sünnet esnasında çocuğu tutan kişi.
devamını gör...
çocuğun sünnet masraflarını üzerine alan kişi. sonrasında da bir nevi amca misali baba yarısı olarak kabul edilir.
devamını gör...
sünnet olacak çocuğu adeta kısa süreli maddi manevi fedaisi gibi davranır. çocuğu bastan aşağıya giydirir, arabasını hazırlar. davulunu zurnasini tutar (bahşişlerini de unutmaz) herkesden önce o oynar. çocukla yakından ilgilenir bir dediğini iki etmez. sünnet olurken bacaklarından tutar. burada bir parantez açalım eskiden tabi ki evde sunnetler yapilirdi. bu sunnetlerin cogunu doktor degil ismi ve isi sunnetci olan kisiler yapardi. bu sebeble cocuklarin bacaklari tutulmasi gerekirdi.
ayrıca kirvelik sadece sünnet düğünü için geçerli değil bir ömür boyu bağ kurulmasına yardımcı olur. aileden, dost, arkadaş herhangi bir gönüllü bu işi yüklenebilir. güzel adettir günümüzde pek kalmadı.
devamını gör...
sünnet düğününde eşe dosta viski rakı mangal ısmarlayan kişidir.
devamını gör...
pek çok yörede kullanılır lakin tam olarak ne olduğu hayli tartışmalı bir kavramdır. kimi kültürlerde sağdıç anlamına bile gelir. buradan bir şekilde bir işin ucundan tutuyor galiba.*


kirve kelimesinin kaynağı ve kullanış şekli hakkında araştırmacı, sosyolog orhan türkdoğan şu bilgileri vermekte ve kelimenin
farsça "kirov" dan geldiğini, güney türkçesine ve kürtçeye farsçadan geçtiğini ileri sürmektedir. nitekim :
kir kriv: farsça'da erkek tenasül organı anlamına gelir.
kirov: kürtler penise bu adı verirler.
kumera: farsça'da tutmak, muhafaza etmek manasını taşır. kıbrıs türkleri arasında, çocuğa sünnet ve düğünde vekillik yapan anlamında kullanılır.
kivra: kars'ta yerli halkın kullandığı şekil.
kirve: kars'ta terekemeler'in kullandığı şekil.
küvre: elazığ'ın köylerinde kullanılan şekil.
kivre : gaziantep türkmenleri'nin kullandığı şekil.
krive : malatya'da kullanılan şekil.
kivre : ermeniler hem "sağdıç" anlamında hem de çocuğun vaftiz-babası anlamında kullanmaktadırlar.

devamını gör...
kurtlar vadisi karakterlerinden biri.mermi raconu kestiği sahne unutulmazdır.
devamını gör...
köken olarak bizim dile kürtçeden geçmiş onlarda kirîv diye kullanılıyor bilindiği gibi sünnet meselesinin yanısıra vaftiz babası anlamında kullanılıyor. ayrıca kürtçede görülen bir anlamı olan dost,arkadaş, yâr(arkadaş anlamında) kullanımı var; bu kullanım bize de bu şekilde geçmiş bulunuyor. kürtçeye pehleviceden geçmiştir. nihai köken olarak aramice de qerîva sözcüğüne dayanır akraba anlamında. üst tanımlardan birinde belirtilen kürtçedeki erkek tenasül organı anlamı bu sözcükle bağlantılı değildir. o kelime proto-aryanların kurr(çocuğun doğuşu, kürtçede zan derler) kelimesine dayanır, buradan oğul/çocuk anlamı da gelmiştir kır,kur,kûr sözcüğü yani.
devamını gör...
benim oğlanların kirvesi alt komşum. on numara beş yıldız bir adam. malatyalı, normalde malatyalılar cebinde taşla gezer. bizim kirve mülayim bir adam. 15 yıldır aynı apartmanda altlı üstlü otururuz daha bir kez bagirtisini duymadik. neyse, bugün dehşet bir çiğköfte yapmış getirmiş. yok böyle bir şey. yemede yanında yat denilen cinsten. yedik tabi, yanında yatmadik. mütüş olmuş. helal sana kirve.
devamını gör...
türkçeye kürtçeden geçmiş sözcük.

kirva/kirve; çocuğu sünnet ettiren ve yaşam boyu sahip çıkan kişi anlamında kürtçede.
süryanicede, ḳarīvā ; yakın kişi, akraba, vaftiz babası.
arapçada, ḳarīb; yakın kişi, akraba.

bir de türküsünü koyalım; kirvem
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kirve" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim