sükut ikrardandır. / susmak kabul etmektir.

haksızlık karşısında susmak ise haksızlığı desteklemek demektir ve susanlar oluşan mağduriyetten sorumlulardır.

:

-hiçbiriniz kendisini tahkir etmesin/aşağılamasın

- ey allah'ın peygamberi bizden biri kendisini nasıl tahkir eder/aşağılar?

-bir kimse öyle bir şey görür ki, onunla ilgili bir şey söylemesi allah'ın onun üzerindeki hakkıdır. fakat o, bu hususta konuşmaz.
allah teala hazreteri de kıyamet günü, ona: şu şu meselede niye üzerine düşen sözü söylemedin?" diye hesaba çeker.
adam: "konuşmamı halk korkusu engelledi" der. allah teala da: "sen, önce benden korkmalıydın" der

not: ben diyalog halinde yazdım tam haliyle linke tıklayarak okuyabilirsiniz.
hadis.resulullah.org/index.... - 2912 . (4008) (7203)
devamını gör...
haksızlık karşısında susmayı anlarım ama haksızlığı savunmayı anlayamam. anlayabilen varsa lütfen bana da anlatsın.

gelelim mevzuya. oturduğum sitede iki blok var ve herkese yetecek kadar otopark alanı mevcut. ama yaklaşık altı-yedi aydan beri ara ara bazı komşular araçlarını yanlış park ederek, hak ihlali yapıyor. yani tek araçlık yere park etmeleri gerekirken iki araç yerine park ediyor. kimi zaman yağmurda kimi zaman soğukta uzağa park edip elimde eşyalarla yürümek zorunda kalıyorum. konu yürümem değil. kuralsız yaşamaya tahammül edemiyor oluşum, yanlış anlaşılmasın. yani park yeri dolu olsa ve site içine park edemesem bile sesini çıkaran biri olmam. site dışına park ederim, sessiz sessiz.
her neyse ara ara yanlış park eden kişilerin araç fotoğrafını çekip site whatsapp grubana atmaya başladım. tek yorum yazmadan, fotoğraf atıyor yanlış park edenler özür diliyor vs vs. iki kere fotoğrafını attığım araç bugün yine yanlış park ettiği için ufak bir yorum yaparak yine araç fotoğrafını attım. yazdığım yorum “lütfen park etmeyi öğrenelim, saygılar.” ardından iki adet yaşlı olduğunu düşündüğüm hanımlar konuya müdahale etti. araç sahibi bile değiller bu arada. neymiş efendim abartıyormuşum, evimden büyük otopark varmış gibi cümleler ile başlayıp sen bizim kim olduğumuzu biliyor musunlu cümleler ile devam etti. başta ahlak ve saygımı koruma amaçlı izah etmelerim faydasız olunca ve konu tehditlere gelince oturduğum kat ve daireyi söyleyip evime davet ettim. böyle boş tehditlere pabuç bırakacak bir insan olmadığımı da ekledim. ardından hanımlardan hakaret edip “kes çeneni, otur aşağı” diyen hanım özür mesajı attı.
şimdi hatalı olan yanlış park eden biri var, bundan rahatsız olan başka biri var, haksızlığa uğrayana hakaret eden başka bir kadın var haddini bildirince özür dileyen yine hakareti edenle aynı kişi. soruyorum saygımı bozmadan yazdığım her mesaja hakaret eden kişiye, haddini bildirince neden geri vites attı? olması gereken bu muydu? bu neyin psikolojisi? nasıl bu kadar sığ düşünen bir toplum olduk? nasıl kuralsızlığı savunabilen insanlar olduk? hiçbir şey yazmadan ben de bir inat uğruna arabamı yatay park etsem yine aynı anlayışı benim için de yaparlar mıydı?
devamını gör...
dilsiz şeytan olmaktır bir nevi.
devamını gör...
haksızlığın karşısında susmak, haksızlığa sebep olan bir başka etmendir.
devamını gör...
bir animi anlatayim. ortaokulun sonlarinda, sanirim 7 veya 8.sinifim, siniftan en yakin bir kiz arkadasim var. o da anne babasi yok, kendisi teyzesinde yasiyordu, ama iki tane ikiz abileri anne babadan kalma bir evde, ikisi beraber yasiyor diye anlatirdi. bir kere beni abilerinin evine davet etti, okuldan mi kactiydik, tam hatirlamiyorum ama eve daha erkendi, oyalaniyorduk iste. gittik evlerine, evin cok iyi bir tadilata ihtiyaci var oldugu cok goze batiyordu. duvar kagitlari yirtik yirtik, arkasindaki beton gorunuyordu. abileri 18 yaslarindaydi sanirim, evlerinde bir de bir kiz var, bizden bi 2-3 yas buyuk, zihinsel engelli gibi bir hali vardi. ev islerini yapiyordu, sonra da dilencilik yapmaya gitti. o gidince de abileri cok rahat bir sekilde kiza dun biri x kere tecavuz ettim, bir diger y kere diye ovunerek anlatiyorlardi. ıkiz abiler yarisiyormus meger, o kiz da sanirim kimsesiz, gidecek bir yeri de yok, zihinsel olarak da sorunlu olunca yardim istemek de aklina gelmiyordu sanirim.
o evden nasil ciktim, arkadasimdan nasil uzaklastim, hayal meyal hatirliyorum. dehset icinde, cok urperiyordum. en cok da “bana da bir seylerler yapmasin bunlar” diye urperiyordum ve hic o kiz icin polise ihbar etmek, yardim cagirmak aklima gelmemis. dusunenemisim. uzerinden belki en az 20 sene gecmis ama ben hala o gunu ve o “haksizliga”, o vahsete karsi sustuguma kendime kiziyorum. niye en azindan anneme babama anlatmadim, niye o kizcagiz icin hicbir sey yapmadim, hala aklim almiyor. ıcime gommustum ve unutmustum, ama hafizamin derinliklerinden bazen yuzeye cikar durur o olay, bir gun de yakama yapisicak diye de korkmuyor degilim.
devamını gör...
çok zordur en azından benim için. zaten her gün parlak bir güne uyanmıyorum bir de böyle durumlara maruz kalmak istemsizce bir patlama yaratıyor bende. o patlama da ne patlama ama.
devamını gör...
"susarlar, sesini boğmak isterler" deki durum.
öğrenilmiş çaresizlik bazen de.
devamını gör...
hz. ali der ki; haksızlık karşısında susan hem şerefini hem de hakkını kaybeder.
devamını gör...

haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.
hz.muhammed (s.a.v.)
devamını gör...
sonuna kadar haklı olduğunuz bir konuda hak aramak mı doğru, yoksa mecburiyet karşısında susmak mı?
eğer allah'a inanıyorsak rızkın ondan geldiğini biliriz.
bugün susarsak yarın bir daha konuşturmazlar.
devamını gör...
susmak zorunda olduğumuz durumlar elbet oluyor ama o zamanlarda da içime dert olur. yakışmıyor insanlara kaba saba hareketler. yine de kendileri bilir. ben öyle ya da böyle söylerim yüzlerine.

kaç gündür herkes bir tutturmuş düşünce özgürlüğü diyerek kendileri gibi düşünmeyen bir yazarın üstüne gitmeyi. işin kötüsü bunu kendilerine hak görüyorlar. bilmiyorum, sivas katliamı hakkında bir fikrim ya da bilgim yok. ölenler için tabiki üzgünüm. allah rahmet eylesin. yine de farklı bir şey yazıldı diye de kişiye hakaret etmek hoş değil. bizlere yakışmıyor.

tanısanız bayılacağınız kişilere buradaki tanımlardan yola çıkarak laf atmak doğru gelmiyor bana.
devamını gör...
yapılmaması gereken bir davranıştır.
insanın bazen iki arada bir derede kaldığı oluyor elbette.
ancak güçlünün yanında yer almak için güçsüze yapılan haksızlığa ses çıkarmamak benim kabul edebileceğim bir davranış değil.
devamını gör...
haksızlığa karşı tepki verememektir.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"haksızlık karşısında susmak" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim