sedanter yaşam tarzı, düzensiz fiziksel aktivitenin olduğu ya da fiziksel aktivitenin olmadığı bir yaşam tarzıdır.spor yapmayan birey.
devamını gör...
sedanter yaşam tarzı, düzensiz fiziksel aktivitenin olduğu ya da fiziksel aktivitenin olmadığı bir yaşam tarzıdır. sedanter yaşam tarzı yaşayan bir kişi halk dilinde "sersem" ya da "tembel" olarak bilinir. yaygın olarak gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde bulunurlar. sedanterlerin güçlü fiziksel aktiviteleri çok azdır veya hiç yoktur. genelde okuma, televizyon seyrederken oturma, video oyunları oynama ve bilgisayar kullanma gibi faaliyetlerde bulunurlar. sedanter yaşsm tarzı, ölümün önlenebilir sebepleri arasındadır. aşırı ekran süresi olumsuz sağlık sonuçlarına neden olur. günde 5 saatten fazla oturanlar için bu risk daha fazladır. hareketsizlik arttıkça kronik hastalıklara yakalanma riski artar.
devamını gör...
ben bu kelimeyi ilk olarak yazın beraber hafta sonu yürüyüşleri yaptığımız, beden eğitimi öğretmeni olan canım arkadaşımdan duymuştum.
evet efendim sedanter en basit anlatımıyla hareket etmeyi tercih etmeyen, tembel insanlar için kullanılan bir kelime. aslında sporcular için kullanıldığında yeteri kadar egzersiz yapmayan demek ama yaşam biçimi olarak da kullanıldığında bildiğimiz tembel insanı tarif etmek için kullanılıyor.
maalesef tv, sosyal medya, telefon bağımlılığı, hayatımıza gireli epey olan ama pandemi ile yerini sağlamlaştıran internet üzerinden yapılan market alışverişleri vs. (evet zaman zaman hepimiz kullanıyoruz ve hayat kurtarıcı gerçekten ama zorunluluktan veya zamansızlıktan değil de zaten fiziksel aktiviteye zaman ayırmayan birisi tarafından üşengeçlikten tercih ediliyor ise bence sıkıntılı) insanları bu yaşam tarzına daha da yaklaştırıyor.
bu yaşam tarzını benimsemek insana ilk etapta güzel geliyor olabilir ama uzun vadede bu kadar hareketsiz olduğu için obezite, tansiyon, şeker hastalığı ve fiziksel hastalıklar başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunları ile uğraşması işten bile değil.

hareket etmek iyidir, daha iyi düşünürsünüz (ben yürürken daha iyi çözümler buluyorum, daha güzel yazılar yazacak fikirler geliyor aklıma, terapi gibi de bir yandan), vücudunuz, metabolizmanız daha iyi çalışır.


1990’lı yıllara kadar beynimizin yeni sinir hücresi üretemediği düşünülüyordu. ancak son yıllarda yapılan çalışmalar beynimizde yeni sinir hücrelerinin üretilebildiğini gösteriyor. fareler üzerinde yapılan bir araştırmada, basit koşma eylemi sırasında beyinde öğrenme ve hafıza üzerine özelleşmiş hücrelerin bulunduğu kısım olan hipokampusta yeni sinir hücrelerinin oluştuğu gözlemlendi. deney sonucunda farelerin koştuktan sonra hafızayla ilişkili görevleri tamamlamada daha başarılı olduğu anlaşıldı. bilim insanları bunun bdnf isimli proteinin artışıyla ilgili olduğunu belirledi.
alıntı kaynağı

hem bizim bu konuda güzel sözlerimiz de var. mesela;
işleyen demir ışıldar.,
nerede hareket, orada bereket!

en sona canım atatürk'ümüzün sözünü ekleyerek tanımımı bitireyim;
"sağlam kafa sağlam vücutta bulunur."

dip not: endişeye mahal yok efendim, merak etmeyiniz; atamız tarafından çok da güzel söylenmiş olan bu sözün kaynağı mens sana in corpore sano türkçe'de "sağlıklı bir vücutta sağlıklı bir zihin" anlamına gelen bir deyim ve latince.

bol hareketli ve güzel günler dilerim herkese...
devamını gör...

bu başlığa tanım girmek için olabilirsiniz.

zaten üye iseniz giriş yapabilirsiniz.

normal sözlük'ü kullanarak 3. parti dahil tarayıcı çerezlerinin kullanımına izin vermektesiniz. Daha detaylı bilgi için çerez ve gizlilik politikamıza bakabilirsiniz.

online yazar listesini görmek için lütfen giriş yapın.
zaman tüneli köftehor rehberi portakal normal radyo kütüphane kulüpler renk modu online yazarlar puan tablosu yönetim kadrosu istatistikler iletişim