yurda kesin dönüş yapmış olan eski bir gurbetçi olarak, batı’da liseden yeni mezun olmuş kimi üniversite talebelerinin seneca, cicero kitaplarını rahatça okuyabildiklerine şahit olmuştum. memleketinizdeki eğitim sisteminin içler acısı haline üzülüyorsunuz tabii.
latinceyi, klasik dönem de dahil olmak üzere öğrenmeden, özellikle ingilizce, almanca ve fransızcayı iyi düzeyde öğrenmek oldukça zordur. aksi takdirde binlerce sözcüğü kökenlerini bilmeden, tekerleme ezberlemeye çalışır gibi ezberlemeye çalışırsınız. neticede bugün öğrendiğinizi yarın unutursunuz.
devamını gör...
ülkemizde maalesef lisans ve lisansüstü eğitim öncesi görülen bir dil değildir. lisansta ise alanınız veya bölümünüzle ilgili bir zorunluluk olmadığı müddetçe ilgilenildiği az görülen şeydir. latince ile tek alakası dövme yaptırmak için birkaç atasözü öğrenmek olan bir milletiz denilebilir. halbuki avrupa dillerinin kökeni olan latince, şu an ölü bir dil olsa da öğrenildiğinde çağdaş bir avrupa dilini öğrenmekte aşırı kolaylık sağlayacaktır. bir de mesleğimizle ilgili olmadığı müddetçe tarihi ve akademik kaynakları incelememek gibi bir sorunumuz var. oysa batı kültürünü anlamak için latince veya antik yunanca bilgisi, türk kültürünü anlamak için eski türkçe öğrenmek güzel bir amaç olabilir.
devamını gör...
özellikle tıp dışındaki bölümlere de öğretilmesi gerektiğini düşündüğüm dildir. evet az biraz bazı bölümlerde var ama yetmez. seçmeli olarak o dilin konulması ve öğretilmesi gereklidir. yoksa sadece ezbere giriyor.
devamını gör...
en seksi dil tanımı olsa ilk sırada yer alır.

fransızca ve italyanca tabi haliyle kendi arasında kapışır.
devamını gör...
bir etrüskçe değil ama güzeldir.

2. vatikan konsili sırasında en son aktif konuşulmuştur.


gregoryan ve roman ilahilerinde ne kadar güçlü bir dil olduğunu anlayabilirsiniz.
devamını gör...
sadece ingilizce kaynak bulabildiğim için kolları sıvayıp ingilizce olarak öğrenmeye çalıştığım dildir. hal böyle olunca latince cümle yapılarını öğrendikçe ingilizce de ki yapıları karıştırdığımı fark ettim. telaffuz konusunda bir pratiğim yok, ama çevirisini iyi yapabildiğimi iddia etmekteyim.
devamını gör...
ortaçağ avrupasında kilisenin (ruhban sınıfı) dili olmuştur. dolayısıyla öğrenmenin dili de latince kabul edilmiştir. bu durum uzunca bir süre devam etmiş, latince bilmek bir ayrıcalık olarak görülmüş (17. yy neoklasik yazarlar arasında bile), bu dili bilen şair ve yazarlar bilgili, kaliteli olarak nitelendirilmiştir.
devamını gör...
tıp dilidir. tıp okumayanlar derslerin latince anlatıldığını düşünürler.
devamını gör...
akşam akşam aşkımın kabardığı, lisede kendi kendime öğrenmeye çalıştığım, kısmen internetteki bilgi kirliliğinden (birbiriyle çelişen bilgilerin hangisinin doğru olduğunu bilemiyordum, kafam karışıyordu) kısmen zorluğundan (kelimeyi çekimlemek kavramının anasını ağlatmışlar) çalışmayı bıraktığım, farsça ve sanskritçe ile birlikte dünyada bilmeyi dilediğim, bence varolmuş en güzel 3 dilden biri... öylesine zorlu ve öylesine zariftir ki ağlayasınız gelir... dillerin cinsiyeti olsaydı latince femme fatale olurdu...
devamını gör...
latince dersimden dolayı birikmiş gramer pdfleri ve sözcükler mevcut, isteyen sözlük yazarları ile paylaşmaktan memnuniyet duyarım.
devamını gör...
bilim dilidir. sebebi ise günümüzde kullanılmaması. ölü bir dilin gelişme ve değişmesi gibi bir durum olamayacağından dolayı tüm kelimeler aynı kalmaktadır ve bu şekilde anlam kayması ve bozulmaları meydana gelmemektedir. bu dili öğrenmek isteyen bünyelerde aranan gerek ve yeter şartların başında sakin bir bünye ve mazoşizm gelir.
devamını gör...
italyanca , fransızca gibi dillerin kökeni vatikan'ın resmi dilidir. botanik, tıp gibi bilimlerde bu dile ait kelimeler hala kullanılmaktadır.
devamını gör...
az önce youtubeda latince bir şarkı dinledim. yorumlarda adamın biri şunu yazmış : neden latince dünya üzerindeki diğer modern dillerden daha kuvvetli?

hakikaten neden? bu kadar güçlü bir dil daha duymadım.
devamını gör...
latince, tarihte roma imparatorluğunun resmi ve asıl dili olup hint-avrupa(ari/aryan) dillerinin alt dallarından birisidir. ayrıca tıp, hukuk, felsefe, matematik, mimarlık dilidir. latin dillerinin günümüzdeki torunları italyanca, fransızca, ispanyolca, portekizce, rumence gibi aryan dillerdir.
devamını gör...
kökeninin yunan ve etrüsk alfabesine dayandığı bilinen, hint-avrupa dil ailesinin italik koluna ait bir dil olarak tanımlanır.

örnek/ latinus/ latince.
devamını gör...
öğrenimine başladığımız dil.
devamını gör...
artikel barındırmayan dildir. 1. çekim, 2. çekim, 3. çekim ve diğer dilbilgisi kurallarıyla sadece latin dilleri ile değil slav dilleri ile de benzerlik gösterir. kelimeler açısından da rusça ile ilginç ama ortak ya da benzer kelimeler vardır: video/vidu, centum/sto, domus/dom, frater/brat, mater, tri/tres vs. vs.
devamını gör...
(bkz: sevilen latince deyişler)
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"latince" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim