insan ya da hayvanlardan kan emen asalaklardır. yumurtaları konakçı üzerinde değil halı, kilim, yatak örtüsü, döşemelerde kuluçka evresini geçirdikten sonra iki gün içinde yumurtadan çıkar.
evcil hayvanların devamlı kendilerini kaşımaları ve yalamaları, pirelerin aktif olduğunun işaretidir. bu tür hareketler, ergin pirelerin evcil hayvanların kanıyla beslenmesi sonucu evcil hayvanlara verdikleri rahatsızlıktan kaynaklanır.
devamını gör...
sülalecek virüs oldukları yetmezmiş gibi pire bulaştı şimdi de bunlardan. neredeyse sokak köpeklerine su koymaya yollamayacaklar bir de pire köpeklerden geliyor diyorlar. demek ki bu yakın akraba denen zilleti uzak tutmak gerekiyor. bugün yine geldiler ve pire muhabbeti açtılar. puu size.
devamını gör...
kedilerime bulaşmayacaklardı aga. kedilerimin tüyleri arasında bir tane göreyim savaş ilan ediyorum borazanlar çalıyorum evde
devamını gör...
bir diğer adı siphonapptera'dır. pireler geçici zorunlu parazitlerdendir. 2600 adet tür 244 soydan oluşmaktadır. türkiye'de ise bunlardan sadece 25'i mevcuttur.
çoğunlukla memelilerde, az bir kısmı ise kanatlı türündeki canlılarda bulunur. vücut renkleri sarı kahverengi şeklinde görülür. vücudunu saran sert bir tabaka, kitin tabakası bulunmaktadır.
pirelerin toplamda 6 bacakları bulunmaktadır. bunların 3'ü sağda 3'ü solda bulunmaktadır. üçüncü bacakları diğerlerinden çok daha uzun ve esnektir. bu üçüncü bacaklar pirelerin çok daha uzak mesafelere zıplamalarını sağlar. ağız yapıları delici-emici grubunda yer almaktadır.
pirelerin ortalama gelişme süreleri 21 ile 730 gün arasındadır. sadece erişkinliğe ulaşmış pireler kan ile beslenir. gelişimlerini ortalama 20-30 'c de karanlık ve nemli bir ortamda tamamlarlar. özellikle zayıf hayvanlarda yaygın olarak görünür yani hayvan barınaklarında oldukça bulunurlar.
bir pire bir konakta yani canlıda ortalama olarak üç ile dört saat arasında kan emer ve sonraki yerine zıplayarak geçer.
köpeklerde ctenocephalides canis , insanlarda pulex irritans gibi bir çok türü mevcuttur.
kedi-köpeklerde oldukça zoonoz, insanlarda ise kaşıntı tarzı alerjik dermatitlere neden olurlar.setter, pekinez gibi köpek ırkları pire alerjik dermatite oldukça yatkındır ve 3 ila 6 yaş arasındaki kedi ve köpeklerde oldukça sık görülür.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"pire" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim