türkçe'de tam karşılığı olmayan bir kelimedir. genelde gereksiz ve işe yaramaz konulara takıntı yapan inek kişilikler için kullanılan bir alay sözcüğüdür. ancak geek insanların kendileri, bu kelimeyi kendi aralarında kullanmaktan sıkıntı duymazlar. birbirlerine bu şekilde hitap ederler ama kendilerinden olmayanlar tarafından kullanıldığı zaman alay etme gayesi bulunur. bir bakıma zencilerin n word'u gibi bir şey. bazı meşhur geek konuları şunlardır:

lord of the rings, harry potter, percy jackson, the hunger games, dc comics, marvel entertainment, k-pop, anime vs.
devamını gör...
aliexpress benzeri, çinden mal getiren internet sitesidir.
devamını gör...
son zamanlar da ülkemizde de popülerleşen bu geek kültürü nedir yahu?

"geek" sözcüğünün tam bir türkçe karşılığı yoktur. ha ama illa ki bir kalıba oturtacam derseniz "inek" diyin. geekliği kaba bir şekil de şöyle anlatabiliriz:

bir kişinin, bir konuda/bir şeyde takıntılı diyebileceğimiz seviyede bilgili veyahut meraklı olması. aslında her şeyin geeki olabilirsiniz, sınır yok! "makarna geek'i, batman geek'i, anime geek'i, yoga geek'i...." artık geeklere , "geek" diyince buna tepki göstermek yerine gururlanıyorlar. maalesef ki ülkemiz "geek kültürünü" biraz yanlış anladı. ülkemin insanı "geek kültürünü" nedendir bilinmez kurgusal evrenlerden karakterlere "tapıp" onlar için adam dövmek sandı. sırf biri onun sevdiği karakteri sevmiyor diye adres istemek sandı...
devamını gör...
belli bir alana takıntılı bir şekilde ilgi duyan kişi/kültür.

kelimenin kökeni garip anlamına gelmektedir. genellikle insanlar nerd ile geeki birbirine karıştırma eğilimdedirler. geek sadece masaüstü rol yapma oyunları, çizgi roman, bilgisayarlar oyunları vb. şeylerle ilgilenmez. bir insan sinema geeki de olabilir, vücut geliştirme geeki de. burada geeki ilgili insandan ayıran temel kavram takıntılı bir tavır olarak adlandırabileceğimiz bilgi açlığıdır. geek kişisi 50 sene önce çıkmış bir filmin kadrosunu eksiksiz bilip, o kadronun sonradan yaptığı bütün işleri tek tek sayabilir.

geek kültürü internet ve teknolojinin gelişmesiyle doğru orantılı olarak gelişti. çünkü bu gelişmeler geek kişisine kaynak verdi. artık kendini neredeyse doyurabilecek kadar bilgi bulabiliyordu. ayrıca çoğu insan geek kültürüne politik bir anlam da kattı. geekler bilgi toplumunun yarattığı yuppie ve hippi kültüründen sonra 3.karşıt kültür olarak görülüyor. ama ilk iki kültür etkilerini artık karşıt kültür olarak değil de norm olarak gösteriyor. geekler ise hala öğrenme sürecinde. iki kültüre de bir yandan yakın bir yandan uzaklar. teknolojiyi iyi kullanıyorlar. farklı bir bakış açısına sahipler. ınsanlık açısından en önemli özellikleri olarak gördüğüm kısım ise bilgiyi diğer insanlardan çok daha fazla tükettikleri için doğru bilgiyi seçebilme konusunda uzmandırlar. bu sebeple kendi izleyecekleri, okuyacakları, oynayacakları eserleri çok ciddi bir eleştirel süreçten geçirerek sindirirler. yani günümüz söylemiyle bilinçli kültür tüketicileridir. popüler kültür üzerindeki en büyük etkileri de bundan dolayıdır. çünkü geek kişisi görüşlerini kendine tutmaz genelinde. youtuber olur, internet sitesi açar, bir şekilde büyük üretim zincirlerini etkiler.

fantastik ve bilimkurgu temelli bir geekseniz türkçe kaynaklar size yetersiz gelecektir. ingilizce tonla kaynak var her şeyde olduğu gibi. yine de türkçe bazı kaynaklar var ve bunlarla uzak diyarlara uçmak mümkün.
frpnet
devamını gör...
geek
ahmak anlamına gelir.

bir hobiye takıntı derecesinde bağımlı olan kişiler için kullanılan argo bir terimdir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"geek" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim