bbc türkçe önemli bir haber hazırlamış istanbul'un deprem tarihine yönelik. sismik şehir manzarası: istanbul’un tarihinde depremler makalesi yazarı elizabeth angell  şehrin deprem tarihine yönelik önemli bilgiler veriyor.


etkisi en büyük depremlerden birinin osmanlı tarihinde ‘kıyamet-i suğra’ (küçük kıyamet) olarak bilinen 1509 depremi olduğunu söyleyen angell, “tam sayıları bilmiyoruz tabii ama binlerce insan öldü ve ağır yıkım oldu. şehir surları zarar gördü, pek çok kule yıkıldı, 100 civarı cami hasar gördü” diyor.


kandilli rasathanesi ise tsunamiye dikkat çekiyor,


boğaziçi üniversitesi kandilli rasathanesi deprem araştırma enstitüsü’ne göre türkiye’de son 3.000 yılda kayda geçen en az 90 adet tsunaminin büyük kısmı marmara denizi’nde etkili oldu.

1509 depreminden sonra oluşan ve yüksekliği kimi zaman 6 metreyi aşan dalgaların şehrin surlarını aşarak, güzergahları üzerindeki semtlere ağır zararlar verdiği ifade ediliyor.


www.bbc.com/turkce/articles...

kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel

1894 depremi kapalı çarşı.
kullanıcı tarafından yüklenmiş görsel
devamını gör...
elbet birgün gelecek er ya da geç ve geldiğinde bizi bitirecek depremi yaşayanları hayatını uzaktan izleyenlerin psikolojisini mahvedecek
(kimseyi paniğe sürüklemek gibi bir niyetim yok gerçekleri söylüyorum istanbul depremleri 250 yıl süreyle tekerrür ediyor şon depremin üzerinden 250 yıl geçti bile)
devamını gör...
''önce can güvenliği'' algısının oluşturulması gerektiğini gösteren kayıtlar. insanımız artık konfor alanından çıkıp elini taşın altına koymalı. evin büyüklüğüymüş, bilmem kaç balkonu olsunmuş falanı bırakıp temeli sağlam, az katlı, güvenli evler inşa etmeliyiz.

insan şunu anlamalı. yeryüzündeki her yerde yaşayamayız. yapımız buna müsait değil. 10 kişinin 3'ü adapte olur diğerlerine yazık olur. bataklık kurutulmaz, deniz doldurulmaz, volkanik dağından tut fay hattının geçtiği yere, etrafına her şeye dikkat edip yerleşilmesi lazım ama tabii artık bunun olabilmesi için dünyayı bir silkeleyip her yeri yeniden inşa etmek gerekiyor.

ben anlayamıyorum gerçekten. bu sadece türkiye'ye özgü bir durum da değil. italya'nın pompei gibi bir örneği varken şu an başka bir yanardağının aktif olma ihtimali var ve milyonlar tahliye edilebilir. manyak mısınız? elimizde koskoca tarihi kayıtlar var bize yol gösterecek daha niye direniyorsunuz bu kadar?

''senin cahilliğin benim hayatımı etkiliyor.''
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"istanbul'un deprem tarihi üzerine kayıtlar" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim