roman / türk klasikleri
9 / 10
puan ver

öne çıkanlar | diğer yorumlar

son derece iyi gözleme dayanan, toplumsal eleştiri içeren hüseyin rahmi gürpınar romanıdır. 20. yüzyılın başında yazılan roman dünyaya çarpacağı söylenen halley takım yıldızının halk arasında artan söylentiler sebebiyle dünyanın sonunu getireceğine, büyük felaketlerin olacağına ya da bunların uydurma olduğuna yönelik her kafadan bir ses çıktığı curcunalı bir zaman dilimini anlatır.

ince mizahıyla eğlenceli ve bir o kadar da düşündürücü bir eserdir. aslında bilimsel bilginin dışındaki abartıları, teorileri seven ve bunlarla heyecanlı tartışmalara giren tipleri eleştirir. akla mantığa uygun, eleştirel düşünce süzgecinden geçmiş güvenilir bilgilere riayet edenleri ara ki bulasın. romanda bir sahne vardır ki bu noktayı çok güzel anlatır. durumu halka anlatmak, insanları bilgilendirmek için bir konferans yapılır yapılmasına da dinleyen yoktur. toplananlar yine kendi aralarında konuşarak kulaktan dolma bilgileri yaymaya devam etmektedir.

konuşmalar, ortamlar öylesine canlı anlatılmış ki sanki bir komedi oyununu izliyormuş hissine kapılır insan. yazarın gözlem gücüne hayran olmamak elde değil. türk edebiyatının önemli romanlarından olup pek çok sosyolojik mesajları içinde barındıran okuması keyifli bir eserdir.
devamını gör...
hüseyin rahmi gürpınar'ın kaleminden çıkan içerisinde derin mesajlar barındıran özellikle kadınların mutlaka okuması gereken bir kitap.


kitabın başlarında büyük bölümü cehalet ile kaplı kadın kesim ile bilimsel olarak bir şeyler yapmaya çalışan ve kendisinin kişiliğine göre makul bir kız arayışında olan irfan'ın halley kuyruklu yıldızının dünyaya çarpacağı hakkında yaptığı konuşmalar ve konferanslar yer alıyor. irfan aynı zamanda kadınları çabuk yargılayan bi nevi kadın düşmanı diyebileceğimiz bir karakter. irfan bir gün kendisine gelen mektup ile mektubun içeriğinden tarzından etkilenerek belirsiz bir aşkın içine girer.


işte kitabın asıl anlatmak istedikleri de bu mektuplarla aktarılmış. feriha dönemin kadınlarından farklı olarak birtakım hurafelerle ilgilenmeyen hatta hemcinslerinin cahilliklerinden dolayı erkek olmak isteyen bir kadın. kitapta olması gereken ideal kadın olarak yer alıyor.


özetle kitapta halley kuyruklu yıldızı üzerine uydurulan hurafeler ve bilimsel açıklamalar etrafında yaşanan aşk anlatılıyor.
devamını gör...
üstadin da kitapta belirttiği gibi bir erkek karsisindaki kadin giyinik de olsa hatlarini ve elbisenin altindakileri (o da elbisenin altindaki hazineleri diyor) cok kücük bir hata payiyla tahmin edebilir.gercekten tespitleri ve anlatimi mükemmel bir yazardi hüseyin rahmi.
devamını gör...
üstadımın anlatımı da dili de şahane. okuduğum sırada kitabı bırakıp puhahha diye güldüğüm anlar sıklıkla oldu. okurken eskilerden kült bir şeyler okuyormuşsun hissi olmuyor. dili gayet güncel. bu tip başlıklarda kitabın içeriğine dair sufleler vermeyi sevmem ama hüseyin rahmi için bi istisna yapılabilir.
hoşlandığı kız tarafından reddedilip kadınlara küstükten sonra 1910 yılında halley kuyruklu yıldızının dünyaya çarpacağı haberini, istanbuldaki gecekondu mahallelerinde yaşayan cahil * kadınlara verdiği konferanslarla manipüle edip korkutmaya çalışan kahramanımız gaipten gelen mektuplarla kafası karışır ve kendini ona uygun bir aşkın içinde bulur. tabi bu aşmada ona gaipten gelen mektupların yazarı; kahramanımızın yaptığı kadın düşmanlığı sonucunda aldattığı insanların intikamını almayı amaçlamıştır.
en yüzeysel içerik tanımını yaptığıma inanıyorum ve okumaya niyetlenen yazarlara iyi eğlenceler diliyorum.
devamını gör...
sokağı kitaba taşıyan yazar olarak da bilinen hüseyin rahmi gürpınar isimli hastalık hastası * yazarımızın elinden çıkmış, natüralist bir eserdir.
"konu neydi, ne oldu haluk abi?" etkisi yaratabilecek bir kitaptır. ava gidenin avlandığı bir hikaye gibi görünse de dönemin popülist yaklaşımına yakışır bir şekilde biter. bunu söylemek de spoiler olmaz hani, kitabın adı zaten ortada.
bu arada her ne kadar popülist kültüre uyumlu olsa da okuyana, o zamanın moda kitabı bile şimdiki çoğu edebi zırvaya bin basar düşüncesini verebilir.
okunmalıdır, zaten hap gibidir, başlar ve bitirirsin.

ben yine de halley'in gelip dan diye olduğum yere çarpmasını bekliyorum ama. of bu beklentiler... kendi işimi kendim yapmalıyım sanırım.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"kuyruklu yıldız altında bir izdivaç" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim