amasyada bir yer
ne yazık ki biz gittiğimizde taşınma ve restorasyon çalışmaları vardı… o sebeple göremedik..
bölgede bulunan ve yaklaşık 350 yıl boyunca osmanlı şehzade ve sultanlarının doğup büyüdükleri, ikamet ettikleri sarayları uzun yıllar boş kalmış, 1883 yılında bakımsızlık ve depremlerden nedeniyle yıkılarak tamamen ortadan kalkmıştır. bu sarayın kalıntılarının bulunduğu alanda, ihtiyat askerlerinin ikamet edeceği binaya ihtiyaç duyulmuş, 3. orduya bağlı 5. kafkas fıkrası (alay sancağı) için 1898 - 1900 yılında sarayın olduğu yere 5 binadan oluşan kışla binası inşa edilmiştir.
1930 yılından sonra önemini yitiren kışla binası, 1944 yılında tamamen yıktırılmış, yerine askeri lojman ve subay orduevi yaptırılmıştır. 1986 yılında ise heyelandan etkilenme sebebiyle bina tamamen yıkılmıştır.
2007 yılında, binanın aslının bulunduğu yer heyelan riski taşıması itibariyle başka bir yerde (şamlar mahallesi girişinde) eski dış görünümüne sadık kalınarak, rekonstrüksiyon olarak inşa edilmiştir.
amasya genelgesinin imzalandığı bina...
mustafa kemal atatürk ve silah arkadaşları 12 haziran 1919'da amasya'ya geçtiler. milli mücadele çalışmalarını sürdüren mustafa kemal, hüseyin rauf orbay, refet bele ve ali fuat cebesoy birlikte amasya genelgesi'ni hazırladılar.
ancak ne yazık ki netten derlediğimiz bilgilerdir bunlar.. dediğim gibi resterasyon çalışmaları sebebiyle göremedik..
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

"saraydüzü kışla binası milli mücadele müzesi ve kongre merkezi" ile benzer başlıklar

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim