dünya'ya yaklaşık 600milyon ışık yılı uzaklıkta, muhteşem dairesel bir galaksi.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

1950 yılında arthur allen hoag tarafından keşfedilmiştir. keşfedilen en garip ve en güzel galaksilerde ilk sıralarda yer alır. bizim galaksimizden çok az daha büyüktür. yukarıdaki fotoğraf hubble tarafından çekilmiştir.
devamını gör...
yılan takımyıldızı yönünde, yaklaşık 600 milyon ışık yılı uzaklıkta bulunan, amerikalı astronom arthur hoag tarafından keşfedilmiş olan gök cismi. yaklaşık 100-120 bin ışık yılı genişliğindedir.

saniyede yaklaşık 13 bin km gibi muazzam bir uzay hızına sahip olan bu nesnenin ne olduğu bir süre boyunca tam olarak anlaşılamamış olsa da bugün artık bir galaksi olduğu biliniyor. ancak nasıl oluştuğu hâlâ muamma. başlarda cismin kütle çekimsel mercek etkisi nedeniyle böyle görünen daha farklı bir cisim olduğu düşünülüyordu. sonradan böyle olmadığı anlaşıldı. fakat yine de nasıl oluştuğuna ilişkin belirli bir kanıt yok.

nasıl oluştuğunu açıklamak için ortaya atılan fikirlerden biri, hoag cismi'nin daha önce tam göbeğinden bir başka galaksiyle çarpıştığı ve o galaksinin hoag cismi'ni tam ortadan delip geçtiği fikriydi. fakat bunun arkasında bırakması beklenen izlerden hiçbirine rastlanmayınca bu fikir de rafa kaldırıldı.

eğer bu türden bir çarpışma çok ama çok uzun yıllar önce olduysa, kanıtları da ortadan kaybolmuş olabilir. yani bu fikir aslında tamamen çürütülmüş sayılmaz ama kanıtlanmış da değil.

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
görselin kaynağı
devamını gör...
uzun yazmak isterdim ama yukarıda ki yazarlar zaten iyi açıklamışlar, tebrikler.


hoag cismi, gökyüzündeki en muhteşem halka galaksilerden biridir. bu tür galaksiler halka galaksi olarak geçer. normal sarmal galaksilerin aksine, bu galakside yıldızlar ve gaz kollarda değil, galaksi merkezini çevreleyen bir halka üzerinde bulunuyor. halka galaksiler farklı şekillerde oluşabilir. eğer bir galaksi diğer bir galaksi ile kafa kafaya çarpışırsa, şok dalgaları suya düşen taşın yaydığı gibi dışarıya doğru yayılır. sonuç olarak, şok dalgasının geçtiği bölgelerde yıldız oluşu tetiklenir. söz konusu cisim 100.000 ışıkyılı genişliğinde ve dünya'dan 600 milyon ışıkyılı uzakta yer alıyor.

alternatif olarak halkalar, galaksilerin merkezlerinde bulunabilen uzunca bir yapı olan yıldız çubuğu sayesinde oluşabilir. bu çubuk döndükçe galaksi de gazdan yoksun bölgeler oluşturur ve dışarı yönelen gaz bir halka yapısı oluşturur. ek olarak, iki galaksi birbirine çok yakından geçtiği zaman da halka yapısı oluşabilir. gaz düşül kütleli galaksiden büyük kütleli galaksiye doğru kaçar ve bu galaksinin etrafında bir halka oluşturur.

hoag cismi'nin oluşumunu açıklamak için kullanılan teori ise yakın uçuş teorisidir. sistemin merkezindeki eliptik galaksi milyarlarca yıl önce başka bir galaksi ile etkileşerek, diğer galaksiden çaldığı gaz ile bu müthiş halkayı oluşturdu.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hoag cismi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim