iyi yazılımcıların yurt dışına göç etmesi
başlık "köpüğü az olmuş kahve" tarafından 18.02.2021 13:05 tarihinde açılmıştır.
1.
beyin göçü, türkiye’de son zamanlarda sıkça konuşulan konulardan biri. bu konuda yakın zamanda yapılan çalışmalardan biri ise büyük göç. çalışmayı şuan almanya’da yazılımcı olarak çalışan yiğit güneli, eski çalışma arkadaşları fatih erikli ve hana kamer ile birlikte hazırlamış. güneli, 2016 temmuz sonrası sektörden tanıdıkları herkesin sözbirliği etmiş gibi yurtdışına taşınma kararı aldığını, bu durumu sayılarla ifade edebilmek için böyle bir çalışma yaptıklarını söylüyor. veriler, online anket ile toplanmış. kısa zamanda anketin duyuruları sosyal medya ile çok geniş bir kapsama yayılmış. bugüne kadar 3794 kişinin cevapladığı çalışmaya göre yurtdışına göçenlerin 1095’i mesleklerini bilişim teknolojileri alanı olarak belirtmiş. bunun ardından 578 kişi ile mühendislik geliyor. 3. sırada ise 327 kişi ile akademi bulunuyor. katılımcıların belirttikleri diğer meslekler arasında pazarlama, sanat, tasarım, finans, mimarlık, medya iletişim gibi farklı alanlar da var. ankete göre yurtdışına göç edenler en çok almanya, abd, ingiltere, hollanda, kanada ve avustralya’yı tercih etmişler.
yiğit güneli, türkiye’deyken birlikte çalıştığı yazılımcıların yarısından fazlasının günlük hayat beklentilerinin, kültür beklentilerinin türkiye’de karşılanamaması, yöneticilerle anlaşamama gibi nedenlerle yurtdışına gittiklerini aktarıyor. öte yandan, göç ettikleri ülkelerde topluma uyum sağlayamayıp gittiğine pişman olan ve ileride türkiye’ye geri dönmeyi planlayan kişiler de olmuş.
buradan
türkiye'nin en büyük yazılım geliştirici konferanslarından biri olan developer summit'ın 3'üncüsü düzenlendi. sektörde yaşanan son gelişmelerin konuşulduğu etkinliğe nişantaşı üniversitesi ev sahipliği yaptı. konferansı düzenleyen devnot'un yöneticisi uğur umutluoğlu, "sektörden yurt dışına çok fazla göç oluyor. yetenekli ve uzman yazılımcı bulmakta zorlanıyoruz" dedi.
yazılım sektörü önemli bir konferansta bir araya geldi. devnot ile nişantaşı üniversitesi iş birliğinde üniversitenin maslak neotech kampüsü'nde düzenlenen developer summit konferansına yurt içinden ve yurt dışından 20'nin üzerinde konuşmacı ve 700'e yakın yazılımcı katıldı. etkinlikte, yazılım alanındaki teknolojiler, web programlama, bulut teknolojileri, makine öğrenmesi, devops gibi alanlarda sunumlar gerçekleştirilip, workshoplar düzenlendi. konferansın ana sponsorluklarını ise hepsiburada, demirören teknoloji, ıbm ve pankod gibi şirketler üstlendi.
konferans hakkında bilgi veren devnot yöneticisi uğur umutluoğlu, "yazılım geliştirici konferansını bu yıl üçüncü kez düzenliyoruz. türkiye'deki bütün yazılım geliştiricilere hitap ediyoruz. katılım oldukça yoğun oluyor. etkinliğe ağırlıklı olarak yazılım mühendisleri, yazılım geliştiriciler, test mühendisleri ve öğrenciler katılıyor. konferansta, web, bulut teknolojileri, mikro servis mimarileri ve yazılım ile ilgili teknolojiler üzerine sunumlar oluyor" dedi.
"yetenekli ve uzman yazılımcı bulmakta zorlanıyoruz"
son yıllarda sektörden yurt dışına çok fazla göç olduğunu vurgulayan umutluoğlu, "deneyimli yazılım geliştiricilerin içerisinden yurt dışına giden çok fazla insan oldu. sektör şu anda o açığı kapatmaya çalışıyor. sektörümüzün en önemli sorunlarından bir tanesi bu. yetenekli ve uzman yazılımcı bulmakta zorlanıyoruz. üniversiteden mezun olan gençler bilgisayar mühendisi olsa bile yazılım alanında biraz zorlanabiliyorlar çünkü sektörün ihtiyacı olan profil biraz daha farklı oluyor. mutlaka üniversitede okurken öğrencilerin birden fazla programlama diliyle ve yazılım geliştirmeyle alakalı okumaları, pratik yapmaları gerekiyor" diye konuştu.buradan
“iyi üniversiteler”den mezun bilgisayar mühendisleri mülakatlarda açıkça “1-2 sene burada tecrübe edinip sonra yurtdışında çalışmak istiyorum” diyerek ık’ları pek beceremedikleri kariyer planlamaları derdinden de kurtarmış oluyorlar.
bir zamanlar akbank’ta beraber çalıştığım bir arkadaşım 3-4 sene önce kuzey ülkelerinden birine “outsource yazılm” desteği vermek üzere bir şirket kurdu. dışarıda işin sahipleri lise arkadaşları idi. biraz gayretle 11 kişilik bir yazılım ekibi oluşturdu. görüşmelerimizde işini geliştirmeyi, farklı alanlara da geçmeyi düşündüğünden bahsederdi.
16 ay kadar önce “3 senyör yazılımcım ayrıldı” dediğinde toparlayabileceğinden emindim, öyle de oldu. kısa zamanda 2-3 canavar buldu işlerini devam ettirdi. üzerinden 6 ay geçmeden “abi 3 kişi daha gidiyor, fıkra gibi: bir product owner, bir backendci, bir de frontendci…” dediğinde artık “yazılımcı göçü” zaytung konusu olmuştu bile.
devamını gör...
2.
sadece yazılımcıların değil kalifiye her insanı kaybediyoruz. çünkü o kalifiye kişinin ederi o kadar değil. kısacası yapılması gerekendir.
devamını gör...
3.
beni de götürün ey yazılımcılar diye serzenişte bulunacağım kişilerin durumudur.
devamını gör...
4.
iyi yazılımcıyı geçtim yazılımcı olmayan bireyler dahi yazılımcı olmaya çalışıyor yurtdışına kaçmak için. bilet olarak görülen en revaçta meslek şu anda. titanic battı gençler, jack şu an tahta parçasında dondu donacak.
devamını gör...
5.
doğrusu, mesleğinde iyi olan hemen hemen herkesin yurtdışına göç etmesi veya göç etmek istemesidir.
devamını gör...
6.
yazılım mühendisi olmak istiyorum. bu ülkede değer görmeyeceğimi biliyorum. bu sebeple şimdiden ingilizce, almanca, rusça ve japonca öğrenmeye çalışıyorum. okuduğum an buradan gitmek tek hedefim haline geldi.
devamını gör...
7.
ıyi doktorların, bilim adamlarının, akademisyenlerin yurt dışına göç etmesiyle paralel eylemdir. bakınız brain drain.
devamını gör...