çok hücreli organizmalarda iç salgı bezleri tarafından üretilirler. bazı organların çalışmasını ve davranışı düzenleyen, organları harekete geçiren adrenalin, insülin gibi maddelerdir.
devamını gör...
iç salgı bezleri tarafından üretilen yağ veya protein yapılı düzenleyicilerdir. kan yoluyla taşınırlar.
devamını gör...
canlılarda(hayvanlarda) az miktarda salgılanan ve etkisi uzun süren büyüme, gelişme, üreme gibi faaliyetlerde görev alan protein yapılı maddelerdir.
bitkilerde sinir sistemi olmadığı için iletişim ve diğer faaliyetler hormonlar ile yürütülür.
devamını gör...
hormonlar, sinir sistemiyle birlikte çalışıp homeostaziyi(kararlı iç denge) sağlayan, endokrin bezler tarafından salgılanan kimyasal uyarıcılardır.
hormonlar kan yoluyla taşınır ve hedef hücreleri uyarır yani vücuttaki mesajcı bir görev üstlenir. bir hormonun hedef hücreye etki etmesi için hedef hücredeki reseptörler tarafından algılanmalıdır(enzimlerden aşina olduğumuz anahtar-kilit uyumu gibi düşünülebilir.) reseptörlerle algılanamayan hormonlar hedef hücreye etki edemez( örneğin diyabet tip-2). hormon tedavilerinde protein yapılı hormonlar ağız yoluyla değil direkt olarak damardan vücuda enjekte edilir bunun sebebi ise protein yapılı hormonlar ağız yoluyla alınırsa sindirim kanalları yoluyla amino asitlerine kadar parçalanıp kana amino asit olarak taşınır.
hormonlar protein, steroit, amino asit ve polipeptit yapılı olabilirler.
protein yapılı hormonlar hücre zarındaki reseptörlerine bağlanarak geçerken steroit yapılı hormonlar hücre zarının fosfolipit tabakasında çözünüp hücre içine girdikten sonra hücre içindeki reseptörlere bağlanarak işlev gösterirler.
son olarak;
sinir sisteminde ve endokrin sistemde tepki hızı farklıdır. sinir sisteminde uyartılar elektrokimyasal olarak taşınırken endokrin sistemde hormonların üretimi ve kan yoluyla taşınmasıdır. sinir sistemi hızlı ve kısa etki yaratırken endokrin sistem yavaş ve uzun süreli etkiler.
devamını gör...
bitkilerde, bitkinin büyüyüp gelişmesini sağlayan hormanlardır. çok sayıda bitki hormonu vardır. absisik asit, oksin, sitokinin, etilen, giberellin örnek gösterilebilir.
devamını gör...
insan, hayvan ve bitkilerde salgılanan bedeni ve davranışı düzenlemek için organları harekete geçirecek sinyalleri veren maddelerdir.
devamını gör...
yaşım gereği hayvan gibi salgıladığım hede. ergenlik de zor iş be hocam.
devamını gör...
hormon denildiğinde hep yeni nesil geliyor aklıma. oğlum ne hormonlusunuz lan. adam avatar gibi geziyor yanımda kaç yaşındasın diyorum 18 diyor.
devamını gör...
vücudumuzun ruhsal durum, enerji, uyku, metabolizma, davranışlar, bağışıklık sistemi gibi birçok işlevini kontrol eder. hormon kaynaklı meselelerin temel nedeni stres altındaki yaşamımız. bu yoğunluk altında sürekli doğal yiyeceklere, ev yapımı yemeklere ulaşmamız her zaman kolay olmayabilir. ambalaja girmiş ya da dondurulmuş gıdalar, içlerinde bulunan kimyasal katkı maddelerinden dolayı vücutta hormonal bozukluklara meydan verebilir. günlük yaşamda alkol ve sigara kullanımı varsa, o da bu meseleyi daha da körükler. vücudumuzda da yedi çeşit hormon salgılanır. bunlar metabolizmaya yardımcı olan tiroid, kan basıncı ve bağışıklığı düzenleyen kortizol, erkeklik hormonu olan testosteron, büyüme hormonu, dişi cinsiyet hormonu olan östrojen, yağ dokusunu düzenleyen leptin ve insülin hormonu. en önemli hormonlardan biri olan insülin hormonu, pankreasın ürettiği ve vücutta kan şekerini düşürücü etkisi olan bir hormondur. hormonun tam olmaması 1.tip denilen yüksek şeker, az olması veya insilüne karşı direnç göstermesi 2.tip şeker hastalığı olan düşük şekere yol açıyor. bu amaçla da sanayi dalında üretilmiş olan insülin, tip - 1 ve tip-2 şeker hastalıklarında ilaç olarak kullanılır.
devamını gör...
sporcu kardeslerimin uzerinde en cok calistigi konulardandir vucutta uretilen salgilar vucudun islemleri icin duzenleme yapar ozetle budur nasil yani dediginizi duyar gibiyim
growth hormonu vucutta buyumeyi tetikler
meletonin vucut biyolojiksaatini duzenler
adrenalin vucutta korku heyecan gibi duygulari tetikler ayrica savas yada kac gudusunu insana yukler ki zor dorumlarda adrenalin le beraber yukselen kan basinci kaslarin gerilmesi odaklanmadaki artisla beraber birey hayatta kalabilecegi hamleyi yapabilsin
dopamin bir is gorev yada istenilen birseyin yapilmasi yada olmasinda tetminkarlik hissini uyandirir
testesteron erkeklik hormonu da denilebilir erkeklere ozgu kas yapisinin artmasi killanma sakallanma ses kalinlasmasi gibi etkileri vardir
( body ci kardeslere selam olsun )
fazla veya az salgilanmasi saglik problemlerine yol acar
ornegin growth fazla salgilanirsa devlik az salgilanirsa cucelik yapar
dopamin fazla salgilanirsa sizofreni az salgilanirsa depresyon gibi problemlere yol acar
gibi en basit haliyle anlatmaya calistim yoksa konu coook derin
devamını gör...
belli dönemlerde vücudumdan salgılanarak azıma sıçan, dişi sineğe bile hallenecek bir moda sokan maddeler topluluğudur. bugün işyerindeki bir kız arkadaşın whatsapptan bana attığı şirin bir fotoda verdiği frikik sonrası önünü alamadığım salgılardır. allah kahretsin sizi...
devamını gör...
yunanca' ὁρμῶν sözcüğünden geçmiştir. o da uyarmak
canlandırmak gibi anlamlara gelir.

" iç salgı bezlerinden kana geçen ve organların işlemesini düzenleyen adrenalin, insülin, 
tiroksin vb. fizyolojik etkisi olan maddelerin
" tümüne hormon adı verilir. büyüme hormonunun çok salgılanması devliğe, az salgılanması cüceliğe neden olur.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel


kimyasal yapılarına göre dörde ayrılırlar;
 peptid veya protein yapısındaki hormonlar, amino asit türevi hormonlar, steroid hormonlar, eikozanoidler.

evrimagaci.org/hormon-nedir...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"hormon" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim