1940'lı yıllardan itibaren abd sağlık çevrelerinde gelişmeye başlamış bir psiko-terapi yöntemi. ilk olarak psikiyatr alan blumenthal tarafından, romancı ayn rand'ın kitaplarından alınan ilhamla ortaya atılmıştır. yöntem temelde, kişinin kendisine üstün yetenekler ve zeka atfetmesine ve böylece mevcut eksikliklerinden doğan olumsuzlukların ortaya koyduğu ruhsal gerginlikten kurtulmasına dayanır.
devamını gör...
felsefi bir anlayış, yaklaşım. özetle şöyle çalışıyor; akıl, insanoğlunun sadece kendine has özelliği değil aynı zamanda insanoğlunun asıl özelliğidir. insanın hayatta kalmasının asıl yoludur. bu sebepten faaliyet göstermek için aklın gerektirdiği her şey insan hayatının gerekliliğidir.
devamını gör...
ınsan zaten önce dünyayı sonra kendini anlamalıdır, en sonunda da kendini baştan yaratmalıdır yoksa hayat ne için var ? diyerek katıldığım bir felsefik görüştür. ama ideal toplumdan ziyade insan kendisine uygun bireylerle kendine toplumu kurmalıdır, geri kalanlar ise başkalarıdır. çünkü her insanın hayat görüşü, deneyimleri ve aradıkları farklıdır. benzerliklerden ziyade farklılıklara yönelip kendi farkını yaratması gerektiğine inanmaktayım insanın.
devamını gör...
objektivizm

1940'lardan itibaren kullanılmaya başlanmış, psikiyatr alan blumenthal'in ayn rand kitaplarından ilhamla ortaya attığı kavram ve terapi.
objektivizm;


kişinin kendisine üstün yetenekler ve zekâ atfetmesine ve böylece mevcut eksikliklerinden doğan olumsuzlukların ortaya koyduğu ruhsal gerginlikten kurtulmasına dayanır.

kişi bu yöntem doğrultusunda, hayatındaki olumsuzlukları, sürekli kişisel telkinlerle başka insanların zekâ ve yetenek kusurlarına yükler, ve bu yolla güdülediği özgüvenini sürekli taze tutar.
devamını gör...
temelleri ayn rand tarafından atılmış felsefik sistem.
akılcılığın ön planda olduğu ve mantıktan şaşmamak gerektiğini salık verdiği, tasdik ettiği felsefik yaklaşım olarak da özetlenebilir.
kişisel menfaat gözettiği için pragmatist bir yaklaşım olduğu da düşünebilir.



rand'ın felsefesi üç aksiyomla başlar: varlık, bilinç ve kimlik.

nesnelciliğin ana ilkeleri, gerçekliğin bilinçten bağımsız olarak var olduğu, insanların duyu algısı yoluyla gerçeklikle doğrudan temas kurduğu, kişinin kavram oluşturma ve tümevarımsal mantık süreci yoluyla algıdan nesnel bilgiye ulaşabileceği, kişinin hayatının uygun ahlaki amacının kendi mutluluğunun peşinde koşmak olduğudur.
devamını gör...
sözde modern kapitalizmin düşünsel temeli de sayılabilir. gerçek vahşi kapitalizm ilkel ve kötü gibidir de, yeni modern rafine kapitalizm çok bi özgürlükçü ponçik sevimli birşeydir masallarının bireyci bilgesidir. emperyalist dönem kapitalizminin sağ liberteryenler denilen düşünsel savunucularının çağdaş ideologu. güya gerçekliğini de nesnel hayat ve insandan alır. gördüğü insan da, kişisel mutluluğu ve çıkarının peşinde koşmayı 'ahlak' sayan, planını verili nesnel ilişkileri akılla değerlendirerek yarar elde etmesini yani "işini bilen" bilmesi gereken insandır. vs. kendi adıma katıldığım ve doğru bulduğum bir yaklaşım ve bir düşünsel sistematik değil. verili eşitsiz dünyanın sözüm ona birey özelinde kuramsal savunusu..
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"objektivizm" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim