öyle bir alem ki hem geçmişe götürür, hem geleceğe götürür, doğal bir zaman makinesi.
devamını gör...
arkadaşlarımın minnoş hikâyeleri ve benim ne idüğü belirsiz yaratıklara karşı verdiğim mücadelem. (bkz: kâbus)
devamını gör...
sözlükte “görmek” anlamındaki rü’yet kökünden türeyen rü’yâ kelimesi uyku sırasında zihinde beliren görüntülerin bütününü (düş) ifade eder. sözlük anlamı aynı olan hulm (çoğulu ahlâm) ise daha çok korkunç düşler için kullanılır. hz. peygamber, “rüya allah’tan, hulm ise şeytandandır” demiştir (buhârî, “taʿbîr”, 3, 4, 10, 14; müslim, “rüʾyâ”, 2; tirmizî, “rüʾyâ”, 5). rüyaların rahmânî olanına “rü’yâ-yı sâdıka, sâliha, hasene”; şeytânî olanına “hulm” denilir.

rüya insanla birlikte var olan bir olgudur. insan fizyonomisi üzerinde yapılan araştırmalar rüyanın yeme içme gibi bir ihtiyaç olduğunu göstermektedir. eski mısırlılar, asurlular ve yunanlılar’da kâhin ve büyücülerin en önemli görevlerinden biri rüyaları yorumlamaktı. rüya tabiri konusunda ilk metinler milâttan önce 5000’li yıllarda asurlular tarafından yazılmıştır. bu konuda günümüze ulaşan en eski eser, british museum’da saklanan ve milâttan önce 2000 yıllarına ait olduğu tahmin edilen bir mısır papirüsüdür. burada 200 çeşit rüya tabirine yer verilmektedir.

evrat’ın tekvîn bölümünde hz. yûsuf’un rüyalarından bahsedilir. ayrıca talmud’un son kısmında rüyalarla ilgili bir bölüm bulunmaktadır. incil’de rüya anlamına gelen on iki ayrı kelime geçmekte, bu arada birçok yahudi ve hıristiyan rüya tabircisinin varlığı bilinmektedir.

kur’ân-ı kerîm’de hz. ibrâhim, yûsuf ve mısır hükümdarının gördüğü rüyalardan söz edilmekte (yûsuf 12/4-5, 43, 100; es-sâffât 37/105), resûl-i ekrem’in gördüğü bir rüyanın doğru çıktığı allah tarafından bildirilmektedir (el-feth 48/27). kur’an’da rüyaların yorumu için “ta‘bîrü’r-rü’yâ” (yûsuf 12/43), “te’vîlü’r-rü’yâ” (yûsuf 12/100), “te’vîlü’l-ahlâm” (yûsuf 12/44), “te’vîlü’l-ehâdîs” (yûsuf 12/6, 21) tamlamaları ve “iftâ” (hüküm açıklama) kelimesinin çeşitli türevleri (yûsuf 12/43, 46) kullanılmıştır. hz. yûsuf’a rüyaların yorumunun öğretildiği (yûsuf 12/6, 21), hz. ibrâhim, ya‘kūb ve yûsuf’un gördükleri rüyaları tabir ederek bu yorum ışığında hareket ettikleri (yûsuf 12/4-6; es-sâffât 37/102) belirtilmektedir. kur’ân-ı kerîm’de hz. ibrâhim’den rüyasında oğlunu kurban etmesinin istendiği (es-sâffât 37/100-113), hz. yûsuf’un rüyasında on bir yıldızın, ay ve güneşin kendisine secde ettiğini gördüğü ve bu rüya ile onun ileride peygamber olarak seçileceğine işaret edildiği (yûsuf 12/4-5), yine yûsuf’un mısır’da hapse atılması sırasında hapisteki iki gencin ve mısır kralının (yûsuf 12/36, 41-49) gördüğü rüyaları yorumladığı (yûsuf 12/99-100) haber verilmektedir. cenâb-ı hak, bedir gazvesi öncesinde resûlullah’a düşmanlarının sayısını rüyasında az göstermiş (el-enfâl 8/43), hudeybiye öncesinde müslümanlarla birlikte mekke’ye gireceğine ilişkin gördüğü rüya bir yıl sonra gerçekleşmiştir (el-feth 48/27).

buradan
devamını gör...
"rüyalar, bilinçaltına giden kral yoludur."
devamını gör...
kişiye özel ve biricik bilinçaltı çarşısı labirenti.

(bkz: çıfıt çarşısı)
devamını gör...
enteresan bir alemdir. çamaşır makinasıyla sevişmişliğim vardır.
devamını gör...
kocaman alemdir. temizler beyni. severiz kendisini.
devamını gör...
beleş sinema gibi. hem izleyip hem oynayabiliyorsun. özellikle o geçişi çok seviyorum. ama bazen çok yorucu oluyor.
devamını gör...
en son bana eskiden hoşlaştığımız birini gerçekçi bir şekilde sunmuş alemdir. baya sohbet ettik, içlerimizi döktük. muhtemelen bu aralar beni çok düşünüyor, telepatik haberleşiyoruz.
devamını gör...
bilinçaltının senarist, bizim ise oyuncu olduğumuz bir alem.
devamını gör...
uzun zamandır uçamadığım alem. ne oldu buna da mı zam geldi. niye çalışmıyor bu uçma aparatı. oysa ne güzel bir zıplayışla dağların üzerinde süzülüyordum. ah ulan ah. şu rüyayı görmek için bir kilo daha almaya razıyım. duy sesimi bilinçaltım. yaparsın sen bu işi. hadi koçum.
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"rüyalar alemi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim