelirli olup çocuk yaptıktan sonra fakirleşen aileleri bu tanımda kastetmedim. onlara pek bir şey diyemem.

en çok dikkatimi çeken mevzu ise avrupa ülkelerinin çocuk başına vatandaşa para yardımı yapması durumu. mesela nenemin erkek kardeşlerinden biri 2016 yılında bir alman vatandaşı ile evlilik yaptı. şu an almanya'da 4 çocukları var ve çocuk başına para alıyorlar. bu akrabamız asgari ücretle geçinmesine rağmen ilerde para biriktirip türkiye'de dükkan açacağını söylüyor. bizim ülkenin ise böyle bir durumunun olduğunu sanmıyorum. en fazla çok fakir olup sosyal medyada yardım isterse ediliyor* bildiğim kadarıyla.

tek yol eğitim ve dini olguların ortadan kalkması gibi gözüküyor. yoksa bu zihniyet bitmeyecek gibi.
devamını gör...
zengin parasıyla fakir karısıyla oynar.
devamını gör...
sen tek çocuk yaparsın o üç. senin kadar vergi vermez ama eğitim hizmetinden üç kat fazla pay alır. bu bir çocuk yapsa, senin çocuğunun hayat kalitesi iki kat artacak. herkonuda.

"kendi tercihi" diyenler her doğanın kendi kaynaklarından çaldığını unutmasın.

"ay ondan önce şuna buna laf edin" diye ezbere gelmeyin allah aşkına. o kafayla her şey çözülmeden hiçbirşey çözülemez. dünya kitlenir kalır.
devamını gör...
çok çocuk çok iş gücü ve dolayısıyla daha çok para demek. fakir olup, daha çok çocuk yapan kimseler böyle büyüdüğü için, anlayışı bu olduğu için çok çocuk yapar. çocuk işçiliği doğru bir şey değil ama her çocuk yeni bir para kaynağı sayılır. *
devamını gör...
kim ne derse desin ben herkesin bakabileceği kadar çocuk yapmasından yanayım. bakmaktan kastım karnını doyurmak değil. yetiştirmek, eğitim vermek, sağlıklı bir birey olmasını sağlamak, maddi olarak çocuğun bakımına yetecek durumda olmak, sevgi vermek, mutlu olmasını sağlamak. sadece kendi adıma konuşuyorum. yakın bir gelecekte çocuk sahibi olmak gibi bir fikrim yok ama eğer düşünürsem maddi olarak o çocuğun ihtiyaçlarını karşılayacak durumda olmak istiyorum. istediği şeyleri alamamak değil bencil yetişmesin diye alıp almamaya karar vermek istiyorum. bunu sahip olduğu her çocuğa sağlayabilecek insanlar yapsın istediği kadar çocuk. beni ilgilendirmez.
devamını gör...
her aile içi şiddet haberlerine bakın en az iki çocuk var. kendine bakacak psikolojide, maddiyatta olmayanlar düşünmeden çocuk dünyaya getiriyor. o çocuklar başkalarına imrenerek büyüyor. çok çocuk sahibi olan anne tahammülsüzleşebiliyor çünkü üstünde bir ton sorumluluk. baba evi geçindirmek zorunda ve bunu yapamadığında psikolojisi bozuluyor.
ortalık harcanmış çocuklarla dolu.
kuzenimin eşinin net bir geliri yok, prim usulü çalışıyor. yani satış yaparsa ceplerine para girecek, yapmazsa yok. kutu kadar evleri, kiradalar. üçüncüye hamile kuzen. niye? kocası erkek çocuk istiyormuş!!! bak bak bak! sabancılar ya kendileri. mallarını bırakacak erkek arıyor!
ne denir, ne söylenir? kuzen zaten tahammülsüz bir yapıya sahipti üçüncüyle artık gelsin bol bağırışlı ev.
empati yapamıyorum böylelerine. sadece dünyaya gelen çocuğa üzülüyorum.
hayat sigortası değil evlat. çok hayat sigortası istiyorsan çalış güzel bir huzur evi için yatırım yap ama çocuğunun üstüne yük olma.
her şey almış başını gitmiş. delilik bu zamanda.
geçinemeyince sosyal medyada yazıp "haluk bey yardım edin!" de
6 çocuğu var, oturacak bir koltuğu bile yok! neyine senin 6 çocuk
devamını gör...
zenginlerde para yabancıya gitmesin diye nesillerin çoğaltmak için çocuk yapıyorlar. ama çok fazla bu düşünceye sahip olan zengin de görmedim açıkçası.
bu arada geçen arabadayken önümüzden bir aile geçti. maşallah sanırsın ülke göçü yaşanıyor. bir adam, bir kadın var. belli yani onlar anne baba. ama arkasından bir sürü geliyor. sanki çoban onlar, arkada ki sürüsünü otlatmaya çıkarmışlar. 7 çocuk var. ve bunların hepsi minnak minnak. hepsinin arasında birer yaş vardır adım kadar eminim. bacağım kadar boyları var. bir de bebek arabasında da iki çocuk var. mübarek anaokulu öğrencilerimiz bunlar, onları gezmeye çıkarttık deseler inanırdım. nasıl bri andı o ya. hala kaldıramıyorum
devamını gör...
eskiden istanbula yeni gelen aileler böyleydi. bir apartmana görevli olur sonra da 27374646 tane çocuk yaparlardı ve çevre apartmanların işlerini de kendileri alırlardı. tabii bir süre sonra baba yatışa geçer çocuklar çalışmaya devam eder ve kazandıkları parayı kuruşu kuruşuna babalarının avcuna sayarlardı. bikaç film ve dizi de bile bu işlenmişti yanlış hatırlamıyorsam. tamamen maddi düşünce ve aşırı üreme isteğiyle oluşan gereksiz insan israfına sebep olan durum diyebiliriz.
devamını gör...
cahil zihniyettir başka ne olacak. fakir olup 20 çocuk yapan adam var güneydoğu'da şimdi ne diyeceksin bu adama? ne desen boş. sürünsün valla umrumda değil böyle insanlar.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"fakir olduğu halde bol bol çocuk yapan zihniyet" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim